Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

The (True!) History of Art

Στα "παρασκήνια" μερικών από τους πιο γνωστούς πίνακες της παγκόσμιας τέχνης




...

Στο πολύ καλοφτιαγμένο και διασκεδαστικό βιβλιαράκι The (True!) History of Art που εκδόθηκε το 2013 από την πολύ ποιοτική στις επιλογές της και ανερχόμενη αγγλική εταιρεία Self Made Hero, οι γάλλοι καλλιτέχνες Sylvain Coissard και Alexis Lemoine (πρώτη φορά τους ακούω) ρίχνουν άπλετο φως σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της τέχνης. Ή... ίσως και όχι !

Βασιζόμενοι στην (πολύ καλή στ'αλήθεια) ιδέα του φίλου τους, Laurent P., οι δύο γάλλοι πήραν μερικά από τα διασημότερα έργα της δυτικής ζωγραφικής και τους άλλαξαν τα φώτα ! Ο συγγραφέας Sylvain Coissard σκαρφίστηκε μία μικρή ιστοριούλα για το τί ακριβώς συνέβη στους πρωταγωνιστές των έργων λίγο πρίν την απαθανάτισή τους, και ο εικονογράφος Alexis Lemoine ανέλαβε τη δύσκολη δουλειά της αντιγραφής του στύλ του κάθε καλλιτέχνη. Το αποτέλεσμα είναι 22 χιουμοριστικά comic strips των τριών panels, με το τελευταίο να είναι ο διάσημος πίνακας αυτούσιος, και τα δύο πρώτα να αποτελούν την υπόθεση/πρόταση των δημιουργών για το τί προηγήθηκε.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φωνάζει ο ήρωας του Edvard Munch στην Κραυγή (εξώφυλλο)? Ή γιατί το Δωμάτιο στην Arles του Vincent van Gogh είναι τόσο τακτοποιημένο ? Τί συνέβη πρίν την πολύβουη μάζωξη του Renoir, γιατί η Maja του Goya είναι μία ντυμένη και μία γυμνή, και πώς στ'αλήθεια ανακαλύφθηκε ο κυβισμός ? Αυτά, και άλλα πολλά στην όμορφη και γεμάτη αγάπη για την τέχνη παρωδία των δύο... τσαχπίνηδων ψευδο-ιστορικών !

(Διαβάστε ένα εξαιρετικό και "κανονικό" αφιέρωμα στην Ιστορία της Ζωγραφικής από το φιλικό blog Κουνελοχώρα - part 1 - part 2 - προσεχώς και το 3).



Vincent van Gogh - Bedroom in Arles (1889)



Domenico Ghirlandaio - An old man and his grandson (1490)



Francisco de Goya - The clothed Maja (1800), The nude Maja (1803)



Auguste Renoir - Luncheon of the Boating Party (1881)



Juan Gris - Man in the Cafe (1912, λεπτομέρεια)



Piero della Francesca - Federico III da Montefeltro (1466)



Paul Delaroche - Napoleon I at Fontainebleau on 31st March 1814 (1840)



Giuseppe Arcimboldo - Water (1566)


14 σχόλια:

  1. Ό,τι και να πω είναι λίγο! Μου θύμισε παρωδίες του MAD βασικά (είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο με έργα τέχνης πριν μερικές δεκαετίες!). Εξαιρετική δουλειά, τα σέβη μου στους... συναδέλφους! :P

    Μπράβο και σε σένα Πίθηκε, που εντοπίζεις κάθε φορά όλα αυτά τα κρυμμένα διαμάντια.

    ps - Όσο αφορά τη δική μου... περιπλάνηση στην ιστορία της τέχνης, υπολογίζω προς τέλη Οκτώβρη μεριά, να ετοιμάσω το τρίτο μέρος... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, πρέπει να το δω αυτό με το MAD που λες φίλε κούνελε ! Και εννοείται περιμένουμε το τρίτο μέρος του αφιερώματός σου (ασφαλώς χωρίς να βιαζόμαστε, ξέρω πόσο πολλή δουλειά απαιτεί), για να μάθουμε ... κι απ'την καλή την ιστορία, όχι μόνο από την ανάποδη !

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. χα χαχ α χαχ ! Είναι πολύ καλό, ε ? Θα δείς τί θα πάθεις Βάσω, θα φτιάξω κάτι αντίστοιχο κι από δικά σου έργα. Θα βγάλω όλα τα άπλυτα των clockwork animals και των νεραϊδοπνευμάτων σου στη φόρα !

      Διαγραφή
    2. χαχαχα με απειλεις; πλακα θα εχει!

      Διαγραφή
    3. Όπα ! Καλημέρα Βάσω ! Βρε εγώ το κάνω, αλλά δε θα κάτσω να φτιάξω όλες τις λεπτομέρειες και τις σκιές σου - δεν ξέρω αν μπορώ κιόλας. Θα δείς, θα κυκλοφορούνε με μαύρα γυαλιά μετά οι γάτες σου για να μην τις αναγνωρίζουν στο δρόμο :)

      Διαγραφή
    4. η αληθεια ειναι θα ηταν ενδιαφερον να φτιαξω τετοια και γω με τα δικα μου χαχαχα. ηδη εχω σκεφτει για μερικα :P

      Διαγραφή
    5. Ωραία ιδέα ! Από το να το κάνω εγώ και να ντρέπονται μετά να κυκλοφορήσουν τα ζωάκια σου ... Βουρ ! Στρώσου !

      Διαγραφή
  3. χαχαχαχαχαχα θεούληδες. Ο καλλιτέχνης έπιασε ακριβώς το στυλ όλων των έργων. Εξαιρετικοί σε σκέψη και εκτέλεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ντόκτορ ! θεούληδες, αλλά δε μου έβαλες ονόματα ! Τς, τς, τς, ξεχασιάρη δόκτωρ ... Οπότε, συμπληρώνω μόνος μου ... θεούληδες οι Zidane - Ribery της 9ης τέχνης !

      Διαγραφή
  4. χαχαχαχα πολυ πολυ καλο! αυτο με τη μπουνια και ο Renoir ειναι νομιζω τα πιο πετυχημενα αλλα ολα ειναι πολυ εξυπνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ καλά Αλικη, όντως ! Εμένα μου αρέσουν όλα ! Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ο εικονογράφος (εε, ο συγγραφέας δεν έκανε και τίποτα φοβερό).

      Διαγραφή
  5. Με πόση μαεστρία είναι ανακατεμένη η φαντασία και το χιούμορ και με τόση οικονομία! Τρία καρεδάκια αρκούν να χωρίσουν τον χρόνο και ανάμεσά τους η μαγεία του μέσου που λέγεται κομικς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οικονομία ! Πολύ ωραία η λέξη που διάλεξες. Το λέει και ο Scott McCloud ή στο Understanding ή στο Making Comics, δε θυμάμαι καλά. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν "άχρηστα" καρέ, κάθε κουτάκι πρέπει να έχει κάποιο σκοπό.

      Διαγραφή