Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Edward Gorey book covers


Τα ξεχασμένα εξώφυλλα βιβλίων
του Edward Gorey

Ο ξεχωριστός όσο και εκκεντρικός αμερικανός καλλιτέχνης Edward Gorey (1925-2000) θα μνημονεύεται για πάντα ως ο δημιουργός περισσότερων από 100 (!) μικρών ή μεγαλύτερων εικονογραφημένων βιβλίων με τη χαρακτηριστική του εικονογράφηση βικτωριανής αισθητικής, την απόκοσμη ατμόσφαιρα και τη συνηθισμένη μακάβρια κατάληξη για τους πρωταγωνιστές του (ιδιαίτερα αν αυτοί είναι παιδιά). Με μία καριέρα που διήρκησε πάνω από πέντε δεκαετίες, ο Gorey παρήγαγε μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία που σίγουρα δεν είναι για παιδιά (!), όπως τα The Gashlycrumb Tinies, The Doubtful Guest, The Epiplectic Bicycle, The Hapless Child και The Willowdale Handcar. Παράλληλα όμως με τη μεγάλη προσωπική του παραγωγή, ο διάσημος δημιουργός ήταν περιζήτητος ως εικονογράφος εξωφύλλων για βιβλία, ιδιαιτέρως αν αυτά ήταν βικτωριανής ή εδουαρδινής θεματολογίας.

Η ενασχόληση του Gorey με την εικονογράφηση εξωφύλλων βιβλίων ξεκίνησε το μακρινό 1953 με τη συνεργασία του με την εταιρεία Doubleday Anchor, για λογαριασμό της οποίας φιλοτέχνησε περισσότερα από 50 εξώφυλλα έως το 1959. Η δουλειά του καθόρισε τα πρότυπα και για τα μετέπειτα εξώφυλλα της εταιρείας, αλλά αποτέλεσε επίσης ένα σημαντικό στάδιο στην προσωπική καλλιτεχνική εξέλιξη του αμερικανού δημιουργού. Οι χαρακτηριστικές βικτωριανές του φιγούρες και οι "χειροποίητες" γραμματοσειρές του, σε συνδυασμό με την ικανότητα να αποδίδει την ουσία ενός βιβλίου σε μία και μόνη εικόνα τον έκαναν περιζήτητο στο χώρο, δημιουργώντας έτσι τη δεύτερη επαγγελματική του απασχόληση, μία δεύτερη "καριέρα" που θα συνεχιζόταν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Από τη Doubleday Anchor ο καλλιτέχνης μεταπήδησε στη Looking Glass Library, μία εταιρεία που εξέδιδε βιβλία για παιδιά και εφήβους. Παρά τη συνηθισμένη φρικτή κατάληξη των παιδιών στις δικές του ιστορίες, ο Gorey είχε καθιερωθεί πλέον ως ένας από τους καλύτερους εικονογράφους  εξωφύλλων για παιδικά - αλλά όχι μόνο - βιβλία. Η πορεία του στο χώρο συνεχίστηκε μέχρι και τη δεκαετία του '80, αλλά πλέον περισσότερο με γραφιστική παρά με εικαστική δουλειά. Τα αμέτρητα εξώφυλλα της προσωπικής του παραγωγής περιλαμβάνουν δουλειές από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως οι Franz Kafka, H.G.Wells, Bernard Shaw, Edgar Allan Poe, T.S. Elliott, Anton Chekhov, Nicolai Gogol, Joseph Conrad και Henry James. Για τον τελευταίο μάλιστα, ο καλλιτέχνης είχε κάποτε δηλώσει: "I hate Henry James more than anybody else in the world except for Picasso."
























4 σχόλια:

  1. Όπα εδώ είμαστε. Αυτή η ανάρτηση είναι ιδιαίτερη για μένα γιατί τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι ως εικονογράφος/γραφίστας εξωφύλλων βιβλίων. (Spam: Μπορείς να δεις μερικά που έχω ανεβάσει στο fb page μου).
    Ο Edward Gorey απλά υπέροχος. Θα μπορούσα άνετα να τον φανταστώ να φιλοτεχνεί το εξώφυλλο (κι όχι μόνο) του "From Hell" ή του "League of Extraordinary Gentlemen".
    Την καλησπέρα μου Χρήστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητέ ντόκτορ !

      "τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι ως εικονογράφος/γραφίστας εξωφύλλων βιβλίων." - Ααααα, είχα καιρό να δω τις δουλειές σου στο facebook (και γενικά είχα καιρό να μπω στο facebook). Έχεις μερικά πολύ ωραία εξώφυλλα. Και το Dream of a bat μου άρεσε πολύ, και μου θύμισε λίγο Gilbert Garcin. Έχεις εξελίξει εντυπωσιακά το στυλ σου. Τα θερμά μου συγχαρητήρια, και καλή συνέχεια !

      Ο Edward Gorey είναι όντως πολύ καλός, και σε αυτή τη "δεύτερη" και όχι τόσο προβεβλημένη καριέρα του.

      Υ.Γ: Έλειπα, γι'αυτό άργησα να απαντήσω.

      Διαγραφή
    2. Όου, δεν τον ήξερα τον Gilbert Garcin. Εκπληκτικός!
      (Λυπάμαι αν απογοητεύτηκες που δεν είδες τη Ρίτα Σακελλαρίου στο Dream of a bat. Επιφυλάσσομαι να το πράξω στο σίκουελ).

      Διαγραφή
    3. Χα χαχ αχ αχα !
      Ναι, όλο υπόσχεσαι, και η κακομοίρα η Ρίτα τόσα χρόνια παραγγέλνει χονδρική τις κούτες με τα χαρτομάντηλα από το πολύ το κλάμα.

      Διαγραφή