Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Michael DeForge - Τhe Spotting Deer

Ένας πολύ ιδιαίτερος δημιουργός μας μιλάει για... ελάφια !

Ο Michael DeForge είναι ένας πολύ καλός και πολύ αντισυμβατικός καναδός δημιουργός της τελευταίας γενιάς που, στη σύντομη έως τώρα καριέρα του έχει ήδη καταφέρει να διαμορφώσει ένα δικό του, εντελώς ξεχωριστό στύλ, τόσο σεναριακά όσο (κυρίως) και εικονογραφικά. Γεννημένος το 1987 στην Οττάβα και ξεκινώντας να δημοσιεύει τη σειρά Lose, τη δουλειά που τον έκανε γνωστό το 2009 στην εναλλακτική εταιρεία Koyama Press, ο DeForge δημιουργεί κυρίως μικρές, εντελώς "φευγάτες" ιστορίες τις οποίες δημοσιεύει είτε στο internet (web comics), είτε σε ανθολογίες και περιοδικά. Προσωπικά τον θεωρώ υπερτιμημένο, αφού συχνά παρουσιάζεται ως παιδί-θαύμα και ως το next (very) big thing των αμερικάνικων comics, όμως για αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά η βιομηχανία που ψάχνει συνεχώς για καινούριους "ήρωες". Δε χωράει αμφιβολίας πάντως οτι είναι ένας πολύ αξιόλογος νέος δημιουργός που έχει να προτείνει κάτι το εντελώς καινούριο και διαφορετικό.

H 12-σέλιδη ιστορία All about the Spotting Deer (2010), μία από τις πιο γνωστές του καναδού καλλιτέχνη, είναι φτιαγμένη σα ντοκυμανταίρ ή λήμμα εγκυκλοπαίδειας που καταγράφει τις συνήθειες, τη διατροφή και την αναπαραγωγική διαδικασία ενός πολύ διαδεδομένου στον Καναδά είδους ελαφιού. Αλλά φυσικά, αφού μιλάμε για δουλειά του DeForge, υπάρχει μία παγίδα - στην πραγματικότητα, αυτό που περiγράφει ο δημιουργός στο comic του δεν είναι ελάφι, αλλά ένα είδος γυμνοσάλιαγκα που μοιάζει με ελάφι ! Καλωσορίσατε στον ξεφεύγα, γειά σου και ό,τι να'ναι κόσμο του Michael DeForge.
















Το All about the Spotting Deer συμπεριλαμβάνεται και στη βραβευμένη με Ignatz award συλλογή σύντομων ιστοριών Very Casual του DeForge που κυκλοφόρησε το Μάιο του 2013 από την ανερχόμενη και πολύ αντισυμβατική στις επιλογές της εταιρεία Koyama Press.




6 σχόλια:

  1. Χμ... δεν ξετρελαθηκα. Τι εγινε με τον Καναδα; Κανει σχολη... παραγωγης παιδιων θαυματων; Δεν τους εφτανε ο τζαστιν μπιμπερ; Πωωω τι χοληδοχος κυστη πρωι πρωι... Την καλημερα μου αγαπητε!
    (Μολις ειδα το υπεροχο φαργκο των κοεν. Ολη η ιστορια αρχισε απο ενα ελαφι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα χα χ α, γειά σου κύριε ντόκτορα ! Εντάξει με μια κουβέντα τον εξευτέλισες τον άνθρωπο, τον τύλιξες σε μια γιαουρτοσακούλα και τον πέταξες στον Ατλαντικό ωκεανό, μες στα παγόβουνα ! Ακούς εκεί Justin Bieber !!! χα χαχ α χα χ αχ α χα

      Τους λατρεύω τους Κοέν, και νομίζω το Fargo είναι το κορυφαίο τους, μαζί με το No Country for old men. Ωχχχχ ! Ξέχασα το Lebowski !

      Διαγραφή
  2. Mάλιστα. Αυτό πρέπει να είναι από τα πιο παράξενα πράγματα που έχω δει σε κόμικς. Αναρωτιέμαι τέτοιου είδους "ντοκυμανταίρ" αν έχουν κάποιο νόημα, πέραν του να μας παραξενεύουν. Θέλω να πω, για ποιόν λόγο να κάτσει κάποιος να σχεδιάσει ένα κόμικ σχετικά μεγάλης έκτασης περιγράφοντας... ένα σαλιγκάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε κούνελε ! Όντως είναι αρκετά παράξενο σαν ανάγνωσμα, όμως αν τύχει να δείς και άλλες δουλειές του DeForge θα διαπιστώσεις οτι είναι από τα πιο ... νορμάλ του ! Προσωπικά δεν πιστεύω οτι κρύβει κρυφά νοήματα ή μεγάλες έννοιες από πίσω, απλά ο τύπος είναι "αλλού" ! Και μόνο για την τόση διαφορετικότητά του πάντως, τον έχω συμπαθήσει.

      Διαγραφή
  3. τρελος!μ'αρεσει! αλλα οπως λενε και τα παιδια απο πανω, ειναι για καμμενες στιγμες κι οχι αν θες να διαβασεις κατι σοβαρο :P

    οι προτελευταιες 5 εικονες δε μου εμφανιζονται ομως,δεν ξερω γιατι :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου βρε Βάσω !
      Είναι και παλαβιάρης και καμμένος ο τύπος, γι'αυτό μ'αρέσει. Και έχει και πολύ πιο τρελά από αυτό. Δεν πειράζει, έχουμε πολύ πράμα από σοβαρά / ωμά, ας έχουμε και καμμένα !

      Για τις εικόνες που λες δεν ξέρω κι εγώ τί γίνεται. Λες να μου κάνει λογοκρισία το google ? Αν είναι έτσι έπρεπε να αρχίσει από τις αναρτήσεις με τα σηματάκια που λες, αυτές με τα βυζιά και τους σουφρο-ναργιλέδες.

      Διαγραφή