Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

feathers του Έκτορα

Ένας πολύ ταλαντούχος έλληνας δημιουργός μας μιλάει για... φτερά




Το feathers είναι μία εξαιρετική σειρά comic strips του Έκτορα που ξεκίνησε να δημοσιεύεται στο σημαντικότατο για τα ελληνικά comics περιοδικό "9" της Ελευθεροτυπίας, συνέχισε στο «Κομικοδρόμιο» του Σαββατιάτικου φύλλου της Ελευθεροτυπίας, μετά ως webcomic στο comicdom-press.gr, και τώρα τελευταία στο socomic.gr. Στο Comicdom Con Athens του 2011 παρουσιάστηκε και ένα πολύ όμορφο αλμπουμάκι που συλλέγει όσα στριπάκια είχαν δημοσιευθεί μέχρι τότε.

Το Δελτίο τύπου αναφέρει οτι " Ο κόσμος των strips του Feathers αποτελείται από αυτοδιαχειριζόμενους σκαντζόχοιρους, κινηματικά ψάρια, αντικαθεστωτικούς τάρανδους, και προβληματισμένους σκίουρους με σκουλαρίκια. Οι χαρακτήρες θέτουν τα καίρια ερωτήματα της εποχής μας: Το σύμπαν είναι περατό ή απέραντο? Τί σχέση έχουν το big bang και μια χούφτα κονφετί? Και ποιός μαλάκας κάλεσε τη φάλαινα στο πάρτυ? "

Ο Έκτορας διαθέτει το πολύ σημαντικό προτέρημα της "ευστοχίας" - να μπορεί δηλαδή με 2 ατάκες να "τα λέει όλα" - κάτι που θυμίζει έντονα το μεγάλο αργεντινό σχεδιαστή Quino (τον πατέρα της Mafalda ντε !). Επίσης, τα πλάσματα του feathers, που γεννιούνται στη φαντασία του έλληνα δημιουργού και αποτυπώνονται στο χαρτί με το πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό σχεδιαστικό του στύλ θα μπορούσαν να είναι μακρινά ξαδέρφια (απ'τη μεριά του πατέρα) των Μoomin της Tove Jansson, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο συνάδελφος comic blogger Αλέξανδρος. Κάποιες φορές το χιούμορ του Έκτορα δε γίνεται εύκολα κατανοητό, άλλες φορές καθόλου κατανοητό, και άλλες φορές είναι τελείως "αλλού", και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του υπέροχου, σουρρεαλιστικού κόσμου που έχει πλάσει. Μέσω του σουρρεαλισμού όμως, ο δημιουργός έχει την ευφυία και την ικανότητα να σχολιάζει σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα όπως η ανεργία, η πάλη των τάξεων και οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Δείτε το πολύ όμορφο παραμυθάκι Glockenspiel από τα feathers.















2 σχόλια:

  1. Λάτρεψα το "Απειλούμενο είδος που διαβάζει Βολταίρο". Αγαπάμε Έκτορα.

    (κάποιος περνάει καλά αυτό το καλοκαίρι και αγνοεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στο αιμοδιψές κομικοκοινό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρε αγαπημένε doctor !

      Δηλώνω ένοχος για τα όσα μου καταλογίζεις στην παρένθεση, και ευελπιστώ στην κατανόηση του σεβαστού δικαστηρίου και στην επιείκεια των ενόρκων. Μου έχει κάτσει μία φάση deja-vu εφηβείας, και την απολαμβάνω.

      Το αιμοδιψές κομικοκοινό περιμένει επίσης εναγωνίως το πρώτο σου, επικό πόνημα. Δεν ξέρω αν θα είναι το Batman-Rita, ελπίζω πάντως να πηγαίνει καλά, και εύχομαι καλή συνέχεια.

      Υ.Γ: ο Έκτορας τα σπάει !

      Διαγραφή