Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

The Comic Book History of Comics - Manga and Osamu Tezuka

Η "Ιστορία των comics σε comics" μας διηγείται τη γέννηση και εξάπλωση των Manga μέσω της ζωής του μεγάλου Osamu Tezuka

Τα Comic Book Comics, η μίνι-σειρά 6 τευχών των Fred Van Lente και Ryan Dunlavey συλλέχθηκε πρόσφατα σε ένα τόμο από την εταιρεία IDW, με την ονομασία "The Comic Book History of Comics: The Inspiring, Infuriating, and Utterly Insane Story of the American Comic Book History". Η πολύ καλή αυτή σειρά, όπως προδίδει και ο τίτλος της, επιχειρεί μία σύντομη αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της αμερικάνικης βιομηχανίας comics.

Στο 6ο και τελευταίο τεύχος όμως της σειράς, ασχολείται και λίγο με τα ιαπωνικά comics (όπως σε προηγούμενο τεύχος είχε ασχοληθεί και με τα ευρωπαϊκά), και μας εξιστορεί τη γέννηση και εξάπλωση των Manga, χρησιμοποιώντας ως πρωταγωνιστή τον πιο διάσημο καλλιτέχνη της πρώιμης εποχής τους (τουλάχιστον στη δύση), τον τεράστιο Osamu Tezuka.

Σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο λοιπόν, μαθαίνουμε κάποια πράγματα για τους "πρόγονους" των manga, για τη μακρά παράδοση της Ιαπωνίας στο συνδυασμό εικόνων και κειμένου, και κυρίως, για τη ζωή του ονομαζόμενου και ως "θεού των Manga" Tezuka. Από τη γέννηση του το 1928 και τα νεανικά του χρόνια εν μέσω της αμερικάνικης κατοχής μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι τις σπουδές του στην ιατρική (από πού νομίζετε προήλθε το Black Jack ?), το "κόλλημά" του με τον Disney και τη δημιουργία των πιο σημαντικών ηρώων του. Απολαύστε !





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου