Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Nicole Claveloux - Sans Famille

Μία μικρή ιστορία μίας μεγάλης δημιουργού

Η Nicole Claveloux είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνιδος. Άγνωστη εκτός της πατρίδας της, Γαλλίας και υποτιμημένη, αφού ποτέ δεν επεδίωξε να παίξει το παιχνίδι του star system, δημιούργησε "αθόρυβα" έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στο χώρο της εικονογράφησης (κυρίως παιδικών) βιβλίων, των comics, αλλά και της παραδοσιακής ζωγραφικής, με τις υπέροχες ελαιογραφίες της. Γεννημένη στις 23 Ιουνίου 1940 στο Saint-Etienne, όπου και σπούδασε στην τοπική σχολή καλών τεχνών, η Claveloux ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του 60 και εξελίχθηκε σε μία πραγματική χαμαιλέων των εικονογραφικών στύλ. Έχει συνεργαστεί με τη γυναικεία ανθολογία Ah ! Nana και έχει εικονογραφήσει μεγάλο αριθμό βιβλίων για την εκδοτική Harlin Quist, καθώς και πολλά ερωτικά βιβλία.

Τα γνωστότερα έργα της στο χώρο των comics είναι τα Grabot, Cactus Acide και La main verte (The green hand), με το τελευταίο να αποτελεί μία από τις πολυάριθμες δουλειές της που κυκλοφόρησαν στο επιδραστικό γαλλικό περιοδικό Métal Hurlant στη δεκαετία του 70. Μία από αυτές τις δουλειές είναι και η 8-σέλιδη Sans Famille (Χωρίς Οικογένεια), που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Métal Hurlant #45 (1979) και έπειτα στο αμερικάνικο Heavy Metal με ένα λαθάκι στη μετάφραση του τίτλου (Οικογένεια Sans), αλλά δεν πειράζει. Αποτελεί παρωδία του ομώνυμου, γνωστού μυθιστορήματος  του Hector Malot, και παρουσιάζει το μακάβριο αλλά και αστείο τρόπο με τον οποίο ένα μωρό χάνει ένα-ένα τα μέλη της οικογένειάς του, μένοντας τελικά "Χωρίς Οικογένεια" ... αλλά όχι και χωρίς χαμόγελο.












BONUS: Nicole Claveloux -  The Language of cats (1979)





4 σχόλια:

  1. ρε συ ειναι πολυ καλη αυτη!!!
    και η ιστοριουλα πλακα εχει :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου Βάσω !
      Είναι πολύ καλή, και χαμαιλέων όπως λέω. Κοίτα, σου έβαλα δωράκι άλλη μία 2-σέλιδη ιστοριούλα της με θέμα ... τις γάτες ! Πρόσεξε διαφορά στο εικονογραφικό στύλ !

      Διαγραφή
    2. καλα προσκυνω το ασπρομαυρο! λαβκραφτικη επιρροη βλεπω, και γω αγαπω πολυ αυτη την ιστορια με τις γατες της Ουλθαρ!

      ανεβηκε ακομα πιο πολυ στα ματια μου η μανταμ! :P θενκς χρηστο!

      Διαγραφή
    3. Ήμουν σίγουρος οτι θα την ξέρεις την ιστορία. Κι ο H.P.L δικός μας ήταν, Catman, τις λάτρευε τις γάτες.

      Διαγραφή