Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Taiyō Matsumoto - 3 shorts

3 όμορφες μικρές ιστορίες από ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της τελευταίας γενιάς mangaka

Taiyō Matsumoto είναι, όπως αναφέρω και στον υπότιτλο, ένας από τους αξιότερους εκπροσώπους της σύγχρονης σκηνής manga. Από το 1989 που ξεκίνησε την καριέρα του, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης έχει παραδώσει πλήθος αξιόλογων και πάντα ιδιαίτερων δουλειών, με μία λυρικότητα και μία ατμοσφαιρικότατη αφηγηματική δομή που έχουν γίνει πλέον συνώνυμα του ονόματός του. Το γνωστότερο έργο του είναι το Tekkon kinkreet, που μεταφέρθηκε και σε μία εξαιρετική ταινία anime από το φημισμένο Studio 4°C, με τα επίσης πολύ καλά Go Go Monster, Blue Spring, Ping Pong, Number Five και Sunny να συμπληρώνουν τη λίστα των καλύτερων δουλειών του.

Οι 3 σύντομες ιστορίες που ακολουθούν προέρχονται από το πολύ όμορφο artbook 100 που κυκλοφόρησε το 1995, περιέχοντας εικονογραφήσεις και μικρά κομιξάκια που έφτιαξε ο Matsumoto εκτός της κύριας βιβλιογραφίας του. Αν και προσωπικά πιστεύω οτι τα πηγαίνει καλύτερα στο ασπρόμαυρο παρά στο χρώμα, οι ιστοριούλες αυτές, που έχουν πρωταγωνιστή ένα μικρό αγόρι με μπλέ μαλλιά, περιέχουν αυτή την τόσο χαρακτηριστική ευαισθησία και εντελώς προσωπική "ματιά" που καταξίωσαν το φοβερό ιάπωνα δημιουργό.

(όπως πάντα, αφού μιλάμε για manga, οι εικόνες "διαβάζονται" από τα δεξιά πρός τα αριστερά)


off TV







universe





moment





7 σχόλια:

  1. καλωσορισες πισω στο καμινι χρηστο κι ας γρινιαζεις. μαρεσει το στιλακι που ζωγραφιζει ο κυριος ματσουμοτο, μου θυμιζει παιδικη ζωγραφια και μαλλον επιτηδες το κανει ετσι. θα κοιταξω και το τερας του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως σας βρήκα Alice (γμτ#$*@!) !

      Δε γκρινιάζω συχνά, γι'αυτό όποτε γκρινιάξω, το κάνω λίγο φαντεζί για να το ευχαριστηθώ. Είναι πολύ καλός ο Ματσουμότος, και αυτές οι ιστοριούλες είναι και αρκετά παλιές. Το έχει εξελίξει το στυλάκι του, αν και θυμίζει ακόμη παιδική ζωγραφιά - κάτι που δεν είναι καθόλου κακό βεβαίως βεβαίως.

      Διαγραφή
  2. ενδιαφερον! θυμιζει οντως παιδικη ζωγραφια οπως λεει η δεσποσυνη αλικη απο πανω, αν το κανει επιτηδες τα καταφερνει πολυ καλα. γενικα τα χρωματα που βαζει δεν ειναι ιδιαιτερα του γουστου μου, αλλα μπορω να πω πως εχει ενδιαφερον στυλ και πολυ ταξιδιαρα φαντασια! και δεν ειναι σε καμια περιπτωση το κλασσικο manga, το οποιο μονο για κακο δεν το λεω, ξεχωριζει απο το σωρο με πανομοιοτυπα στυλ (ασχετα αν μου αρεσει- δε μου αρεσει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βάσω !

      Το χρώμα νομίζω το έχει παρατήσει, μόνο σε σύντομες ιστορίες το είχε δοκιμάσει, και αυτό πρίν πολλά χρόνια. Tα ασπρόμαυρά του είναι πολύ καλύτερα, όπως λέγαμε και στο Go Go Monster. Είναι όμως πολύ ιδιαίτερο το ύφος του, τόσο το εικονογραφικό όσο και το αφηγηματικό. Έτσι όπως το λες, για manga είναι αρκετά σπάνιο να έχει κάποιος αμέσως αναγνωρίσιμο στύλ όπως ο κύριος Ματσουμότος - και μπράβο του !

      Διαγραφή
  3. χεχεχεχε μαρεσε το δεσποσυνη αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κύριος Ματσουμάτος! Μου αρέσει. Και οι έγχρωμες φαντασιώσεις του πιτσιρικά ενδιαφέρουσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι, είναι πολύ καλός ο Ματσουμότος. Νομίζω και τα μεγάλα manga του θα σου αρέσουν - Tekkon kinkreet, Go Go Monster και τα άλλα. Από τους δημιουργούς της τελευταίας γενιάς που ξεχωρίζουν στην Ιαπωνία.

      Διαγραφή