Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Madwoman of the Sacred Heart

Ένα θρησκευτικό, ερωτικό θρίλερ (?!!!) 
από δύο γίγαντες των comics

Μπορούν όντως να συνδυαστούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες της θρησκείας και του ερωτισμού σε ένα έργο μυστηρίου και σασπένς ? Όταν το σενάριο υπογράφει ο μεγάλος Alejandro Jodorowsky, και την εικονογράφηση αναλαμβάνει ο εξ'ίσου μεγάλος Moebius, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Και συμβαίνουν...

Το βιβλίο αρχικά κυκλοφόρησε στα γαλλικά, σε 3 μέρη και ασπρόμαυρο. Ο 1ος τόμος "La Folle du Sacré-Cœur" (Η τρέλα της Ιερής Καρδιάς) εκδόθηκε το 1992, με τον 2ο "Le Piège de l'irrationnel" (Η παγίδα του παραλόγου) να ακολουθεί το 1993, και τη μίνι σειρά να ολοκληρώνεται το 1998 με τον 3ο τόμο "Le Fou de la Sorbonne" (Ο τρελός της Σορβόννης). Αργότερα την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο, με τίτλο "Le Cœur couronné" (Η εστεμμένη Καρδιά) απο την Les Humanoïdes Associés. Το 2010, το αγγλικό παρακλάδι της εταιρείας εξέδοσε το έργο και στα αγγλικά, έγχρωμο, με τον τελικό τίτλο.

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας είναι ο Alan Mangel, ένας 60άρης καθηγητής της φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, διαρκώς βυθισμένος σε πνευματικές αναζητήσεις που τον απομακρύνουν απο τις μικρές, καθημερινές απολαύσεις. Οι μαθητές του έχουν δημιουργήσει γύρω του μια ιδιόμορφη θρησκευτική σέκτα, στην οποία αντιμετωπίζεται σαν προφήτης, και οι διαλέξεις του ισοδυναμούν με ευαγγέλια. Η ζωή του όμως θα αλλάξει ριζικά όταν θα τον παρατήσει η (ανικανοποίητη) γυναίκα του, και θα μπλέξει με μία όμορφη μαθήτριά του, την Elisabeth, που είναι πεπεισμένη οτι αν κάνουν παιδί μαζί, αυτό θα είναι μία νέα ενσάρκωση του Ιωάννη του βαπτιστή (μόνο ο Jodorowsky θα μπορούσε να σκεφτεί μια τέτοια ιστορία). Ο καθηγητής ασφαλώς δεν την πιστεύει, αλλά στο τέλος ενδίδει στον πειρασμό, αφήνοντας τους εσωτερικούς δαίμονες της νεότητάς του, τους οποίους κρατούσε φυλακισμένους για πολλά χρόνια, να τον κυριεύσουν.

Αυτό που δε γνωρίζει όμως ο αξιοσέβαστος καθηγητής μας είναι οτι, ενδίδοντας στις σεξουαλικές απολαύσεις που του προσφέρει απλόχερα η νεαρή μαθήτρια, θα ξεκινήσει ένα τρελό μυστικιστικό ταξίδι που θα τον παρασύρει ολοκληρωτικά, θα του στερήσει τη φήμη και το σεβασμό που ενέπνεε στους μαθητές του, και θα τον σπρώξει ακόμη και στην παρανομία. Στην πορεία θα γνωρίσει τη Μαρία και τον Ιωσήφ (ασφαλώς και δεν είναι τυχαία η επιλογή των ονομάτων), θα συμμετάσχει σε ιδιότυπες αιρέσεις και θρησκευτικά όργια (!!!), θα κυνηγηθεί απο την αστυνομία, θα μπλέξει με την κολομβιανή μαφία των ναρκωτικών και το χειρότερο, θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει όλη τη φιλοσοφία και κοσμοθεωρία του προς χάριν ενός νέου είδους πνευματικότητας. Ο επιστημονικός σκεπτικισμός του θα έρθει σε αντιπαράθεση με την ακλόνητη πίστη της συντρόφου του Elisabeth, θα χάσει τον έλεγχο του εντέρου του με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, ενώ οι προσωπικοί του δαίμονες θα συνεχίσουν να τον κυνηγούν. Κόλαση !





Η χαοτική αυτή ιστορία περιέχει όλες τις προσωπικές εμμονές και τα γνώριμα θέματα που γεννιούνται στo απίστευτo μυαλό του Jodorowsky, η θρησκεία και το πνεύμα συναντιούνται με τις σαρκικές απολαύσεις, η φαντασία με την πραγματικότητα χάνουν τα ευδιάκριτα όριά τους, και όλα αυτά αναπαρίστανται πολύ ζωηρά απο το χέρι του μεγάλου Moebius. Οι δύο καλλιτέχνες, που έχουν ξανασυνεργαστεί πολλές φορές, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του ορόσημου της 9ης τέχνης "L'Incal", παραδίδουν ένα νεο-noir thriller που κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο, αν και η μεγάλη χρονική διαφορά που χωρίζει τα δύο πρώτα μέρη απο το τρίτο είναι εμφανής, περισσότερο στο εικονογραφικό κομμάτι. Φυσικά, αυτό δε μειώνει την άγρια δύναμη του Madwoman of the Sacred Heart, ενός έργου που μας προσκαλεί, με ένα μοναδικό τρόπο που μόνο η μαγεία των comics μπορεί, να ανοίξουμε το μυαλό μας, να ελευθερωθούμε απο τους κάθε λογής δογματισμούς και απλά να ζήσουμε το απίστευτο ταξίδι της ζωής, χωρίς να το παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά.


Links

Madwoman @ Humanoids
Madwoman @ Comic Book Daily
Madwoman @ The Comics Journal
Madwoman @ Parka Blogs
Madwoman @ comicvine
Madwoman @ good reads
Madwoman @ bedetheque (γαλλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου