Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η Τετραλογία του Τέρατος

La Tétralogie du monstre ( The Hatzfeld Tetralogy )

Η Τετραλογία του Τέρατος είναι μία μικρή σειρά comics του μεγάλου γαλλο-γιουγκοσλάβου δημιουργού Enki Bilal, που αποτελείται (όπως προδίδει και ο τίτλος της) από 4 μέρη. Το πρώτο κεφάλαιο, με τίτλο Le sommeil du monstre (Ο ύπνος του Τέρατος) εκδόθηκε το 1998, και το τελευταίο, με τίτλο Quatre? (Τέσσερα?) ολοκληρώθηκε το 2007. Όλοι οι τόμοι έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά απο την ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω απο 3 ανθρώπους, τον Nike, τον Amir και τη Leyla, που τους συνδέουν στενοί δεσμοί απο τα παιδικά τους χρόνια σε ορφανοτροφείο του Sarajevo, την εποχή του Γιουγκοσλαβικού πολέμου. Ο Nike Hatzfeld λοιπόν, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας (με το όνομά του να προέρχεται απο τη γνωστή μάρκα παπουτσιών που φορούσε ο πατέρας του όταν τον βρήκαν νεκρό δίπλα του), διαθέτει το χάρισμα (και κατάρα) της υπερτροφικής μνήμης, και προσπαθεί να φτάσει στο σημείο να θυμηθεί τα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής του. Μέχρι τώρα πάντως, έχει επαναφέρει στην εκπληκτική του μνήμη τον όρκο που έδωσε στον εαυτό του, μόλις 18 ημερών, το 1993, να ξαναβρεί και να προστατεύει πάντα τον Amir και τη Leyla, τους οποίους η μοίρα απομάκρυνε απο κοντά του.

Το έτος είναι πλέον 2023. Ο Nike είναι 33 χρονών, και η σύγχρονη πραγματικότητα συνταράσσεται απο το ξέσπασμα μιας νεο-σκοταδιστικής θρησκευτικής αποκάλυψης. Τα δημοκρατικά κράτη, υπο την απειλή του ριζοσπαστικού μονοθεϊστικού κινήματος που ονομάζεται Σκοταδιστικό Τάγμα, εμπλέκονται σε ένα χορό βίαιης παγκοσμιοποίησης και τρομοκρατίας, ενορχηστρωμένο απο τον μυστηριώδη δόκτορα Optus Warhole. Ο Warhole, που αυτοαποκαλείται "Η ενσάρκωση του ύψιστου κακού", θέλει να δεί την παγκόσμια σκέψη, την επιστήμη, και γενικότερα τον πολιτισμό να αφανίζονται. Σ'αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, ο Nike αγωνίζεται να εκπληρώσει τον όρκο του, να προστατεύσει τη μύτη του, που έχει την τάση να σπάει βίαια, και να τιθασεύσει τις ανεξερεύνητες δυνατότητες της μνήμης του.




SPOILER ALERT : Περιέχει spoilers !

Ο Nike λοιπόν, ο ειδικός της μνήμης, ψάχνει τα ίχνη των δύο "αδερφιών" του στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Τότε όμως, ο δόκτορας Warhole επανεμφανίζεται στη ζωή του, σε μία απο τις πολλές μορφές του, ακριβώς τη στιγμή που αυτός έχει να παραστεί στη μυστική σπηλιά της τοποθεσίας του Αετού, όπου τον έχει προσκαλέσει η Leyla. Τυχαίο ? Σίγουρα όχι. Αυτά που θα βιώσει στη σπηλιά, μαζί με άλλες 9 εξέχουσες προσωπικότητες του παγκοσμίου πνεύματος και πολιτισμού, θα αλλάξουν τη ζωή του, όπως και την ίδια τη θεώρηση του ανθρώπου σε θέματα όπως η θρησκεία και η προέλευση του είδους μας. Την ίδια στιγμή, ο Amir και η κοπέλα του η Sacha είναι αιχμάλωτοι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης / προσυλητισμού του Σκοταδιστικού Τάγματος, παλεύοντας με ... μύγες. Οι δέκα μάρτυρες στην «αποκάλυψη» της τοποθεσίας του Αετού όμως, θα εξαφανιστούν μυστηριωδώς, όλοι έχοντας ως τελευταίες τους λέξεις αναφορές σε μια παράξενη συνάντηση, στις 32 Δεκέμβρη ... Σε αυτό το ομιχλώδες πλαίσιο, η Leyla Mirkovic περιπλανιέται στη μέση του χειμώνα στο Βελιγράδι, στοιχειωμένη από τη μνήμη του Nike Hatzfeld. Εν τω μεταξύ, στην περιοχή των Βαλκανίων, η Sacha και ο Amir παντρεύονται.

Ένα «Ραντεβού στο Παρίσι» ανακοίνωνε το τρίτο επεισόδιο στο μακρύ αυτό, περιπετειώδες μυθιστόρημα. Και πράγματι, είναι στη γαλλική πρωτεύουσα που ξαναβρίσκουμε τα χνάρια του Nike. Ενός Nike μεταμορφωμένου, υπό τη μυστική, μα ωστόσο ολοκληρωτική επίδραση του Warhole. Ο δόκτωρ είναι εκεί, ακριβώς κάτω από το δέρμα, κρατώντας τα γεγονότα υπό έλεγχο. Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί, μα αντί να παραστούν τρείς (Nike, Leyla, Amir), θα παραστούν τέσσερις (quatre)! Πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία ? Θα απαντηθούν τα πολλά ερωτηματικά που έχουν ανακύψει στα επεισόδια της τετραλογίας ?

Τέλος SPOILER ALERT




Θα χαρακτήριζα τη φιλόδοξη αυτή δουλειά του Bilal ως "άνιση", ή ίσως υπερβολικά φιλόδοξη. Η εικονογράφηση είναι, όπως πάντα, εξαιρετική, με το εντελώς χαρακτηριστικό στιλ του συγγραφέα να είναι σε θέση να κάνει ακόμη και το πιο αδιάφορο σενάριο συναρπαστικό. Και, αν και το σενάριο στους 2 πρώτους τόμους ήταν αρκούντως ενδιαφέρον, η εξέλιξη της ιστορίας στο τρίτο άλμπουμ είναι μάλλον απογοητευτική. Η αφήγηση υποπίπτει συνεχώς σε αφηρημένες διαπιστώσεις, με το συγγραφέα να αναμασά τα προηγούμενα γεγονότα, δίνοντάς μας την εντύπωση οτι δεν ξέρει πώς να συνεχίσει την ίδια του την ιστορία. Ίσως αυτό να εξηγείται απο το γεγονός οτι αρχικά η σειρά είχε σχεδιαστεί να είναι τριλογία, αλλά στην πορεία αποφασίστηκε να γίνει τετραλογία. (Το δικό μου, συνομωτικό σενάριο λέει οτι ο δημιουργός είχε απο την αρχή σχεδιάσει την εξέλιξη της ιστορίας, και την είχε χωρίσει σε 3 μέρη, αλλά οι εκδότες, βλέποντας οτι η σειρά έχει επιτυχία, του είπαν να την "επεκτείνει", για να γίνει τετραλογία, και οι ίδιοι να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Ή ίσως, πολύ απλά, χωρίς θεωρία συνομωσίας, ο Bilal να μην είχε έμπνευση). Και, αναπόφευκτα, το σεναριακό φιάσκο του «Ραντεβού στο Παρίσι» καταπίνει και τον τελευταίο τόμο, όπου ο Bilal έχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, και ταυτόχρονα να απαντήσει στα πολλά ερωτήματα που είχε αφήσει να αιωρούνται.

Συνολικά, θεωρώ την "Τετραλογία του Τέρατος" ως μία πολύ καλή δουλειά. Τα βασικά θέματα που απασχολούν τον Bilal, όπως η πολιτική, η θρησκεία και ο πόλεμος είναι εδώ, ιδωμένα μέσα απο το γνώριμο, σουρρεαλιστικό sci-fi πρίσμα του Enki Bilal. Η εικονογράφηση είναι εκπληκτική, στο υψηλό επίπεδο στο οποίο μας έχει "κακομάθει" ο σπουδαίος γαλλο-γιουγκοσλάβος δημιουργός, αλλά δε μπορώ να παραβλέψω τις σεναριακές αδυναμίες, ειδικά στον τρίτο, και λιγότερο στον τέταρτο τόμο. Πάντως, σίγουρα αξίζει τον κόπο.


Links

La Tétralogie du monstre @ bedetheque (γαλλικά)
Enki Bilal - Les albums (γαλλικά)
Η Τετραλογία του Τέρατος @ ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ

2 σχόλια:

  1. Για κάποιον λόγο δεν έχω ασχοληθεί καθόλου ως τώρα με τον Bilal.... Τι θα πρότεινες γενικά σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρε χνουδωτέ φίλε μου !

    Απο Bilal θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με την πιο γνωστή σειρά του, την Nikopol trilogy (Η Γιορτή των Αθανάτων, Η Γυναίκα Παγίδα, Froid Equateur), όπου τα 2 πρώτα μέρη έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, και βρίσκονται εύκολα στα βιβλιοπωλεία. Πολύ καλή είναι και η "Παρτίδα Κυνηγιού", που επίσης έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

    Μετά, στα αγγλικά, υπάρχει ένας τόμος με τίτλο "Townscapes", που συλλέγει πρώιμες ιστορίες του, και αξίζει τον κόπο, αν και το σχεδιαστικό του στύλ δεν έχει φτάσει στο επίπεδο των μετέπειτα δουλειών του.

    Αυτά κούνελε. Ελπίζω να βοήθησα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή