Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Apollo's Song

Ο θεός των manga αναζητά το νόημα της αγάπης

Το Apollo's Song (アポロの歌, Aporo no Uta) είναι ένα απο τα λεγόμενα "ενήλικα" manga του δημιουργού που ευθύνεται για τη μεγάλη εξάπλωση και δημοτικότητα που απολαμβάνουν τα ιαπωνικά comics στις μέρες μας, του μεγάλου Osamu Tezuka. Tου ανθρώπου που αποκαλείται απο τους φανατικούς οπαδούς του ανά τον κόσμο ως ο ιάπωνας Walt Disney, ο παππούς των manga, ακόμα και ως ο θεός των manga.

Πρωτο-δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Shukan Shōnen Kingu, απο τις 26/4 ως τις 22/11 του 1970, και εκδόθηκε στα αγγλικά απο την εταιρεία Vertical μόλις το 2007 (!).

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω απο έναν ατίθασο νεαρό, τον Shogo Chikaishi, ο οποίος μισεί κάθε αίσθημα και εκδήλωση αγάπης, απο κάθε ζωντανό πλάσμα. Μέσω της θείας δίκης όμως, θα γνωρίσει και ο ίδιος την αγάπη, αλλά και τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει.

Αναλυτικότερα :
O Shogo Chikaishi είναι ένας νεαρός που ζεί με τη μητέρα του, μία γυναίκα ελευθέρων ηθών που ποτέ δεν του έδειξε την παραμικρή στοργή και αγάπη, και διατηρούσε σχέσεις με διάφορους άντρες. Έτσι, μεγαλώνοντας ο μικρός Shogo ανέπτυξε αντικοινωνική και μισανθρωπική συμπεριφορά, με συχνά και βίαια ξεσπάσματα οργής και πικρίας. Τρέφοντας ένα έντονο μίσος για την αγάπη σε όλες της τις εκφάνσεις, ο κυνικός νεαρός είχε σκοτώσει πολλά ζώα τα οποία έβλεπε να φέρονται τρυφερά στο σύντροφο ή τα μικρά τους, μέχρι που συνελλήφθη και οδηγήθηκε σε μία ψυχιατρική κλινική. Εκεί, ο επικεφαλής γιατρός τον υποβάλλει σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Υπό το έντονο αυτό σόκ, το πνεύμα του μεταφέρεται μπροστά στην αρχαία θεά της σοφίας, την Αθηνά, η οποία του ανακοινώνει οτι έχει αμαρτήσει ενάντια στην αγάπη, και πρέπει να τιμωρηθεί. Η τιμωρία του θα είναι να ερωτεύεται ξανά και ξανά, καθ'όλη την αιωνιότητα, και να χάνει αυτή την αγάπη πρίν την ολοκληρώσει.

Μετά τον πρόλογο αυτό, ακολουθούν 5 επεισόδια που περιγράφουν την ποινή του καταδικασμένου νεαρού, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στο πρώτο, Die Blumen und die Leiche (Τα λουλούδια και το πτώμα), ο Shogo είναι στρατιώτης των Ναζί στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, και ερωτεύεται μια Εβραία που οδηγεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στο δεύτερο, No Man's Land, βρίσκεται αποκλεισμένος σε ένα έρημο νησί με μία νεαρή φωτογράφο, και αρκετά άγρια ζώα που ζούν ειρηνικά μεταξύ τους. Το τρίτο επεισόδιο, The Coach, λαμβάνει χώρα στην πραγματικότητα, και βρίσκει τον Shogo να αποδρά απο την κλινική και να φυγαδεύεται απο την αινιγματική Hiromi, η οποία θέλει να τον εκπαιδεύσει να γίνει δρομέας. Το τέταρτο, Queen Sigma, είναι μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας τοποθετημένη σε ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι υπόδουλοι μίας φυλής ανθρωποειδών, των Synthians. Ο ήρωάς μας σκοπεύει να δολοφονήσει τη βασίλισσά τους, αλλά τελικά την ερωτεύεται. Στο πέμπτο επισόδιο, Lover's Hill, πάλι στην πραγματικότητα, το κρυσφήγετο του Shogo και της Hiromi ανακαλύπτεται απο την αστυνομία, και τα γεγονότα κλιμακώνονται σε ένα δραματικό φινάλε.

Ο επίλογος μας βρίσκει πάλι στο σημείο εκκίνησης, μπροστά στη θεά Αθηνά, η οποία ανακοινώνει στον Shogo πως πρέπει να επαναλαμβάνει την τιμωρία του ξανά και ξανά, σαν το Σίσυφο, μέχρι τελικά να μάθει το νόημα της αγάπης. "Όσο ο κόσμος υπάρχει, οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που γεννούν πρέπει να επαναλαμβάνουν αυτό το ατελείωτο δράμα, κάθε μέρα".

Το Apollo's Song είναι ένα αριστουργηματικό manga, απο ένα καλλιτέχνη που αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτά, και την 9η τέχνη γενικότερα. Το σχέδιο μπορεί να είναι λίγο απλοϊκό, αλλά η αφηγηματική τέχνη του Osamu Tezuka είναι άφθαστη, και η υπέροχη ιστορία που εμπνεύστηκε αγγίζει ευαίσθητες χορδές του ανθρώπινου ψυχισμού, προκαλώντας δέος και θαυμασμό. Ξεκινώντας με μία μνημειώδη απεικόνιση της σύλληψης ενός εμβρύου, και περιέχοντας μία επίσης εξαιρετική "μεταφορά" του μύθου όπου ο θεός Απόλλωνας κυνηγά τη νύμφη Δάφνη (εξ'ού και ο τίτλος του βιβλίου), το Apollo's Song εξερευνά μερικά απο τα πιο βαθιά νοήματα της ύπαρξης, με την ποιότητα και το ήθος ενός πολύ μεγάλου δημιουργού.


Links

Apollo's Song @ wikipedia
Apollo's Song @ Vertical
Apollo's Song review @ Manga Critic
Apollo's Song review @ Mania.com
Apollo's Song review @ Bookslut
Apollo's Song review @ ComicMix
Apollo's Song review @ Pop Culture Shock

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό. Από τα τρία αυτοτελή κόμικ του Tezuka που δημοσιεύτηκαν τελευταία από την Vertical (Ode to Kirihito/ Apollo's Song/ MW) είναι το αγαπημένο μου. Βγαίνει σε καινούργια έκδοση σε δύο τόμους με πολύ ενδιαφέροντα νέα εξώφυλλα. (http://mangacritic.com/?p=4366)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω διαβάσει το Ode to Kirihito, αλλά κι εγώ μάλλον προτιμώ το Apollo's Song απο το, επίσης φοβερό, MW !
    Ευχαριστώ για το link - Πάρε κι εσύ ένα !
    (http://reccaphoenix.wordpress.com/2009/05/26/konchuki)
    Είναι μία κριτική για ένα άλλο απο τα ενήλικα manga του Tezuka που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα αγγλικά.
    (Όπου το πετύχω, το τσίμπησα κατ'ευθείαν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή