Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

AT THE DRIVE INK

Heavy Liquid Strip Theater -
Η comics ανθολογία του TILT και των Last Drive

Το ελληνικό rock συγκρότημα Last Drive έχει πολλά πράγματα που τους συνδέουν με τα comics. Το τελευταίο album τους, Heavy Liquid (2009), έχει δανειστεί τον τίτλο του απο ένα (εξαιρετικό) comic του Paul Pope. Το εξώφυλλο του εν λόγω δίσκου έχει επιμεληθεί ο γνωστός έλληνας κομίστας Βασίλης Λώλος. Οι αφίσες των συναυλιών τους έχουν σχεδόν πάντα comics θεματολογία. Θέλετε κι άλλο ? ΟΚ. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Γιώργος Καρανικόλας, είναι συνιδιοκτήτης του καλύτερου, πιο cult κομιξάδικου της Αθήνας, του TILT.

Για να γιορτάσει λοιπόν το συγκρότημα αυτή την ερωτική σχέση με την 9η τέχνη, κυκλοφόρησε το 2010, στα πλαίσια της προώθησης του Heavy Liquid, την ανθολογία comics AT THE DRIVE INK - Heavy Liquid Strip Theater, με θεματολογία παρμένη από τους στίχους των τραγουδιών τους, και συμμετέχοντες τους αξιότερους εκπροσώπους της ακμάζουσας ελληνικής σκηνής. Εκδόσεις, φυσικά, TILT comics !

Το δελτίο τύπου αναφέρει χαρακτηριστικά: "Με μεγάλη χαρά το Tilt, το γνωστό κομιξάδικο της Ασκληπιού, εισβάλει στο χώρο των εκδόσεων. 32 ταλαντούχοι Έλληνες κομίστες, γραφίστες και εικαστικοί μαζεύτηκαν για να δώσουν χρώμα στον τελευταίο δίσκο των Last Drive, το Heavy Liquid. Δεν πρόκειται για εικαστικές «διασκευές» των τραγουδιών. Ο κάθε δημιουργός με αφορμή ένα τραγούδι, ένα ρεφραίν, ένα τίτλο ή ακόμα και το ίδιο το συγκρότημα έφτιαξε μια δικιά του εικόνα, μια δικιά του ιστορία. Το αποτέλεσμα είναι μια πανδαισία απόψεων και στυλ."

... και συνεχίζει κάπως έτσι (πάρτε το σαν περιγραφή των 22 σύντομων ιστοριών που απαρτίζουν την ανθολογία): "Τι είναι αυτό το παχύρευστο υγρό που τρέχει από τη βρύση; Τι δουλειά έχει η Μαγδαληνή στη μέση του πουθενά; Είναι το διάστημα ο καινούριος αυτοκινητόδρομος ή πρέπει να κρεμάσουμε σκοινιά από τους ουρανοξύστες; Πετάνε τα χρυσόψαρα; Θα τα καταφέρει ο Άνθρωπος-Πάνθηρας να σώσει το τροπικό δάσος; Αξίζει να αφήσεις το νησί σου για να γνωρίσεις τους ανθρώπους που παίζουν μουσική στο απέναντι βουνό; Λιώνουν οι ηλεκτρικές κιθάρες; Θα μπορέσει ο Lux Interior να σώσει το συγκρότημα από την κατάρα της μάγισσας; Θα φέρει το κύμα τον τραγουδιστή στην αγαπημένη του; Τι συμβαίνει όταν φιλάς το λάθος στόμα; Is it the last drive or a lust drive?"



 




Η ανθολογία αυτή, παραδόξως, δεν ξεκίνησε ούτε από πρωτοβουλία των Last Drive, ούτε του TILT. Αφορμή για την πολύ ωραία αυτή, αριθμημένη στα 1000 αντίτυπα έκδοση, που αποτελεί την πρώτη και ως τώρα μοναδική εκδοτική προσπάθεια του γνωστού κομιξάδικου αποτέλεσε η δημοσίευση στο διαδίκτυο ενός πορτρέτου της Μαγδαληνής, εμπνευσμένου από το ομώνυμο τραγούδι του συγκροτήματος.

Οι ιστορίες που ξεχωρίζουν κατά τη γνώμη μου σε αυτή την πολύ προσεγμένη και καλοστημένη ανθολογία είναι η πρώτη, του φοβερού Τάσου Μαραγκού ή TASMAR (The Last Drive), του παγκοσμίου φήμης πλέον Μιχάλη Διαλυνά (To steal a kiss), του πάντα πρωτότυπου και διασκεδαστικού ΤΟΜΕΚ (Get Out), του Χάρη Λαγκούση (Mountains) τον οποίο απορώ πώς και δεν είχα ξανακούσει, του Γιάννη Μπαρδάκου (The Edge), του Σπύρου Βερύκιου (The Flight), του πολύ καλού εικαστικού Λάζαρου Ζήκου (Goldfish), του Νεκτάριου Σταματόπουλου (Lust Drive), καθώς και οι διάσπαρτες εικονογραφήσεις του Στέφανου Ρόκου, του Βασίλη Λώλου και του Γιώργου Τραγάκη. Οι περισσότερες ιστορίες, καθώς και τα εισαγωγικά και βιογραφικά σημειώματα είναι στα αγγλικά, όπως άλλωστε και οι στίχοι των τραγουδιών των Last Drive.

Όλοι οι Καλλιτέχνες :
Διαμαντής Αϊδίνης, Γιώργος Αλαχούζος, Ερμής Ατζέμογλου, Σπύρος Βερύκιος, Τόλης Γιοβανίτης, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Μιχάλης Διαλυνάς, Λάζαρος Ζήκος, Γιάννης Κράνης, Χάρης Λαγκούσης, Βασίλης Λώλος, Τάσος Μαραγκός (TASMAR), Γιάννης Μπαρδάκος, Άγγελος Μπολότος, Nick Pop Mind, Γιώργος Νίκας, Παναγιώτης Πανταζής, Αλέκος Παπαδάτος, Τάσος Παπαιωάννου, Νορτζίν Περσάκη, Νίκος Πετροπουλέας, P.E.P.P, Στέφανος Ρόκος, Σούπερ Κατερίνα, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Γιάννης Στύλος, Δημήτρης Ταξής, ΤΟΜΕΚ, Γιώργος Τραγάκης, Γιάννης Τσιτσώνης, Νίκος Χριστόλης, Κων Χρυσούλης.



AT THE DRIVE INK

Υπότιτλος : Heavy Liquid Strip Theater
Εκδόσεις : Tilt Comics
Επιμελητής : Βάλια Σκούρτση

Τεχνικά χαρακτηριστικά :
21 πλάτος Χ 25 ύψος, έγχρωμο, 140 σελίδες

2 σχόλια:

  1. Οι Μπάτμαν-Ρίτα λείπουν! Πέρα από την πλάκα, υπάρχουν μερικοί Έλληνες πολύ καλοί και κάνουν δουλειά που μπορεί να σταθεί κι εκτός συνόρων. Ο Διαλυνάς είναι ένα τρανό παράδειγμα και πραγματικά χαίρομαι γι'αυτόν γιατί το αξίζει.
    Η τρίτη κατά σειρά εικόνα με τη γυμνή εικόνα και... το πρόσωπο του τοίχου που της φιλάει την πλάτη, ποιανού είναι; Μου θυμίζει λίγο Αλέξια Οθωναίου, αλλά δε βλέπω το όνομά της μέσα.
    Και του Σταματόπουλου πολύ ωραίο το σχέδιο με τη ροκ μπάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Μπάτμαν-Ρίτα είναι για πιο μεγάλα πράγματα από μία ταπεινή ανθολογία, και θα σε παρακαλούσα να εκφράζεσαι καλύτερα διά το πρόσωπό τους ! Άντε τώρα !

      Πλέον η ελληνική σκηνή έχει πολύ ωραία πράγματα να δείξει, και ... τα δείχνει. Και εδώ και στο Αμέρικα, με μπροστάρη το Διαλυνά όπως λες. Αυτό το πορτοκαλί με το γυμνό που αναφέρεις είναι επίσης του Σταματόπουλου, και είναι από την ίδια, πολύ καλή ιστορία, όπως και το σχέδιο με τη μπάντα. Δε βρήκα εικόνες από όλες τις ιστορίες ρε γαμώτο, έχει και κάποια σχετικά άγνωστα ταλέντα που αξίζουν προσοχής.

      Διαγραφή