Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

The Worm - Alan Moore and a galaxy of greats

Ένα συλλογικό, πρωτοποριακό πείραμα σε comics

Το The Worm είναι το μακρύτερο comic strip στον κόσμο, και το εννοώ με την κυριολεκτική έννοια της λέξης strip - λωρίδα. Με μήκος που ξεπερνάει τα 75 μέτρα, είναι το αποτέλεσμα μίας φανταστικής συνεργασίας μεταξύ της αφρόκρεμας των αγγλικών comics, με σκοπό να ενισχυθεί το Cartoon Arts Trust, ένας οργανισμός που προσφέρει μαθήματα comics σε επίδοξους καλλιτέχνες.

Ο τεράστιος Alan Moore έγραψε την αρχική ιστορία, οι Jamie Delano, Steve Moore, Andrew Cartmel, Garth Ennis και Hilary Robinson ανέπτυξαν το αναλυτικό σενάριο, και ένας πραγματικός γαλαξίας αστεριών των αγγλικών comics συγκεντρώθηκε στο εμπορικό κέντρο του Trocadero στο Λονδίνο μία φθινοπωρινή ημέρα του 1999 για να κάνει την εικονογράφηση, σε ένα απίστευτο comic event που έμεινε στην ιστορία. Συνολικά 125 καλλιτέχνες συμμετείχαν στο project, με τους Al Davison, Bryan Talbot, Dave Gibbons, David Lloyd, Garth Ennis, Glenn Fabry, John Bolton, Kevin O'Neill, Mark Buckingham, Hunt Emerson, Duncan Fegredo, Ian Gibson να ξεχωρίζουν.

Η υπόθεση είναι το φαντασμαγορικό ταξίδι ενός συνηθισμένου κομίστα που ξεκινάει από την εξέλιξη του ανθρώπου από ένα απλό σκουλήκι, περνάει τα σημαντικότερα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας και καταλήγει σε ένα ονειρεμένο, κομιξικό μέλλον. Παρακολουθούμε τον πρωταγωνιστή (σχεδιασμένο από τον David Lloyd, εικονογράφο του V for Vendetta) να εξελίσσεται ως καλλιτέχνης ανά τους αιώνες, τις επιρροές του αλλά και πώς η εκάστοτε κοινωνία διαμορφώνει το χαρακτήρα και το ύφος της δουλειάς του. Και φυσικά, την αλληλεπίδρασή του με τη σύγχρονη βιομηχανία comics, που όπως σε κάθε παρόμοια ιστορία σκιαγραφείται με μελανά χρώματα.

Το The Worm εκδόθηκε και ως βιβλίο το Μάρτιο του 2000 από την Slab-O-Concrete Publications. Με 63 σελίδες, 3 γλώσσες, πρόλογο του Neil Gaiman και περιέχοντας το αναλυτικό σενάριο του Alan Moore, είναι ένα πολύ όμορφο πακέτο με ... φιλο-κομιστικό χαρακτήρα. Το εξώφυλλο είναι του φοβερού Simon Bisley.







Κάθε καλλιτέχνης φιλοτέχνησε από 1 έως 3 panels, και έτσι το εικονογραφικό στύλ μπορεί να αλλάξει έως και 4 φορές σε κάθε σελίδα, δημιουργώντας έναν πολύ όμορφο και ενδιαφέροντα καλλιτεχνικό αχταρμά. Με αυστηρό grid των 6 panels ανά σελίδα και τα ονόματα των σχεδιαστών στο κάτω μέρος, το The Worm περιλαμβάνει επίσης πολλές διασκεδαστικές εμφανίσεις αγαπημένων χαρακτήρων comics, όπως οι Judge Dredd, Betty Boop, Popeye, Freak Brothers και άλλοι.

Για επίλογο άφησα μία φράση του Neil Gaiman που περιγράφει πολύ γλαφυρά τη διαδικασία δημιουργίας του The Worm.

"Created by madmen under impossible conditions" - Neil Gaiman


Οι καλλιτέχνες επί τω έργω

4 σχόλια:

  1. Τι λες τώρα! Πάρα πολύ ωραία φάση! ps - καλή χρονιά αγαπητέ Πίθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά φίλε κούνελε ! Θα περάσω κι απ'τη φωλιά σου να στα πω ! Είδες ο Αλάνης ο Moore ?

      Διαγραφή
  2. καλη χρονια και χρονια πολλα!!!!! να εισαι καλα και να γραφεις. το The Worm που λες μου αρεσε σαν ιδεα το ολο προτζεκτ αλλα οχι τοσο το αποτελεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Alice, και χρόνια πολλά σε όλους ! Κι εσύ να είσαι καλά και να διαβάζεις. Και να γράφεις. Το αποτέλεσμα του The Worm είναι λίγο "άνισο" σίγουρα, αλλά το βρίσκω και ενδιαφέρον, με αυτή την εικονογραφική ποικιλία σε κάθε σελίδα.

      Διαγραφή