Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ο Don Rosa παραιτείται

Ο συνεχιστής του έργου του Carl Barks στη Disney εγκαταλείπει τα comics

Ο Don Rosa είναι αναμφισβήτητα ο σπουδαιότερος εν ζωή δημιουργός comics της Disney (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα), έχοντας αφιερώσει σχεδόν ολόκληρη την πλούσια καριέρα του στους πολυαγαπημένους ήρωες της οικογένειας Duck, και ιδιαίτερα στο σημαντικότερο χαρακτήρα που "έπλασε" ποτέ ο μεγάλος Carl Barks, τον Scrooge McDuck.

Απόδειξη της μεγάλης αγάπης του Rosa για τη διάσημη οικογένεια παπιών, και ειδικά για τον βαθύπλουτο, στριμμένο και τσιγκούνη, ωστόσο αξιαγάπητο θείο Scrooge αποτελεί το μνημειώδες έργο του The Life and Times of Scrooge McDuck.

Ο Don Rosa λοιπόν, ο άνθρωπος που τα τελευταία 20 χρόνια έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τις περιπέτειες των παπιών της Disney, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δημιουργία comics για 6 σημαντικούς λόγους, τους οποίους εξηγεί αναλυτικά στο εκτενές κείμενο της "παραίτησής" του. Οι λόγοι είναι ιεραρχημένοι, από τον λιγότερο στον περισσότερο σημαντικό, και περιλαμβάνουν την κούραση, τη δημοτικότητα που αποτελεί πρόβλημα για έναν άνθρωπο τόσο σεμνό όσο ο αμερικανός καλλιτέχνης, αλλά και ένα σημαντικό πρόβλημα στην όρασή του, που έχει πλέον καταστήσει τη σχεδίαση μία αρκετά επίπονη διαδικασία.

Ο πιο σημαντικός λόγος όμως (και είμαι σίγουρος οτι οι πιο "καχύποπτοι" τον έχουν ψυλλιαστεί ήδη) είναι η αχαριστία και αδιαλλαξία της εταιρείας Disney, όχι μόνο προς το πρόσωπό του, αλλά γενικά προς τους καλλιτέχνες comics που δουλεύουν για λογαριασμό της. 20 χρόνια τώρα ο Rosa δημιουργεί ιστορίες για τη Disney με προκαθορισμένο ποσό πληρωμής, μην εισπράττοντας ούτε δολάριο για τις πολυάριθμες ανατυπώσεις του άκρως επιτυχημένου (άρα και άκρως κερδοφόρου) υλικού του. Για όποιον δεν το γνωρίζει, αναφέρω οτι η είσπραξη αμοιβής οποτεδήποτε το υλικό κάποιου καλλιτέχνη επανακυκλοφορεί είναι μία πρακτική που θεωρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεδομένη, όχι μόνο στη βιομηχανία comics, αλλά επίσης στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο, στη λογοτεχνία, στα περιοδικά, ακόμη και στις διαφημίσεις. Η αμοιβή αυτή, που ονομάζεται royalties, είναι φυσικά ανάλογη της εισπρακτικής επιτυχίας που έχει το υλικό, οπότε όταν μιλάμε για τις δημοφιλέστατες ιστορίες του Rosa μιλάμε για ένα εισόδημα (και μάλιστα σταθερό) που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος σύνταξης για τον καλλιτέχνη αυτό, που τόσα έχει προσφέρει και στη Disney, αλλά και σε εκατομμύρια αναγνώστες.

Ο ίδιος ο Rosa παρακαλεί ο "επίλογός" του να μη μεταφράζεται, ούτε να περιλαμβάνεται αυτούσιος σε άλλα sites οπότε, σεβόμενος το αίτημά του αυτό, ανέφερα επιγραμματικά το περιεχόμενο του κειμένου, παραθέτοντας ξανά το link για το εκτενές άρθρο, έτσι ώστε να το διαβάσει ολόκληρο όποιος ενδιαφέρεται.

Don Rosa: Why I Quit


7 σχόλια:

  1. Ίδια περίπου περίπτωση μ'αυτή του Άλαν Μουρ δηλαδή.

    Αυτά η Marvel και η DC θα τα ξεχάσουν όταν εκδώσω το σύγγραμμά μου για το αποχ... για το crossover Μπάτμαν και Ρίτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά, ακριβώς ίδια περίπτωση. Και το πιο θεϊκό είναι οτι η Disney πληρώνει royalties σε όλα τα υπόλοιπα "τμήματά" της - κινηματογράφο, τηλεόραση, μουσική. Μόνο στους δημιουργούς των comics της δε δίνει τίποτα. Άντε γειά δηλαδή ...

      Χα χα χα χα χα, καλά, το Μπάτμαν - Ρίτα θα μνημονεύεται για χιλιετίες από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Θα λένε οτι πρίν τον doctor υπήρχε και κάποιος ξεχασμένος συγγραφίσκος της δεκάρας, ονόματι Άλαν Μουρ.

      Υ.Γ: Το αποχ... πήγαινε για αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο ?

      Διαγραφή
  2. ειναι ντροπη της Disney,μια τετοια εταιρια κολοσσος να φαιρεται τοσο σκατενια σε οσους δουλευουν γι'αυτη, απλα...

    δε μπορω να τον καταλαβω βεβαια οταν λεει πως δεν τον ενδιαφερει να δουλεψει πανω σε κατι αλλο που τον παρακαλανε σοριδον οπως λεει να εκδοσουν αλλες δουλειες του. ενταξει, αγαπαει πολυ τους Παπιους (και ποιος δεν τους εχει αγαπησει πολυ η λιγοτερο;)αλλα κατα την ταπεινη μου γνωμη, ειναι κριμα να χαραμιζεται ενας δημιουργος σε ενα μονο κομικ.

    Υ.Γ.:χαχα θεος ο Dr.Seen G απο πανω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μην έχουν ντροπή Βάσω μου αυτές οι εταιρείες. Είναι σαν να ζητάς από πολιτικό να έχει συνείδηση.

      Ναι, αυτό που δε θέλει να δημιουργήσει δικούς του χαρακτήρες κι εμένα μου φάνηκε παράξενο. Ο ίδιος το δικαιολογεί δηλώνοντας πρώτα fan, και μετά δημιουργός. Σεμνός και ταπεινός μέχρι αηδίας μιλάμε !

      Υ.Γ: Για περισσότερο Dr.Seen G εδώ - http://www.drseeng.com/

      Διαγραφή
    2. ενταξει, ειναι υπερβολικα πολυ καλουλης,αλλα δε νομιζω κανενας δημιουργος κομικ να μην ειναι. απλα δε μπορω να καταλαβω τη λογικη του. anyway...

      Υ.Γ.: ναι εχω περασει απο το blog του γιατρου κατα καιρους;)

      Διαγραφή
    3. sorry ηθελα να γραψω ''δε νομιζω κανενας δημιουργος κομικ να μην ειναι και φαν ενος ή περισσοτερων κομικς''
      δε μπορω να καταλαβω τι εγινε και σβηστηκε η τελευταια φραση :(

      Διαγραφή
    4. Λέει οτι οποιονδήποτε καινούριο χαρακτήρα και να δημιουργήσει, δε θα τον αγαπήσει ποτέ όσο τις πάπιες, επειδή δε θα έχει μεγαλώσει μαζί του. Είναι φανατίκλας ο τύπος. Ψηφίζει πάπια δαγκωτό. Ή πάπια ή τίποτα. Μετά την πάπια το χάος ! Τί να τον κάνουμε ?

      Διαγραφή