Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Mundial of comics

Οι πολιτικές γελοιογραφίες του Mundial

Το πολύ καλό Mundial της Βραζιλίας του 2014 έχει μόλις τελειώσει, με μία λίγο απογοητευτική κατάληξη για τον γράφοντα (α, ρε Messi ερείπιο), όμως οι πρωτοφανείς αντιδράσεις που πυροδότησε εκ μέρους του πληθυσμού μιας χώρας που κυριολεκτικά λατρεύει τη στρογγυλή θεά επιβεβαιώνει τη γνωστή φράση-καραμέλα των αθλητικών δημοσιογράφων "το ποδόσφαιρο είναι το σημαντικότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή". Ή, για να το πούμε πιο απλά, όταν πεινάνε τα παιδιά σου, με το ποδόσφαιρο θα ασχοληθείς ?

Η Βραζιλία σίγουρα έχει σημαντικότερα προβλήματα να την απασχολούν από το ποδόσφαιρο. Με ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού να ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε άθλιες παραγκουπόλεις που περικυκλώνουν τα κυριότερα πληθυσμιακά κέντρα, η μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής είναι γνωστή ως η χώρα των αντιθέσεων. Η ανισότητα ανάμεσα στους λιγοστούς πλούσιους και στα δεκάδες εκατομμύρια των φτωχών είναι τεράστια, με την κυβέρνηση και την αστυνομία να προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των λίγων προνομιούχων, αντί να φροντίζουν για την ευημερία και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των πολιτών της χώρας (σας θυμίζει τίποτα ?). Κι ενώ αυτή η κατάσταση υπάρχει, και δυστυχώς συντηρείται για πάρα πολλά χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Βραζιλίας βασίζονταν πάντα στο ποδόσφαιρο, το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, για να αποχαυνώνει και να κρατά υπό έλεγχο τις μάζες. Ε λοιπόν, όχι πια !

(Μην περιμένετε και μετάφραση από τα brazileiro. Βγαίνει το νόημα και μόνο από τις εικόνες πάντως)










Σε αυτό το Mundial λοιπόν, γίναμε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς, όσο και αναπάντεχης για εμάς τους απ'έξω, έκρηξης οργής του ταλαιπωρημένου και πεινασμένου βραζιλιάνικου λαού. Εκατομμύρια διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, ζητώντας περισσότερα κονδύλια για την παιδεία και την καταπολέμηση της φτώχειας, και όχι για ποδοσφαιρικές φιέστες. Και ο βραζιλιάνος γελοιογράφος Latuff, ο αντίστοιχος ΚΥΡ της χώρας του, τάχθηκε από την αρχή ανοιχτά υπέρ των διαδηλωτών και του σκοπού τους. Πρωταγωνιστές των περισσότερων σκίτσων του, και άρα αποδέκτες της μεγαλύτερης κριτικής είναι η πρωθυπουργός της Βραζιλίας Dilma Rousseff (λογικό), o κυβερνήτης της επαρχίας του São Paulo, Geraldo Alckmin, η αστυνομία με την αλόγιστη βία της, αλλά και η ηλίθια mascot του παγκοσμίου κυπέλλου, το armadillo με το όνομα Fuleco.










Ασφαλώς, όπως ήταν λογικό, δεν έλειψε και η εκ των έσω καζούρα του Latuff για τη ντροπιαστική ήττα της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας από τη Γερμανία με 7-1 ...





Επίσης, σε μία κίνηση που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους (τουλάχιστον τους άντρες, που παρακολουθήσαμε το Mundial), o βραζιλιάνος καλλιτέχνης αντιπαραθέτει το παγκόσμιο κύπελλο της FIFA με τα πρόσφατα, θλιβερά γεγονότα της λωρίδας της Γάζας, στην ουσία λέγοντάς μας "Κοίτα τί συμβαίνει στον κόσμο, κι εσύ βλέπεις μπάλα ?". Και φυσικά, έχει απόλυτο δίκιο.








2 σχόλια:

  1. παντα πανεξυπνες οι γελοιογραφιες του latuff!
    εχει κανει και πολλες που αφορουν την ελλαδα της κρισης, αν εχει παρει καμια το ματι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου Βάσω ! Έλειπα διακοπούλες, γι'αυτό άργησα να σου απαντήσω, όπως εύχομαι να λείπεις και εσύ, και να αργήσεις να δείς την απάντησή μου. Δεν έχω δεί κάτι άλλο δικό του του κύριου Latuff, αλλά θα ψάξω για αυτές που λες με την κρίση. Θενκς φορ δε τίπ !

      Διαγραφή