Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

MPD Psycho

MPD Psycho banner, by curious ape 009

Το MPD Psycho (多重人格探偵サイコ, Tajū-Jinkaku Tantei Saiko) είναι μία απο τις πιο επιτυχημένες σειρές manga των τελευταίων χρόνων, έχοντας αποκτήσει πολυάριθμους φανατικούς αναγνώστες ανά τον κόσμο και cult φήμη. Με δημιουργούς τους Eiji Otsuka (σενάριο) και Shou Tajima (εικονογράφηση), η σειρά οφείλει την επιτυχία της στις γερές δόσεις βίας, αίματος και διαστροφής που περιέχει. Και, αν θεωρείτε οτι αυτά τα στοιχεία λίγο-πολύ υπάρχουν σε κάθε manga, εκεί που διαφέρει το MPD Psycho είναι στη δόση. Βία και αίμα σίγουρα προσφέρονται απλόχερα σε αρκετές σειρές , αλλά τα επίπεδα διαστροφής που "φτύνει" στα μούτρα μας το εν λόγω σκοτεινό ανοσιούργημα είναι αρκετά για να πείσουν τον οποιοδήποτε ανυποψίαστο απο το κοντινό μας περιβάλλον που το ξεφυλλίσει τυχαία (γονείς, σύντροφο, φίλο), οτι είμαστε σατανιστές serial killers που κρύβουν τεμαχισμένα πτώματα 6χρονων παιδιών κάτω απο το κρεβάτι τους. Γι'αυτό...



Τώρα λοιπόν που σιγουρεύτηκα οτι δεν υπάρχουν αθώες ανήλικες ψυχούλες ανάμεσά μας (και καλά), συνεχίζω. Η σειρά ξεκίνησε να εκδίδεται το 1997 απο την εταιρεία Kadokawa Shoten, και συνεχίζει ακόμα, μετρώντας μέχρι στιγμής 14 τόμους των 180 σελίδων (ο τελευταίος εκδόθηκε το Μάρτιο του 2010). Το 2000 μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη της Ιαπωνίας, σε μία τηλεοπτική μίνι-σειρά με κανονικούς ηθοποιούς, σκηνοθετημένη απο τον ψυχοπαθή (εεε, εκκεντρικό ήθελα να πώ) σκηνοθέτη Takashi Miike. Το 2007 κυκλοφόρησε και στα αγγλικά απο τη Dark Horse.

Η υπόθεση του MPD Psycho ακολουθεί τις περιπέτειες ενός πρόσφατα αποφυλακισμένου ντετέκτιβ που ειδικεύεται στη σκιαγράφηση ψυχολογικών πορτραίτων εγκληματιών. Και το όνομα αυτού ? Εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ο ήρωας της ιστορίας μας πάσχει απο διαταραχή πολλαπλών προσωπικοτήτων (το MPD είναι τα αρχικά του Multiple Personality Detective). Αυτή εξάλλου είναι και η αιτία που είχε φυλακιστεί, και που έχασε τη θέση του στην αστυνομία.

(Σημείωση - όπως σε όλα τα manga, οι σελίδες διαβάζονται απο τα δεξιά προς τα αριστερά)




Στην αρχή της ιστορίας, ο ντετέκτιβ που πρωταγωνιστεί ονομάζεται Yôsuke Kobayashi. Ενώ κυνηγάει έναν serial killer που διαμελίζει τα θύματά του, αυτός του στέλνει με δέμα το ακρωτηριασμένο αλλά ακόμα ζωντανό σώμα της κοπέλας του. Μετά απο ανθρωποκυνηγητό, ο Kobayashi στριμώχνει τον κακοποιό, και υπο το σόκ της θέασης της κατακρεουργημένης κοπέλας του, η προσωπικότητα αυτή χάνεται, και μία νέα, με το όνομα Shinji Nishizono παίρνει τη θέση της και δολοφονεί εν ψυχρώ τον αίτιο της τραγωδίας. Όλο το περιστατικό καταγράφεται απο την κάμερα του δημοσιογράφου Kikuo Toguchi, και έτσι ο ήρωάς μας καταλήγει στη φυλακή. Ο Nishizono όμως, ένας αδίστακτος ψυχοπαθής, δεν είναι η μόνη προσωπικότητα που εμφανίζεται με το "θάνατο" του Kobayashi. Την εμφάνισή του κάνει και ο Kazuhiko Amamiya, ένας ψύχραιμος και ικανός ντετέκτιβ, που καταλαμβάνει τον περισσότερο καιρό το σώμα του πρώην αστυνομικού.

Με την έξοδό του απο τη φυλακή, ο Kazuhiko Amamiya (πλέον) δέχεται μία πρόταση για συνεργασία απο ένα ανεξάρτητο γραφείο ερευνών το οποίο διευθύνει η Machi Isono. Η Machi εκτιμά ιδιαίτερα το ένστικτο του Amamiya, και το ταλέντο του να "μπαίνει" στο μυαλό των εγκληματιών. Έτσι, οι δυο τους, με την περιστασιακή βοήθεια της αδελφής της Machi, Miwa, ξεκινούν να αναλαμβάνουν δύσκολες υποθέσεις, βοηθώντας (επί πληρωμή) την αστυνομία στο έργο της. Θα λύσουν αρκετές περιπτώσεις serial killers, και θα διαπιστώσουν πως όλες συνδέονται μεταξύ τους, με ένα μυστήριο τρόπο που δεν μπορούν ακόμη να αντιληφθούν. Ποιό είναι το νόημα του barcode που έχουν χαραγμένο οι εγκληματίες στο ασπράδι του αριστερού τους ματιού (το οποίο έχει και ο ίδιος ο Amamiya) ? Τί ρόλο παίζει στην ιστορία η σκοτεινή οργάνωση Gakuso και ο ανελέητος ασπρομάλλης εκτελεστής της, Zenitsu ? Και ποιός είναι τελικά αυτός ο μυστηριώδης Lucy Monostone ? Όλες οι απαντήσεις περιέχονται σε αυτό το αγωνιώδες, διεστραμμένο ψυχολογικό θρίλερ που θα δέσει το στομάχι σας κόμπο και θα στοιχειώσει τα όνειρά σας για πολύ καιρό (σαν trailer αμερικάνικου horror movie ακούστηκε αυτό).



Οι χαρακτήρες του MPD Psycho


Yosuke Kobayashi (Kazuhiko Amamiya - Shinji Nishizono)
O Yosuke Kobayashi είναι ένας ντετέκτιβ με ειδικότητα στα ψυχολογικά προφίλ εγκληματιών. Όταν ένας serial killer ακρωτηριάζει την κοπέλα του, αναπτύσσει σύνδρομο πολλαπλών προσωπικοτήτων, με τις δύο κυριότερες να είναι ο Kazuhiko Amamiya, επίσης ντετέκτιβ, και ο Shinji Nishizono, ένας επικίνδυνος ψυχοπαθής δολοφόνος.

Machi Isono
Η Machi Isono είναι μια εγκληματολόγος που παραιτείται απο την αστυνομία και ανοίγει ένα ιδιωτικό γραφείο ερευνών. Προσλαμβάνει τον πρόσφατα αποφυλακισμένο Kazuhiko Amamiya, και του νοικιάζει ένα χώρο στο σπίτι/γραφείο της. Σε έναν απο τους τελευταίους τόμους όμως, θα αποκαλυφθεί οτι είναι κάτι παραπάνω απο αυτό που αφήνει να φανεί.

Miwa Isono
Η Miwa είναι η μικρή αδελφή της Machi, μία όμορφη και δυναμική μαθήτρια γυμνασίου. Στις πρώτες υποθέσεις που αναλαμβάνει η αδελφή της η συμμετοχή της είναι ασήμαντη (κάτι σαν comic relief), αλλά στην υπόθεση με τα bar codes θα παίξει καθοριστικό ρόλο ως "αγγελιοφόρος" του μηνύματος του Lucy Monostone.

Zenitsu
Ο ασπρομάλλης Zenitsu είναι μέλος της οργάνωσης Gakuso. Αναλαμβάνει συχνά τις βρώμικες δουλειές της εταιρείας, και δείχνει να το απολαμβάνει, ιδιαίτερα όταν προκαλεί πόνο στους αντιπάλους του. Πιστεύεται οτι είναι αθάνατος, αφού έχει επιζήσει απο όλες τις επιθέσεις εναντίον του.

Tetora Nishizono
Ο Tetora Nishizono είναι ένα μικρό παιδί που χρησιμοποιήθηκε απο τη Gakuso στα επικίνδυνα πειράματά της. Αποτελεί μία νέα, βελτιωμένη "εκδοχή" του Kazuhiko Amamiya. Φέρει και αυτός την προσωπικότητα του Shinji Nishizono, η οποία όμως, σε αντίθεση με τον Amamiya, κυριαρχεί πάνω του.

Tooru Sasayama
Ο Tooru Sasayama είναι ένας αγαθιάρης επιθεωρητής της αστυνομίας, περιορισμένων ικανοτήτων, που βασίζεται στο ένστικτο του Kazuhiko Amamiya για την επίλυση των δύσκολων υποθέσεων που αναλαμβάνει. Λειτουργεί περισσότερο ως comic relief.

Kikuo Toguchi 
Ο Kikuo Toguchi είναι ένας μάχιμος δημοσιογράφος με την ικανότητα να "μυρίζεται" μια αποκλειστική είδηση. Είναι αυτός που βιντεοσκόπησε τη στιγμή της "γέννησης" των πολλαπλών προσωπικοτήτων του Yosuke Kobayashi. Κάποια στιγμή θα "φρικάρει", και θα ξεκινήσει έναν προσωπικό πόλεμο εναντίον όλων. Χαρακτηριστικό του το πειρατικό κάλυμμα στο αριστερό μάτι. 

Akira Kitou
Ο Akira Kitou είναι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, και στενός συνεργάτης του Υπουργού δικαιοσύνης της Ιαπωνίας. Ως παλιός σύντροφος της Machi Isono έχει έναν επιπλέον λόγο να αναζητά τη λύση της μυστηριώδους αυτής υπόθεσης. 

Lucy Monostone
Ο Lucy Monostone είναι ένας νεκρός πλέον αμερικανός pop star, με έντονη τρομοκρατική δράση τη δεκαετία του 70. Γιατί όμως εμφανίζεται ως είδωλο όλων των εμπλεκομένων φονιάδων στην υπόθεση με τα bar codes ? Και τί ρόλο παίζει σε αυτό η εταιρεία Gakuso ?



Κριτική

To MPD Psycho λοιπόν είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του. Ένα ψυχωτικό, σκοτεινό, ακραίο θρίλερ μυστηρίου και τρόμου, με υπέρμετρη βία και σοκαριστικές σκηνές. Ενδεικτικό της παράνοιας και της αγριότητας των σκηνών του MPD Psycho είναι το γεγονός οτι η πρώτη αμερικάνικη εταιρεία που αγόρασε τα δικαιώματά του αποφάσισε να μην το κυκλοφορήσει, φοβούμενη τυχόν αντιδράσεις. Έπειτα, το αγόρασε και το εξέδωσε η πιο "γενναία" Dark Horse, η οποία όμως φρόντισε να "κοσμήσει" ένα απο τα εξώφυλλά των τόμων του με το μεγαλύτερο σε μέγεθος σήμα "PARENTAL ADVISORY" της ιστορίας της. Επίσης, η γνωστή εταιρεία έχει αναστείλει την κυκλοφορία της σειράς στα αγγλικά, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους (ο 9ος και τελευταίος τόμος εκδόθηκε στις 27 Μαϊου 2009).

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όμως όλα, το MPD Psycho είναι κάτι παραπάνω απο απλή βία. Το σενάριο του Eiji Otsuka είναι γεμάτο μυστήριο, αγωνία, δράση και μυστικές συνομωσίες, κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο και την αδρεναλίνη στα ύψη. Συνεχείς ανατροπές της ιστορίας και νέοι, ενδιαφέροντες χαρακτήρες παραμονεύουν σε κάθε γύρισμα της σελίδας, καθιστώντας την ανάγνωση της πολύ ιδιαίτερης αυτής σειράς μία άκρως εθιστική εμπειρία. Και το καθαρό, λεπτομερές σχεδιαστικό στύλ του Shou Tajima, με έμφαση στα ακρωτηριασμένα πτώματα και τα "γκρο πλάν" στα ανθρώπινα μάτια (είτε βρίσκονται μέσα σε κόγχες ή όχι), έρχεται να ζωντανέψει τη σκοτεινή φαντασία του σεναριογράφου, και να προσδώσει μία τρομακτική αληθοφάνεια στον φρικιαστικό, άγριο κόσμο του MPD Psycho.

           - curious ape 009 -


Links

MPD Psycho @ wikipedia
MPD Psycho @ Dark Horse
MPD Psycho @ comicdom.gr
MPD Psycho vol.1 review @ Dark Horse 
MPD Psycho vol.1 review @ BSC
Read MPD Psycho online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου