Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Mordillo - Opus

O ξεχωριστός κόσμος ενός ξεχωριστού δημιουργού

Ο Guillermo Mordillo, που είναι γνωστός στο χώρο των comics και της γελοιογραφίας απλά ως Mordillo, είναι ένας αργεντινός σκιτσογράφος και κομίστας με ένα καρτουνίστικο, χιουμοριστικό και αμέσως αναγνωρίσιμο καλλιτεχνικό στύλ.

Γεννημένος το 1932 στο Buenos Aires και ξεκινώντας την πλούσια καριέρα του σε ηλικία μόλις 20 ετών, o πολυπράγμων καλλιτέχνης έχει δουλέψει τόσο σε αρκετούς διαφορετικούς τομείς, όσο και σε αρκετές διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε περισσότερα από 50 χρόνια ενεργής καλλιτεχνικής προσφοράς, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό όγκο δουλειάς στο χώρο του animation, της εικονογράφησης παιδικών βιβλίων, της διαφήμισης και φυσικά της γελοιογραφίας, με τις δραστηριότητές του να τον μεταφέρουν από την Αργεντινή στο Περού και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κι από εκεί στη Γαλλία και την Ισπανία.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει επικεντρωθεί στα παιδικά βιβλία και στις χιουμοριστικές γελοιογραφίες.

Στο Buenos Aires των αρχών της δεκαετίας του 50, ο Mordillo ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο της διαφήμισης, εικονογραφώντας παράλληλα τους Μύθους του Αισώπου αλλά και ιστορίες του Charles Perrault. Στα 20 του (!) ασχολήθηκε με το χώρο των ταινιών animation, δουλεύοντας στην εταιρεία παραγωγής Studio Calas, και το 1955 μετανάστευσε στη Lima του Περού, όπου εργάστηκε σε διάφορες διαφημιστικές εκστρατείες. 5 χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη ως σχεδιαστής για λογαριασμό της Paramount Pictures, και το 1963 αποφάσισε οτι η Αμερική (βόρεια και νότια) δεν τον χωρούσε πια, και έτσι μετακόμισε στο Παρίσι.

Εκεί, αφού αρχικά απασχολήθηκε στον τομέα των επικοινωνιών, ξεκίνησε να δημοσιεύει τις πρώτες του χιουμοριστικές γελοιογραφίες σε περιοδικά όπως τα Lui, Paris-Match και Pif Gadget. Έως το 1970, ο αργεντινός καλλιτέχνης ήταν ήδη ένας από τους πιο πολυ-δημοσιευμένους εικονογράφους της εποχής, κάτι που διήρκησε όλη την υπόλοιπη δεκαετία. Η μεγάλη επιτυχία του μάλλον τον έκανε να βαρεθεί λιγάκι, οπότε στα μέσα της δεκαετίας είπε να αλλάξει τόσο τομέα όσο και χώρα, οπότε εγκαταστάθηκε στη Mallorca της Ισπανίας και ασχολήθηκε ξανά με το animation, αυτή τη φορά των δικών του σχεδίων (περισσότερα για αυτό στο τέλος της ανάρτησης).

Τα γνωστότερα άλμπουμ με τις εικονογραφήσεις του Mordillo που έχουν κυκλοφορήσει είναι, εκτός από το παρόν, τα 'Le Galion', 'Crazy Cowboy', 'Crazy Crazy', 'Les Giraffes' και 'Mordillo Cartoons'.











...

Με ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σχεδιαστικά στύλ που έχουν υπάρξει ποτέ, ο Mordillo αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο για τις χιουμοριστικές και πάντα σιωπηλές εικόνες του. Είτε στις πολύχρωμες, ολοσέλιδες εικονογραφήσεις του, είτε στα ασπρόμαυρα στριπάκια του, τα θέματα που τον απασχολούν παραμένουν εδώ και 50 χρόνια τα ίδια - ο έρωτας, τα σπορ (ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, το τέννις και το γκολφ), ο αστικός τρόπος ζωής, οι πειρατές και τα ζώα με ψηλούς λαιμούς, με προτίμηση στις καμηλοπαρδάλεις (προφανώς). Το όνομά του έχει γίνει πλέον brand name, με τα σχέδια του να χρησιμοποιούνται σε διάφορα είδη merchandise - κάρτες, αφίσες, ημερολόγια και πολλά άλλα - με ιδιαίτερη επιτυχία στα puzzle.

Η σειρά Opus, από όπου προέρχονται όλες οι εικόνες της ανάρτησης, είναι μία συλλογή εικονογραφήσεων καιι comic strips που δημιούργησε ο καλλιτέχνης την περίοδο 1976-1983, και κυκλοφόρησε σε 5 τόμους.

Opus I (1976),
Opus II (1978) - με πρόλογο από το διάσημο μίμο Marcel Marceau παρακαλώ,
Opus III (1978),
Opus IV (1978),
Opus V (1983)










Από το 1976 έως το 1981, τα σχέδια του Mordillo χρησιμοποιήθηκαν από το σλοβένο καλλιτέχνη Miki Muster για να δημιουργήσει μία σειρά από 400 σύντομα animations (300 λεπτά συνολικά) που αργότερα παίχτηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια 30 χωρών με μεγάλη επιτυχία.

Ακολουθούν μερικά animations από σχέδια του Mordillo






13 σχόλια:

  1. Αααααχ ! Πάνε οι διακοπούλες ! Back into the pit !
    Καταραμένη δουλειά, σιχαμένα ΜΜΜ, μια μέρα θα σας καταστρέψω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπαμε mordillo! δεν ειχα δει ποτε τα animation, πλακα εχουν! αν και νομιζω προτιμω τα σκιτσακια.

    Y.Γ.: το κραυγη απελπισιας ειναι αυτη στα comments? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μουουουουου !
      Άσμα ηρωικόν και πένθιμον για το χαμένο καλοκαίρι της ζωής μας.
      Είναι καλός ο μορντίλος, αν και όχι για τρελά γέλια. Ένα χαμόγελο όμως ξέρει να το δίνει.

      Διαγραφή
    2. θα συμφωνησω με το 'οχι για τρελα γελια', αλλα μην ξεχναμε πως απευθυνοταν σε ανθρωπους μιας προηγουμενης εποχης, εχει δηλαδη λιγο παλιομοδιτικο και 'αθωο' χιουμορ. αλλα δε μπορουμε να μην παραδεχτουμε οτι εχει δημιουργησει δικο του υφος, κι εχει κι αυτος εμμονη στις λεπτομερειες. τα ασπρομαυρα φυσικα παντα ηταν τα πιο αγαπημενα μου αισθητικα.

      οσο για το ηρωικον και πενθιμον ασμα, τουλαχιστον για το ΜΜΜ κομματι, θα σε παραπεμψω στο κομικ του κουνελου με το λεωφορειο :P για το χαμενο καλοκαιρι δυστυχως δε μπορω να προτεινω κατι αισιοδοξο

      Διαγραφή
  3. Κι εγώ γενικά προτιμώ ασπρόμαυρο, αλλά ο Mordillo συγκεκριμένα το έχει πολύ με το χρώμα, και νομίζω μου αρέσουν περισσότερο τα έγχρωμά του.

    Τώρα το άλλο είναι πονεμένη ιστορία, ειδικά το θέμα καλοκαίρι. Τα ΜΜΜ πες τα έχω συνηθίσει, 20+ χρόνια τώρα τα τρώω στη μάπα σχεδόν καθημερινά. Έχω τόσες ιστορίες από λεωφορεία που αν τις κάνω comics (που σιγά μην το κάνω, τέτοιος τεμπελχανάς που είμαι) θα βγεί μεγαλύτερο κι από σειρά manga των 120 τόμων (υπάρχει όντως).

    Το καλοκαιράκι όμως ... αααααχ ! Πάει και πίσω δε γυρνάει !

    Ρημάδα κενωνία, άτιμε ντουνιά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα δε γυρναει αλλα σε 11 μηνες ερχεται αλλο!
      (πες μου πως δεν τα εκανα χειροτερα! :P )

      Διαγραφή
    2. Όχι βρε, don't worry, δεν τα έκανες χειρότερα :)

      Μου πέρασε έτσι κι αλλιώς, δεν είμαι άνθρωπος που μιζεριάζει για πάνω από 2-3 μέρες. Ακόμα καλοκαίρι είναι άλλωστε, και τα σκ προσφέρονται ακόμα για εκδρομούλες ή μπανάκια.

      Εεεε, κι όταν περάσει τελείως, δε θα κάτσουμε να σκάσουμε κιόλας. Ωωωωω, σιγά τη μαλακία τώρα. Ζέστη, ιδρώτας, τουρίστες παντού ... νισάφι πια !

      Διαγραφή
  4. Το χρώμα του κυρίου Μορντίλου τα σπάει. Τα ανιμέισον που έβαζε και η κρατική τηλεόραση παλιά δεν είχαν την αξία των μονοσέλιδων αμίλητων κόμικ του. Το χιούμορ του ψιλοσουρεαλιστικό, στο ύφος του καρτούν "Ροζ Πάνθηρ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε Απρόσιτε ! Έβαζε η κρατική τηλεόραση Μορντιλο-ανιμέισον ? Δεν το θυμάμαι καθόλου. Αλλά ναι, δε νομίζω οτι ήταν απαραίτητη η κίνηση, τα στριπάκια του μεταφέρουν μια χαρά το μήνυμα.

      Διαγραφή
  5. Μηπως ρε παιδια ξερει κανεις που μπορουμε να βρουμε τα βιβλια του (κυριως τα opus) εντος ελλαδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μηπως ρε παιδια ξερει κανεις που μπορουμε να βρουμε τα βιβλια του (κυριως τα opus) εντος ελλαδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φίλε weatherman tom, δεν έχει εκδοθεί η σειρά του Opus στην Ελλάδα (από όσο γνωρίζω τουλάχιστον). Και γενικά από βιβλία του ... λειψυδρία.

      Το μόνο που βρήκα ήταν αυτό - http://www.exlibris-oldbooks.gr/products/1/vivlia.html?&writer=414

      Πάντως, μπορείς να τσεκάρεις το http://www.inout.gr/showthread.php?p=540497 (08-10-13, 18:24, ανάρτηση #8) για παρηγοριά

      Διαγραφή
  7. Καταλαβα.. Στο γαλλικο αμαζον παντως τα βρηκα σχεδον ολα.. Τα λινκ σου πολυ καλα! Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή