Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Billy Hazelnuts

Ένα σκοτεινό, σουρρεαλιστικό παραμύθι

O Tony Millionaire - με κανονικό, ξεχασμένο όνομα το Scott Richardson - είναι ένας εξαιρετικός και πολύ ιδιαίτερος αμερικάνος δημιουργός comics, εικονογράφος και συγγραφέας. Η πιο γνωστή δουλειά του είναι η υπέροχη, καφρίλικη και σουρρεαλιστική σειρά comic strips Maakies (λίγο ατυχής ο τίτλος για την ελληνική γλώσσα, αλλά τί να κάνουμε τώρα) που ξεκίνησε το 1994 και συνεχίζεται περιστασιακά ακόμη και σήμερα. Πάντα ποιοτικός και με εντελώς ξεχωριστό προσωπικό στύλ, έχει στο ενεργητικό του αρκετούς αγαπημένους τίτλους εκτός του διάσημου strip του, όπως τη σειρά (παιδικών ?) βιβλίων Sock Monkey και τα δύο graphic novels με πρωταγωνιστή τον Billy Hazelnuts, με το πρώτο εκ των οποίων θα ασχοληθούμε σε αυτή την ανάρτηση.

Το Billy Hazelnuts λοιπόν είναι το πρώτο graphic novel που δημιούργησε ποτέ ο... εκατομμυριούχος καλλιτέχνης, και κυκλοφόρησε το 2006 από την εξαιρετική εταιρεία Fantagraphics. Ο πολύ ιδιαίτερος και... αναπάντεχος αυτός ήρωας πρωταγωνιστεί και στο Billy Hazelnuts and the Crazy Bird του 2010.

Ο ήρωάς μας δημιουργήθηκε μία ωραία πρωιία στην Pimperton Farm από μία χούφτα ποντίκια, με σκοπό να τα προστατεύσει από τη νοικοκυρά του σπιτιού και τη γάτα της. Με ύψος ενός μικρού παιδιού, πρώτες ύλες από σάπιο κιμά και άλλα απομεινάρια τροφίμων (μπλιαχ !) και... γέμιση στα μάτια από μύγες (ξανα-μπλιαχ !), όπως είναι λογικό βρωμοκοπάει, και έχει μία έμφυτη απέχθεια προς τον εαυτό του, τους ανθρώπους και γενικά ο,τιδήποτε είναι ζωντανό (και όχι μόνο) ! Το μοναδικό πλάσμα που φαίνεται να συμπαθεί είναι η Becky, η κόρη της νοικοκυράς, η οποία γίνεται φίλη του και προσπαθεί να τον κάνει σωστό "άνθρωπο". Μάλιστα, βάζει και τις τελικές πινελιές στην εμφάνισή του - ένα κέικ ως κορώνα, και φουντούκια στα μάτια του αντί για τις μύγες. Από τα φουντούκια-μάτια του λοιπόν παίρνει και το όνομά του ο μέχρι τότε αβάπτιστος, ιδιαίτερος αυτός Frankenstein.

Η Becky, ως ανήσυχο πνεύμα και αυτοδίδακτη εφευρέτις εμφυσά στο Billy το πνεύμα της περιπέτειας, και οι δυο τους ξεκινούν ένα μαγευτικό, σουρρεαλιστικό ταξίδι για να βρούν το μέρος όπου κρύβεται το φεγγάρι μετά την εξαφάνισή του από το νυχτερινό ουρανό (μα τί πίνεις και δε μας δίνεις) ! Από την αρχή της αναζήτησής τους όμως, το αναπάντεχο ζευγάρι κυνηγιέται ανελέητα από το σπασίκλα επίδοξο μνηστήρα της Becky, Eugene, ο οποίος μετατρέπεται σε (τρελό) επιστήμονα για να την εντυπωσιάσει. Στην πορεία της θεότρελης περιπέτειας των δύο μικρών ηρώων μας θα γίνουμε μάρτυρες επικών μαχών με ρομποτικούς αλιγάτορες πάνω σε ιπτάμενα πειρατικά καράβια (!), θαλάσσιων μαχών με τη συμμετοχή μίας κιβωτού του Νώε με κανόνια (!!) και της ανακάλυψης ενός νεκροταφείου σπασμένων σαν αυγά πλανητών (!!!)






Ο Tony Millionaire με το μαγικό του ραβδάκι συνδυάζει τα cartoons της δεκαετίας του 1920 με σκοτεινά παραμύθια, και τις κλασικές περιπέτειες τύπου Moby Dick με το παράλογο και το σουρρεαλιστικό, φτιάχνοντας μία ακόμη υπέροχα γοητευτική μίξη παλιού και καινούριου. Με έντονα τα ονειρικά, absurdist και grotesque στοιχεία που έχουν γίνει συνώνυμα της δουλειάς του από την εποχή που ξεκίνησε το Maakies και αρκετές ομοιότητες με το έργο του επίσης καταπληκτικού Jim Woodring, η πανέμορφη ιστορία του με το Βασιλάκη το Φουντούκη είναι τόσο ιδιοφυώς "ό,τι να'ναι" που πραγματικά σε μαγνητίζει. Και φυσικά, το υπέροχο καλλιτεχνικό του στύλ με τις έντονες επιρροές από παλιές γκραβούρες και την έμφαση στις επικές θαλασσογραφίες υπηρετεί τέλεια την υπόθεση και μεγιστοποιεί αυτό το ρετρό αίσθημα που διαποτίζει όλο το βιβλίο.

Ο Billy Hazelnuts, αν και είναι λίγο "δύσκολος" σαν ήρωας έχει ήδη περάσει στο πάνθεον των αγαπημένων χαρακτήρων του Tony Millionaire, και κάνει παρέα με το Drinky Crow και τον Uncle Gabby, πρωταγωνιστών του Maakies και του Sock Monkey. Και ο ίδιος ο εξαιρετικός δημιουργός του, όπως έχει πολύ εύστοχα δηλώσει ο Matt Groening (ο "πατέρας" των Simpsons), "είναι τόσο καλός που θα έπρεπε να λέγεται Tony Βillionaire".





11 σχόλια:

  1. Ωραίο. Είναι σαν να προσπαθεί ο Jim Woodring να φτιάξει μια περιπέτεια με συνοχή και στρωτούς διαλόγους. Υπάρχουν επιρροές και από manga. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο ρόλος των ραγισμένων πλανητών και ως χαρακτήρας ο Ευγένιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν πολλές ομοιότητες με τον Woodring, συχνά τους αναφέρουν μαζί σε άρθρα. Πολύ ξεχωριστοί δημιουργοί και οι δύο.

      Διαγραφή
  2. υπεροχο! θυμιζει πολυ Hans Rickheit (ξερεις ποσο τον αγαπω!) και σαν σχεδιο αλλα και σαν θεματολογια. δεν ξερω ποιος ηταν 'πρωτος' βεβαια. η fantagraphics δεν εχει εκδοσει και το squirrel machine?
    υπεροχες οι εικονες με τα πειρατικα και το νεκροταφειο πλανητων!

    αλλο για τη λιστα μου;θα περιμενω την επομενη αναρτηση σου :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βάσωωωωω !

      Πρώτος ήταν ο Millionaire, αλλά όταν ξεκίνησε μάλλον θα ήταν thousand-aire (σιγά μην υπάρχει αυτή η λέξη). Όντως μοιάζει το στυλάκι με του Rickheit, ο οποίος είδα πρόσφατα στο blog του οτι κάτι ετοιμάζει ...

      Άλλος για τη λίστα μας ? (από το "άλλος με τη βάρκα μας" της Βουγιουκλάκη). Άσ'τα, αυτή η καταραμένη η λίστα αντί να μικραίνει, όλο μεγαλώνει. Λερναία Ύδρα έχει γίνει, σβήνω ένα και πετιούνται άλλα τρία.

      Διαγραφή
  3. καταπληκτικη εικονογραφηση ! τον εχω ακουσει σαν ονομα αλλα δεν εχω διαβασει κατι. μαλλον θα επρεπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello Alice ! (και μόλις ανέφερα τη Βουγιουκλάκη σε πιο πάνω σχόλιο)
      Οπωσδήποτε να διαβάσεις κάτι δικό του. Αυτά που αναφέρω στην ανάρτηση - και το Billy Hazelnuts, και το Sock Monkey και το Maakies είναι όλα φανταστικά !

      Διαγραφή
    2. βρε αντε απο δω που θα με πεις και Βουγιουκλάκη !

      Διαγραφή
    3. χα χ αχ αχ αχαχ α ! Δεν πιστεύω να ενοχλήθηκες όντως Αλίκη μου (αν ναι, με συγχωρείς). Αφού έχεις δεί οτι όλο τέτοιες μαλακιούλες γράφω. Και εδώ που τα λέμε, το όνομά σου το έχει "κάψει" η ακατανόμαστη νιάου βρε γατούλα ! Sad but true !

      Διαγραφή
  4. χαχαχα οχι βρε τι να ενοχληθω κι εγω για τσαχπινια το εγραψα. αλλα να ξερεις φιλε μου οτι the joke is on you. δε με λενε σταληθεια αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. !!!!!!!!!!!!!!!!!! ( = έμεινα μαλάκας ) !
      χαχα χαχ χα χα χ, δεν το είχα σκεφτεί αυτό (μάλλον ήμουν από πρίν μαλάκας).
      Τί, δηλαδή να υποθέσω οτι ούτε το Comica είναι το αληθινό σου επώνυμο ?

      Διαγραφή
    2. χαχαχαχαχαχαχαχα δεν υπαρχεις ρε ανθρωπε !

      Διαγραφή