Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

David B. - The Armed Garden

Ένας όμορφος, αλληγορικός μύθος

Ο γάλλος David B. (David Beauchard) είναι ένας από τους καλύτερους σύγχρονους ευρωπαίους δημιουργούς comics, και όποιος χρειάζεται αποδείξεις για αυτό αρκεί να ψάξει να βρεί το υπέροχο, υπερμεγέθες και υπερ-επιτυχημένο αυτοβιογραφικό αριστούργημά του Epileptic (1996-2003), το οποίο τον καθιέρωσε στο χώρο. Εκτός όμως από το διάσημο έργο του, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως έργο ζωής, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης έχει στη βιβλιογραφία του πλήθος άλλων αξιόλογων δουλειών, από τις οποίες αρκετές έχουν μεταφραστεί και στα αγγλικά (για ελληνικά μη ρωτάτε καν).

Το The Armed Garden and other stories (le Jardin armé et autres histoires) που εκδόθηκε από την εταιρεία Futuropolis το 2006 και αργότερα κυκλοφόρησε και στα αγγλικά από τη Fantagraphics Books, περιέχει 3 αυτοτελείς μεσαίου μήκους ιστορίες των 30 περίπου σελίδων η κάθε μία, εκ των οποίων η μεσαία είναι η ομώνυμη που παρουσιάζουμε εδώ. Το αν θα το αποκαλέσουμε graphic novel ή συλλογή σύντομων ιστοριών δεν έχει καμία απολύτως σημασία - σημασία έχει οτι είναι εξαιρετικό. Με έναν υπέροχο άσπρο-μαύρο-καφετί χρωματισμό και με το χαρακτηριστικό, πανέμορφο εικονογραφικό στύλ του δημιουργού να βρίσκεται στα καλύτερά του, τα 3 κεφάλαια του βιβλίου (The Veiled Prophet, The Armed Garden, The Drum Who Fell in Love) αντλούν τη θεματολογία τους από την ιστορία αλλά και τους μύθους της Ευρώπης και της Ανατολής, περιέχοντας φυσικά αρκετές από τις αιματηρές σκηνές μάχης με τόξα, σπαθιά και δόρατα που τόσο λατρεύει να σχεδιάζει ο David B.












Η 36-σέλιδη ιστορία The Armed Garden λοιπόν εκτυλίσσεται στην Ευρώπη του 15ου αιώνα και διηγείται το χρονικό μίας φιλοσοφικής, όσο και ουτοπικής αλλά και στρωμένης με πτώματα αναζήτησης του επίγειου παράδεισου. Πρωταγωνιστής είναι ο Rohan, ένας ασήμαντος σιδεράς από την Πράγα που μεταμορφώνεται σε ένα είδος προφήτη όταν τον επισκέπτονται τα πνεύματα του Αδάμ και της Εύας και τον επιφορτίζουν με την ιερή αποστολή. Ο γυμνός προφήτης μας λοιπόν θα συγκεντρώσει γύρω του πολλούς, επίσης γυμνούς ακόλουθους, οι οποίοι θα ονομαστούν Αδαμίτες, και θα ξεκινήσει το ταξίδι του. Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν οτι πρέπει να παλέψουν σκληρά για την ευτυχία τους, καθώς και οτι ο παράδεισός τους δεν είναι ακριβώς όπως τον ονειρεύτηκαν.

Η υπέροχη αυτή, εμπνευσμένη από ιστορικά γεγονότα (Αδαμίτες) αλλά και τους μεσαιωνικούς μύθους ιστορία δημοσιεύθηκε και στο 3ο τεύχος (χειμώνας 2006) της εξαιρετικής ανθολογίας εναλλακτικών comics MOME, της επίσης εξαιρετικής και πολυαγαπημένης μου εταιρείας Fantagraphics.












Τα εξώφυλλα του The Armed Garden and other stories και του ΜΟΜΕ #3 (Winter 2006)



6 σχόλια:

  1. εμ να την ακους τη χηνα, τα'θελε και τα'παθε ο jan! η περιεργεια τυφλωσε το ματι :P

    περα απο την πλακα, πολυ ενδιαφερουσα ιστορια και η εικονογραφηση παρα πολυ ιδιαιτερη! η αρχη του 3ου μερους μου αρεσε πολυ! και που εγιναν μετα μερος της φυσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα, το διάβασες όλο, ε ? Χαίρομαι ! Είναι φανταστικός ο David ο B (το έκλεψε από τον Κωνσταντίνο Β), ειδικά το Epileptic τα σπάει ! Και αυτό εδώ ακολουθεί.

      Διαγραφή
    2. χμμ για να το διαβασουμε ολο δεν το ανεβασες; :P

      το epileptic δεν το ξερω,αλλα θα διαβασω τη συγκεκριμενη αναρτηση αργοτερα! ωραιο φαινεται κι αυτο!

      καλημερα πιθηκε!

      Διαγραφή
    3. Ναι, ναι, το Epileptic είναι απίστευτο, αλλά θα σου πάρει λίιιιιιγο περισσότερο χρόνο να το διαβάσεις όλο - είναι λίγο τούβλο (400 σελιδούλες μόνο)

      Διαγραφή
    4. ελα μωρε, στην τουαλετα το τελειωνεις! :P

      Διαγραφή
    5. Χαχ αχαχ α, ναι ! Αν πάθεις διάρροια, σίγουρα ! (μακριά απο'μας)

      Διαγραφή