Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

The Acme Novelty Library vol.20

LINT

Εδώ και κάποια χρόνια, περίπου τέτοια εποχή, ο αξιότιμος κύριος Chris Ware μας έχει συνηθίσει να κυκλοφορεί το νέο τεύχος της περίφημης σειράς του "The Acme Novelty Library". Πιστός και στο εφετινό του ραντεβού, ο αμερικανός κομίστας μας παρουσιάζει το 20ο τεύχος της πρωτοποριακής του "βιβλιοθήκης", μίας βιβλιοθήκης που περιέχει τα άπαντα της εκπληκτικής καλλιτεχνικής του πορείας, και που έχει επηρρεάσει τον κόσμο των comics όσο ελάχιστες. Εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010 απο τον ίδιο τον δημιουργό, και διανεμήθηκε απο την Drawn & Quarterly.

Με το λακωνικό τίτλο "LINT", το The Acme Novelty Library vol.20 μας παρουσιάζει μία ιστορία που εντάσσεται στη "μυθολογία" του γνωστού απο προηγούμενα τεύχη ήρωα Rusty Brown. Την ιστορία της ζωής του Jordan Lint, ξεκινώντας απο την πρώτη στιγμή που άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, στην πόλη Omaha της πολιτείας Nebraska, για να καταλήξει στην τελευταία, βασανισμένη του πνοή σε κάποιο νοσοκομείο. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη βιογραφία, μιας και μιλάμε για έργο του Chris Ware, αλλά για μια συρραφή στιγμών, άλλων (φαινομενικά) ασήμαντων και άλλων σημαντικών, ένα συνοθύλευμα εντυπώσεων και εμπειριών που τελικά σχηματίζουν το εξαιρετικά πολύπλοκο ή εξαιρετικά απλό σύνολο που ονομάζουμε ζωή. Ο Lint δεν είναι απο τους συνηθισμένους, αποτυχημένους και μίζερους ήρωες του Ware, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, όμως το layout της έκδοσης, η καλλιτεχνική δουλειά και η αφηγηματική αρτιότητα του δημιουργού απο το Chicago είναι στο συνηθισμένο, υψηλότατο επίπεδο στο οποίο μας έχει "καλομάθει" όλα αυτά τα χρόνια.



----- SPOILER ALERT ! -----
(Η παρακάτω παράγραφος αποκαλύπτει αρκετά στοιχεία απο την υπόθεση. Βεβαίως, στο έργο του Ware δεν έχουν τόση σημασία τα γεγονότα αυτά καθεαυτά, αλλά τέλος πάντων, you are now warned !)

Η πρώτη εικόνα που χαράχτηκε στο μυαλό του μικρού Jordan ήταν το πρόσωπο της μητέρας του. Ήταν χαμογελαστό. Το πρόσωπο του πατέρα του ήταν ανέκφραστο. Η μητέρα του ήταν καλή. Φροντίζανε μαζί τον κήπο και του μάθαινε να αγαπάει τα μυρμήγκια. Ο πατέρας του ήταν κακός. Έπινε, χτυπούσε τη μητέρα του και του έμαθε να μισεί τους μαύρους. Η μητέρα του όμως πέθανε, και ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε. Στο σχολείο είναι απροσάρμοστος, και πηγαίνει συχνά στο γραφείο του διευθυντή. Αντιπαθεί τη μητριά του. Σαν έφηβος αρνείται τον εαυτό του και τα πάντα, θέλει να τον φωνάζουν Jason, παίζει κιθάρα και είναι ερωτευμένος με την Kathy. Γίνεται η αιτία να πεθάνει ένας φίλος του. Στο κολλέγιο είναι νταής (bully), κοινωνικός, έχει επιτυχίες με τα κορίτσια και ανήκει στην αδελφότητα ΛδΛ. Αργότερα γίνεται μουσικός παραγωγός. Αποτυγχάνει, και πιάνει δουλειά στην επιχείρηση του πατέρα του. 'Εχει φιλενάδα και ερωμένη. Μετά παντρεύεται μια όμορφη γυναίκα, κάνει δύο παιδιά, έχει λεφτά και μεγάλο σπίτι. Η σχέση του με τον πατέρα του είναι ακόμη ψυχρή και προβληματική. Ο μεγάλος του γιος είναι απροσάρμοστος στο σχολείο, και πηγαίνει συχνά στο γραφείο του διευθυντή. Αρχίζει να πίνει και να απατάει τη γυναίκα του. Σκαρώνει μια οικονομική απάτη, αφήνει τη γυναίκα του για μια άλλη, έχει μεγαλύτερο σπίτι και περισσότερα λεφτά. Τα μαλλιά του αραιώνουν. Αρχίζει να γερνάει. Βρίσκει καινούρια φιλενάδα. Έχει φαντασιώσεις με την ανήλικη κόρη της. Γίνεται παππούς, αλλά και πατέρας ξανά. Η απάτη του ανακαλύπτεται, και μένει άφραγκος. Έχει προβλήματα υγείας. Η σχέση του με τους γιούς του είναι προβληματική. Ο πιο μικρός εκδίδει ένα graphic novel όπου τον κατηγορεί για κακοποίηση. Του απαντάει με μια μήνυση. Η τωρινή γυναίκα του τον εγκαταλείπει, φοβούμενη για το γιό τους. Η υγεία του χειροτερεύει. Πεθαίνει μόνος, μέσα σε όνειρα απο το παρελθόν και καταπιεσμένες σεξουαλικές φαντασιώσεις.

----- end of SPOILER ALERT ! -----


Ο Lint λοιπόν, όπως προείπα, δεν είναι απο τους συνηθισμένους ήρωες του Ware. Είναι κοινωνικός, έχει επιτυχίες με τις γυναίκες, καταφέρνει πράγματα στη ζωή του. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει οτι δεν έχει προβλήματα. Κάθε άλλο μάλιστα. Πάντως, σίγουρα είναι απο τους πιο "φυσιολογικούς" χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει στις σελίδες της Acme Novelty Library, αν και μεγάλο καθίκι. Και ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός του Chris Ware σε αυτό το, εξαιρετικό για άλλη μια φορά τεύχος. Να αποδόσει μία απλή, συνηθισμένη, "κανονική" ζωή ενός κανονικού ανθρώπου (χωρίς να τον κρίνει), με όλες τις μικρές χαρές και τραγωδίες της, και όλες όμως τις διαταραγμένες σχέσεις, την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και τη μοναξιά που αποτελούν το σήμα κατατεθέν των σεναρίων του. Η αφηγηματική δομή είναι απλά σεμιναριακού επιπέδου, με τη μετάβαση απο τη μία χρονική περίοδο στην άλλη να γίνεται εκπληκτικά αβίαστα, και την παρουσίαση της ψυχοσύνθεσης του ήρωα σε κάθε ηλικία να επιτυγχάνεται τέλεια σε μόλις λίγα panels. Όλο και πιο αφαιρετικός και όλο και πιο ουσιαστικός καθώς περνούν τα χρόνια, ο Ware χρειάζεται πλέον ελάχιστο χώρο και κείμενο για να μας περάσει τις πολύπλοκες έννοιες που απαρτίζουν το έργο του (πώς τα καταφέρνει ο κερατάς ?). Και, ασφαλώς, ως συνήθως, η εικονογράφησή του ανταποκρίνεται απόλυτα στα πολύ υψηλά στάνταρ που θέτει η αφήγηση, με το πολύ ιδιότυπο στύλ που έχει αναπτύξει στη διάρκεια της καριέρας του να δείχνει πάντα φρέσκο, και συνεχώς να επαν-εφευρίσκει τον εαυτό του.

Ειλικρινά δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσει αυτή η σειρά και ο ίδιος ο Chris Ware, αν συνεχίσει να εξελίσσει τον εαυτό του ως καλλιτέχνη όσο περνούν τα χρόνια, πάντα τοποθετώντας τον πήχυ λίγο υψηλότερα, και πάντα με τέτοια εκπληκτικά αποτελέσματα. Πάντως, είμαι πολύ περίεργος να μάθω...

Links

2 σχόλια:

  1. Κι εγώ αυτή την εβδομάδα το διάβασα. Εντάξει, τι να πείς, είναι άλλο επίπεδο ο άνθρωπος.
    Στην πρώτη ανάγνωση με παρέσυρε και μετά όσο το σκεφτόμουν τόσο ανέβαινε στην εκτίμηση μου(αν και αγαπημένο μου τεύχος του Rusty Brown saga νομίζω παραμένει το προηγούμενο, το 19). Όσο πιο πολλές φορές το ξαναδιαβάσεις το Lint τόσο ανακαλύπτεις την προσεγμένη δομή και τις καλοκρυμμένες συμμετρίες στην ζωή του ήρωα.
    Μια ερώτηση θα ήθελα να του κάνω όμως του Ware γιατί το χω απορία. Υπάρχει κάποιου είδους σχέδιο για το Rusty Brown ή είναι βλέποντας και κάνοντας? Πειραματίζεται ή υπάρχει ένα πλάνο για το Rusty brown graphic novel? (το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 15+ χρόνια αλλά δεν πειράζει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δε νομίζω οτι μπορώ να ιεραρχήσω τις προτιμήσεις μου όσον αφορά τον Ware. Μου αρέσουν όλα, και κάθε φορά που διαβάζω καινούρια δουλειά του κολλάω άσχημα.
    Όσο για την ερώτησή σου, κι εγώ την έχω σκεφτεί, αλλά φυσικά δε γνωρίζω την απάντηση. Φαντάζομαι ξέρεις οτι θα είναι στο Comicdom con 2011. Μπορούμε να τον ρωτήσουμε εκεί !
    (φυσικά αν με διαλέξει να του κάνω ερώτηση, ο ήχος που θα βγεί απο το στόμα μου θα είναι κάτι σαν "νκνφγκγξ γξκθιγ τγρκγρτγξ γκξρι")

    ΑπάντησηΔιαγραφή