Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Box Office Poison

Μία εκτενής όσο και ειλικρινής μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων

Το Box Office Poison είναι ένα μεγάλο έργο, τόσο σε έκταση όσο και σε ποιότητα, που επικεντρώνεται στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ μίας παρέας 20άρηδων που ζούν στη Νέα Υόρκη στα 90's. Στις (μόλις) 602 σελίδες του, ο αμερικάνος δημιουργός Alex Robinson προλαβαίνει να σχολιάσει πολλά από τα καλώς αλλά και κακώς κείμενα που παραδοσιακά διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις, είτε αυτές είναι φιλικές, είτε ερωτικές.

Χωρίς υπερβολές και φανφάρες, τόσο στο σενάριο όσο και στην εικονογράφηση, ο Robinson καταφέρνει να πλάσει απόλυτα πιστευτούς χαρακτήρες και αληθοφανείς καταστάσεις, παραδίδοντας μία δουλειά που διδάσκει τί ακριβώς σημαίνει ο χιλιοφορεμένος χαρακτηρισμός "σενάριο βγαλμένο μέσα απ'τη ζωή". Το επίτευγμά του αυτό μπορεί να μη φαντάζει μεγάλο, όμως είναι.

Δημοσιεύθηκε σε 21 τεύχη από την Antarctic Press στο διάστημα 1996-2000, προτού το εκδόσει ολοκληρωμένο η Top Shelf το 2001. Το 2010 κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Βασικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας μας είναι ο Sherman και ο Ed, δύο φίλοι που μόλις έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και αγωνίζονται να ενταχθούν στην "ενήλικη" κοινωνία, με κυριότερες επιδιώξεις να βρούν μια καλή καριέρα και τον έρωτα. Ο Sherman ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας, αλλά στα όνειρά του τα καταφέρνει καλύτερα απο ό,τι στην πραγματικότητα. Απεχθάνεται τη δουλειά του ως υπάλληλος ενός μικρού βιβλιοπωλείου, γκρινιάζει όλη μέρα, αλλά ποτέ δε βρίσκει την αποφασιστικότητα να παραιτηθεί. Μετακομίζει σε ένα σπίτι με συγκάτοικους τη Jane και το Stephen, ένα ζευγάρι με μακροχρόνια σχέση, και ερωτεύεται την όμορφη Dorothy, αγνοώντας το γεγονός οτι είναι η πρώην συγκάτοικος του ζευγαριού, και οτι η Jane τη μισεί θανάσιμα. Κάτι ακόμα που αγνοεί, αλλά θα ανακαλύψει πολύ σύντομα, είναι η... γοητευτική προσωπικότητα της καινούριας του κοπέλας.

Ο ντροπαλός Ed, που μένει ακόμα με τους γονείς του και δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση, ονειρεύεται να γίνει κομίστας, αλλά και να απαλλαγεί από ένα ενοχλητικό βάρος ... την παρθενιά του ! Θα βρεί δουλειά δίπλα στο βετεράνο κομίστα Irving, και θα τον βοηθήσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του πάνω σε ένα χαρακτήρα που είχε δημιουργήσει τη δεκαετία του 50, και ο οποίος αποφέρει εκατομμύρια στην εταιρεία που τον εκμεταλλεύεται, αλλά ούτε δεκάρα τσακιστή στο δημιουργό του (τί μου θυμίζει, τί μου θυμίζει...) Υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπληρωματικοί χαρακτήρες και sub-plots, που προσθέτουν βάθος σε αυτό το ήδη βαθύ και αλληλεπιδραστικό... σχεσο-γράφημα !





Αυτό που κάνει το Box Office Poison τόσο γοητευτικό και εθιστικό είναι οι εξαιρετικά δουλεμένοι και "αληθινοί" χαρακτήρες του. Το artwork δε μπορώ να πω οτι με εντυπωσίασε κιόλας, και γενικά η πρώτη μου επαφή με το βιβλίο ήταν αρκετά χλιαρή. Όταν διάβασα την υπόθεση σκέφτηκα "τί βαρεμάρα είναι αυτή ?", αλλά μόλις το ξεκίνησα, δε μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Και ακριβώς το ίδιο αναφέρεται σχεδόν σε όλες τις κριτικές που διάβασα. Ο Sherman, ο Ed και οι υπόλοιποι της παρέας είναι τόσο πραγματικοί, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, που θα μπορούσαν να μένουν στο διπλανό διαμέρισμα, ή να είναι κολλητοί σου φίλοι.

Ο Alex Robinson έχει καταφέρει να κάνει αυτό που όλοι οι συγγραφείς επιθυμούν διακαώς: να πλάσει χαρακτήρες τους οποίους θα αγαπήσει το κοινό, και θα ταυτιστεί μαζί τους. Προσωπικά, μία από τις καλύτερές μου φίλες έχει το "καλούπι" της Dorothy, η οποία, για να υπερασπιστώ και αυτήν αλλά και τη φίλη μου, δεν είναι αυτό το χαζο-στερεοτυπικό που λέμε συνήθως "κακός" χαρακτήρας (όπως ίσως μπορεί να περνάει μέσα από το βιβλίο). Εδώ δεν είναι υπερηρωικά comics, και δεν υπάρχει ευδιάκριτη διαφορά ανάμεσα στο "καλό" και το "κακό". Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα της δουλειάς και της ζωής, την αγάπη, το σεξ, τη ματαίωση και την απογοήτευση, το παρελθόν που τους κυνηγάει, τις προσωπικές σχέσεις ... Ακριβώς όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.








Links

Box Office Poison @ Top Shelf
Box Office Poison @ Comic Book Bin
Box Office Poison @ lazy bastard
Box Office Poison @ ink19
Box Office Poison @ wikipedia
Box Office Poison synopsis
Box Office Poison issues @ Comic Vine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου