Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Sara Corbett - Afraid of the Dark

Μία όμορφη μικρή ιστορία για το τί συμβαίνει
όταν πέφτει το σκοτάδι


Η Sara Corbett είναι μία σχετικά άγνωστη στο κοινό της 9ης τέχνης αμερικανίδα σχεδιάστρια και εικονογράφος, με πιο γνωστή δουλειά στο χώρο των comics το strip See-Saw που δημοσιευόταν στη New York Press την περίοδο 2003-2005. Όπως αναφέρει το σύντομο βιογραφικό της, μένει στο Brooklyn με τις κατοικίδιες σαύρες της και φτιάχνει mini-comics τις νύχτες. Και όπως φαίνεται, όχι μόνο δημιουργεί τις νύχτες, αλλά εμπνέεται κι από αυτές, κάτι που αποδεικνύεται με πολύ όμορφο τρόπο από την ιστορία της Afraid of the Dark.

Στην 6-σέλιδη ιστορία, που δημοσιεύθηκε στο 21ο τεύχος της εξαιρετικής ανθολογίας ΜΟΜΕ της Fantagraphics και μάλιστα "προσέφερε" και το όμορφο εξώφυλλο, η Sara μας κάνει μάρτυρες στα παράξενα γεγονότα που συμβαίνουν στο σχεδιαστήριό της με το που σβήνουν τα φώτα. Κι αντιθέτως απ'ό,τι ίσως θα περιμέναμε, τα πράγματα μάλλον ζωντανεύουν ...

(MOME #21, χειμώνας 2011)

Συγκεκριμένα, τα φαινομενικά άψυχα αντικείμενα που "κατοικούν" στο δωμάτιο, όπως το σχεδιαστικό τραπέζι με την ξύστρα, μία ομπρέλα και ένα κινέζικο χάρτινο φανάρι ξυπνούν από τον ημερήσιο ύπνο τους, και ξεκινούν για μία μικρή περιπέτεια στην ελευθερία που τους προσφέρει η νύχτα. Τρέχουν ανέμελα στο δάσος, παλεύουν με κακά πνεύματα, κυνηγούν, πετάνε... Και με το πρώτο φως της μέρας είναι πίσω στις θέσεις τους, και πάλι (φαινομενικά) ακίνητα.

Η πυκνή, παιχνιδιάρικη και πειραματική εικονογράφηση της Corbett είναι εμφανώς επηρρεασμένη από τον μεγάλο Edward Gorey όπως γενιές και γενιές αμερικανών καλλιτεχνών, και είναι απλά εξαιρετική ! Ο πειραματισμός έγκειται στο λεγόμενο "πανελάρισμα", το διαχωρισμό δηλαδή στα κουτιά που ονομάζονται panels. Βλέπουμε λοιπόν πόσο έξυπνα η "σκαλωσιά" των panels γίνεται διάφανη ανάλογα με τη διάθεση, αφήνοντας να φανούν από πίσω τα ολοσέλιδα, συνεχιζόμενα backgrounds που ενώνουν όμορφα τις σελίδες, δημιουργώντας μία υπέροχη νυχτερινή ατμόσφαιρα.










Να και η ιστορία όπως ακριβώς εμφανίστηκε στο MOME #21, με τα υπέροχα, συνεχιζόμενα από σελίδα σε σελίδα backgrounds.






7 σχόλια:

  1. Πραγματικά πάρα πολύ όμορφο σχέδιο και ατμοσφαιρικό από την... Φοίβη Μπουφέ της Ένατης Τέχνης (κι αυτή σχετικά άγνωστη τραγουδίστρια είναι, αφού ξέρουμε μόνο το smelly cat).
    Τσέκαρα και τον Edward Gorey και ξετρελάθηκα με το σχέδιό του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα, πραγματικά φοβερός ο παραλληλισμός με τη Φοίβη φίλε δόκτορα ! Θυμάμαι κι ένα χριστουγεννιάτικο που έλεγε "... sat on Santa's lap, told him to bring my friends all kind of crap .." και κάτι τέτοια. Θυμάμαι και το Ross με το πιανάκι Casio αλά Kraftwerk, αλλά αυτό προσπαθώ να το ξεχάσω.

      Τα έχουμε πεί κι εδώ για τον Gorey, ο τύπος έχει όντως επηρρεάσει γενιές και γενιές, και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας (η επιρροή, ο ίδιος έχει αποδημήσει εις κύριον).

      http://2d-domain.blogspot.gr/2013/09/the-gashlycrumb-tinies.html

      Διαγραφή
    2. Α ναι ναι! (Είχα σχολιάσει κιόλας) :P

      Διαγραφή
  2. φοβερο σκιτσακι, θα ηταν περιφανος ο gorey για την εν λογω δεσποσυνη!
    ενδιαφερον σεναριο και πολυ εξυπνο αυτο με τα background.

    κι αλλο για την to-buy-list! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται οτι ο Gorey θα ήταν περήφανος ! Άλλο ένα από τα πολλά και άξια παιδιά του (όπως και ο Tony Millionaire και ο Jim Woodring που έχω παρουσιάσει πρόσφατα).

      Αν πετύχεις τευχάκια ΜΟΜΕ τσέκαρέ τα. Έχουν πολλά και ενδιαφέροντα πραγματάκια μέσα ! Γύρω στα 12-15 ευρώ τα βρίσκεις.

      Διαγραφή
  3. πολυ ομορφη φαντασια, θα την ψαξω την κυρια αυτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την ψάξεις, να την ψάξεις Αλίκη μου.
      Όποιος ψάχνει βρίσκει, όποιος ενδιαφέρεται μαθαίνει και όποιος γυρίζει μυρίζει, έλεγε ο παππούς μου (ναι, σιγά μην έλεγε τέτοιες μαλακίες ο άνθρωπος).

      Διαγραφή