Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ο Jirô Taniguchi και τα Louvre comics

Les Guardiens du Louvre (Οι φύλακες του Λούβρου)

Ο... γαλλοτραφής Jirô Taniguchi υπογράφει την 11η προσθήκη στη σειρά comics του μουσείου του Λούβρου

H σειρά comics του μουσείου του Λούβρου είναι μία υπέροχη πρωτοβουλία του πασίγνωστου μουσείου που γεφυρώνει τις "παραδοσιακές" τέχνες με την μέχρι πρότινος... παρακατιανή υπο-κουλτούρα των comics. Το 2004 λοιπόν, το Λούβρο ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη γαλλική εταιρεία Futuropolis στην έκδοση μίας πολύ όμορφης σειράς graphic novels με θέμα - φυσικά - το ίδιο το μουσείο και τα διάσημα εκθέματά του.

Μέχρι στιγμής η σειρά απαριθμεί 12 βιβλία με δημιουργούς μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της γαλλικής αλλά και της ιαπωνικής σχολής. Στη λίστα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Nicolas de Crécy, Hirohiko Araki, David Prudhomme και Enki Bilal, ήρθε το 2014 να προστεθεί ο εξαιρετικός ιάπωνας καλλιτέχνης Jirô Taniguchi, ίσως ο πιο... ευρωπαίος δημιουργός της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Με σαφείς επιρροές από τη γαλλική σχολή αλλά και μία συνεργασία με το μεγάλο Moebius (Icaro) στο ενεργητικό του, ο Jirô Taniguchi είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που φέρνουν κοντά τις δύο από τις τρείς μεγάλες σχολές των comics. Επίσης, έχει συμμετάσχει στην πολύ όμορφη συνεργασία ιαπώνων και γάλλων δημιουργών Japan as Viewed by 17 Creators, και έχει βραβευθεί στο σημαντικότερο φεστιβάλ του κόσμου των comics, στην Angouleme της Γαλλίας. Άρα, η συμμετοχή του στο μεγάλο αυτό εγχείρημα ήταν από αναμενόμενη έως επιβεβλημένη.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας του Guardians of the Louvre είναι ένας ιάπωνας καλλιτέχνης ο οποίος, μετά από ένα ταξίδι με group στην Ευρώπη, αποφασίζει να μείνει μόνος του στο Παρίσι για λίγες ημέρες, με σκοπό να επισκεφθεί τα πολλά μουσεία της πόλης. Όμως, ανεβάζει υψηλό πυρετό και αναγκάζεται να μείνει κλεισμένος στο ξενοδοχείο του, με τις συχνές παραισθήσεις του να μπλέκονται ολοένα και περισσότερο με την πραγματικότητα. Τη μία στιγμή περιδιαβαίνει τους πολύβουους διαδρόμους του Λούβρου μαζί με χιλιάδες επισκέπτες, και την επόμενη ταξιδεύει στο χρόνο και βρίσκεται με κάποιο διάσημο ζωγράφο που δημιουργεί ένα από τα αριστουργήματά του. Στο παραισθησιογόνο αυτό ταξίδι στην ιστορία της τέχνης αλλά και σε σημαντικές στιγμές της δικής του, προσωπικής ζωής θα έχει ως ξεναγούς... τους φύλακες του Λούβρου.







Δείτε όλες τις εκδόσεις comics του μουσείου του Λούβρου

Στη σειρά έχει κυκλοφορήσει επίσης και το 12ο μέρος, L'Île Louvre του Florent Chavouet, όμως δε μου γέμισε πολύ το μάτι, οπότε δε θα ασχοληθούμε με αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου