Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Caza - Equinox

Μία ακόμη εξαιρετική ιστορία του Caza από την Εποχή του Σκοταδιού

Το L’Âge d’ombre (Η εποχή του Σκοταδιού) είναι μία φανταστική συλλογή σύντομων ιστοριών που εξέδοσε το 1982 ο εκπληκτικός γάλλος κομίστας Caza (Philippe Cazaumayou). Ένας δημιουργός που δεν έχει αναγνωριστεί όσο του αξίζει από το κοινό, τον οποίο όμως οι συνάδελφοί του μνημονεύουν ανελλιπώς ως επιρροή, συγκαταλέγοντάς τον ανάμεσα στους κορυφαίους των ευρωπαϊκών comics όλων των εποχών (και συμφωνώ απολύτως). Ίσως ο λόγος για την "υποτίμησή" του να είναι οτι οι καλύτερες δουλειές του είναι οι σύντομες ιστορίες που κυκλοφορούσε τις δεκαετίες του '70 και του '80 σε όλα τα μεγάλα γαλλικά περιοδικά comics, με τις μεταγενέστερες μεγάλες του σειρές να μη φτάνουν σε αυτό το υψηλότατο επίπεδο (προσωπική γνώμη). Όχι φυσικά οτι δεν είναι καλές - είναι πολύ καλές - αλλά οι σύντομες ιστορίες του στα περιοδικά Pilote, Métal Hurlant, Spirou, Fluide Glacial και άλλα απλά ΤΑ ΣΠΑΝΕ ! (Ναι, είμαι μεγάλος fan, φαίνεται, ε ?)

Η εξαιρετική, 14-σέλιδη ιστορία Equinox δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο σημαντικότατο για τα γαλλικά, και άρα και για τα ευρωπαϊκά comics περιοδικό Pilote, στο τεύχος #121 (Ιούνιος 1984). Η αμέσως αναγνωρίσιμη και φανταστική εικονογραφική τεχνική του Caza είχε φτάσει στο απώγειό της, με τα μυστηριακά όσο και σκοτεινά θέματα όλων των ιστοριών του L’Âge d’ombre να μαγνητίζουν με χαρακτηριστική ευκολία το μάτι και το μυαλό.

Δείτε άλλη μία υπέροχη σύντομη ιστορία από την Εποχή του Σκοταδιού : Caza - Mandragora












2 εξώφυλλα της αγγλικής έκδοσης του The Age of Darkness (Heavy Metal, 1998)


2 σχόλια:

  1. Καλημέρα!! Πολύ όμορφο και χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό στίλ, όντως! Κάπου το έχω ξαναδεί, αλλά δε μπορώ να θυμηθώ πού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello φίλε Jim ! Είναι όντως πάααααρα πολύ όμορφο το στυλάκι του κύριου Caza. Από τα αγαπημένα μου. Ίσως τον έχεις πετύχει σε κάποιο παλιό τεύχος βαβέλ ή ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ, έβαζαν ιστορίες του.

      Διαγραφή