Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Επιτέλους ! KITARO του Shigeru Mizuki


Το KITARO θα μεταφραστεί στα αγγλικά

Η γνωστή εταιρεία Drawn and Quarterly ανακοίνωσε πρόσφατα οτι απέκτησε τα δικαιώματα για την αγγλική γλώσσα της ιστορικής, cult σειράς του Shigeru Mizuki KITARO, και θα ξεκινήσει να την εκδίδει στις αρχές του 2013. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η πιο γνωστή δουλειά του παλαίμαχου mangaka θα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά (εκτός από μία αποτυχημένη, δίγλωσση έκδοση της Kodansha Bilingual Comics το 2002), ακολουθώντας την κυκλοφορία των graphic novels του NONNONBA (2012) και ONWARDS TOWARD OUR NOBLE DEATHS (2011), πάλι από την D+Q.

Το KITARO δημιουργήθηκε από τον Shigeru Mizuki το 1959, και δημοσιεύθηκε στο θρυλικό περιοδικό Shonen. Έγινε αμέσως κλασικό και επηρρέασε την pop κουλτούρα όσο λίγα comics, παρά το ότι θεωρήθηκε πολύ τρομακτικό για μικρά παιδιά. Ο δημιουργός του το εμπνεύστηκε από μία παράσταση κουκλοθέατρου (kamishibai) που είχε ως θέμα τα yōkai, πλάσματα της ιαπωνικής παράδοσης που είναι κάτι ανάμεσα σε πνεύματα και τέρατα, και τα οποία έγιναν οι βασικοί χαρακτήρες της ιστορίας του, με πρώτο και καλύτερο τον πρωταγωνιστή.

Ο KITARO λοιπόν, είναι ένα καθ'όλα φυσιολογικό μικρό παιδί, εκτός από μερικές μικρές ... λεπτομέρειες. Πρώτον, είναι και αυτός ένα yōkai 350 ετών. Επίσης, έχει ένα μόνο μάτι, τα μαλλιά του "διαισθάνονται" την παραφυσική δραστηριότητα, τα σανδάλια του είναι τουρμπινοκίνητα, και έχει ικανότητες καμουφλάζ αντίστοιχες με ένα ... χαμαιλέοντα. Οκ, δεν είναι και τόσο φυσιολογικός, όπως και ο πατέρας του, ο Medama-oyaji, ο οποίος είναι ένα μάτι (η μετάφραση του ονόματός του είναι πατέρας-μάτι)! Βοηθούμενος από τον πατέρα του, λοιπόν, αρκετούς ακόμα διασκεδαστικούς χαρακτήρες και ένα παράξενο οπλοστάσιο, ο μικρός yōkai προσπαθεί να διαφυλάξει την ισορροπία ανάμεσα στον κόσμο των πνευμάτων και των ανθρώπων, και υπερασπίζεται τους θνητούς απέναντι σε κακόβουλα τέρατα.

Η ιστορική manga σειρά του Mizuki έχει μεταφερθεί πολλές φορές στην τηλεόραση και στη μεγάλη οθόνη, τόσο σε anime σειρές, όσο και σε ταινίες live-action (με ηθοποιούς δηλαδή) και video games. Η ζωή του δημιουργού του και της γυναίκας του έχει γίνει reality show στην τηλεόραση (!!!), ενώ στη γενέτειρα πόλη του υπάρχουν διάσπαρτα αγάλματα χαρακτήρων της σειράς, δρόμος που έχει πάρει το όνομά του όπως και μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι οτι οι ιάπωνες ξέρουν να εκτιμούν τους "θησαυρούς" τους.

Και τώρα, επιτέλους, ήρθε η ώρα και για τους μη ιάπωνες να ανακαλύψουν τον υπέροχο, διασκεδαστικά τρομακτικό κόσμο του μικρού KITARO (τα scanlations δε μετράνε, φυσικά).


KITARO english publication @ D & Q
KITARO english publication @ The Comics Reporter
KITARO @ wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου