Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Dave McKean - The Weight Of Words

Μία υπέροχη (όπως πάντα) σύντομη ιστορία
του άγγλου μάγου της εικόνας

Ο Dave McKean είναι ο Dave McKean. Δε λέω κάτι παραπάνω. Όποιος δεν τον ξέρει ας σταματήσει να διαβάζει αυτή την ανάρτηση κι ας τον ψάξει άμεσα. Μετά από 2-3 ώρες, ή όσο θα του πάρει τέλος πάντων για να χαζέψει τις αμέτρητες κορυφαίες δουλειές του McKean που υπάρχουν παντού στο internet, ας μαζέψει το σαγόνι του από το πάτωμα κι ας επιστρέψει εδώ για να θαυμάσει άλλη μία.

Ο Dave McKean τα τελευταία χρόνια ασχολείται πολύ λίγο με τα comics (κλαψ κλαψ, λυγμ λυγμ), αξιοποιώντας τον πολύτιμο χρόνο του και το ακόμη πιο πολύτιμο ταλέντο του σε όλες τις εκφάνσεις της τέχνης που μπορεί να φανταστεί κανείς. Μα όλες όμως. Πότε-πότε όμως ξαναθυμάται την πρώτη του αγάπη και φιλοτεχνεί σύντομες ιστορίες όπως αυτή εδώ, θυμίζοντάς μας ταυτόχρονα γιατί θεωρείται (και είναι) ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του χάρτινου σύμπαντος (και όχι μόνο). Η πολύ μικρή ιστορία The Weight Of Words λοιπόν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 42 του περιοδικού Art Review τον Ιούνιο του 2010, και στη συνέχεια συμπεριελήφθη στην υπέροχη συλλογή μουσειακών εκθεμάτων και σύντομων ιστοριών του άγγλου καλλιτέχνη Pictures That Tick vol.2 (2014).

Σε μόλις 2 σελίδες ο εξαιρετικός άγγλος δημιουργός καταφέρνει να εικονοποιήσει με υπέροχο τρόπο την κυριολεξία της έκφρασης "τα είπα και ξαλάφρωσα", ή για να το θέσουμε πιο "επιστημονικά", μας επικοινωνεί το πόσο σημαντικό για την ψυχική μας ισορροπία είναι να μοιραζόμαστε τα όσα μας βαραίνουν με τους κοντινούς μας ανθρώπους.





Και μιας και γράφω για τον λατρεμένο μου McKean μετά από κάμποσο καιρό, ας του απευθύνω και μία προσωπική ερώτηση (ξέρω οτι με ακούει εμένα). Πού είναι αγαπητέ Dave το πολυαναμενόμενο Caligaro ? Τα νέα της κυκλοφορίας του είναι παλιότερα κι από το παρόν blog. Το περιμένουμε περισσότερο κι από τον Godot του Beckett, περισσότερο κι από τους βαρβάρους του Καβάφη.

 Για να εξηγηθώ, το Caligaro είναι ένα μεγαλεπήβολο project του εξαιρετικού άγγλου καλλιτέχνη που ξεκίνησε το 2009 και... κάπου κόλλησε στην πορεία, με τα νέα της επικείμενης ολοκλήρωσης και έκδοσής του να επανέρχονται κάθε τόσο. Πρόκειται για μία διασκευή του αριστουργήματος του γερμανικού εξπρεσσιονιστικού κινηματογράφου Das Cabinet des Dr. Caligari (1920), και οι καλές γλώσσες λένε οτι θα αποτελεί το δεύτερο magnus opus του καλλιτέχνη μετά το εμβληματικό Cages. Ε, αυτά ακούμε κι εμείς οι πωρωμένοι McKean-ικοί και μας πιάνει τρεμούλα. Βεβαίως κι ο άνθρωπος (αν είναι) ασχολείται με τα comics, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, εικονογραφεί ό,τι βρεθεί μπροστά του, ταξιδεύει για παρουσιάσεις, διδάσκει τέχνη, επιμελείται εκθέσεις, ... πού να τα προλάβει όλα.






Αυτές οι 3 εικόνες έχουν κυκλοφορήσει μόνο από το Caligaro (εδώ και πολύυυυυ καιρό), όμως είναι αρκετές για να εξιτάρουν τη φαντασία, την περιέργεια και φυσικά ... την ανυπομονησία.

6 σχόλια:

  1. Κυριακή πρωί, με το καφεδάκι και τη χαλαρή μουσικούλα, να ανοίγεις τον υπολογιστή και να πέφτεις πάνω σε μια τέτοια ανάρτηση. Δηλαδή μ'έφτιαξες. Μου ομόρφυνες τη μέρα. Μου ζέστανες την καρδιά.
    Εντωμεταξύ, πάντα πίστευα πως ο Dave (την οικειότητα μαζί του, θα την καταλάβεις παρακάτω) έχει επιρροή από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό και η αναφορά σου στον Caligaro με επιβεβαίωσε. Άσχετο: Ελπίζω μέχρι να το τελειώσει, να έχω αγοράσει επιτέλους το Celluloid.
    Εδώ δεν έχει "εύγε" στον τάδε κτλ. Πάμε τώρα και σε μια αποκάλυψη που θα σε συγκλονίσει: Με τον Ντέιβ είμαστε πλέον πολύ καλοί φίλοι. Σχεδόν κολλητάρια. Σα να γνωριζόμαστε από παιδιά. Για του λόγου το αληθές, σου παραθέτω μια συζήτηση που είχα μαζί του. Μπορείς να διακρίνεις τη φιλικότητα και τον ενθουσιασμό του καθώς μου μιλάει. Καθώς απευθύνεται σε μένα! Ναι!

    http://1.bp.blogspot.com/-KfI_jZ57vLM/VnZ1FSNGtCI/AAAAAAAAUBw/uebJ6D51bAw/s1600/meanddave.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χαχα χα χα ! Καλημέρα doctooooor ! Κι εσύ με τη σειρά σου μου έφτιαξες τη μέρα (όχι οτι ήταν χαλασμένη). Από το αποκαλυπτικότατο screenshot της συνομιλίας σας, όχι μόνο διακρίνω τη φιλικότητα και τον ενθουσιασμό του καθώς σου μιλάει, αλλά υποψιάζομαι οτι η σχέση σας μπορεί να έχει προχωρήσει και στο... επόμενο επίπεδο. Ελπίζω να είστε ακόμα "μόνο φίλοι", αλλιώς θα ζηλέψω.

      Διαγραφή
  2. ενα εχω να πω - McKean που φαινεται κολαουζο δε θελει. η δουλεια του ειναι αμεσως αναγνωρισιμη και παντα φανταστικη. πολυ ομορφη ιστορια και με νοημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ... Κι εγώ να προσθέσω, από την πόλη έρχομαι και στην κορφή McKean. Η καλή μέρα απ'το McKean φαίνεται. Επίσης, κύλησε ο Gaiman και βρήκε το McKean. Καλημέρες Alice !

      Διαγραφή
  3. θελει το χρονο του ο ανθρωπος... καλα κανει
    βεβαια τωρα που του εκανες παρατηρηση ισως επισπευσει το Caligaro, σ'ακουει εσενα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε, εννοείται. Τώρα που τον μάλωσα ... Αύριο θα το έχουμε. Καλημέρες Βάσω ! Χαθήκαμε βρε παιδί. Πρέπει να μπω στο fb να κανονίσουμε τίποτα.

      Διαγραφή