Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Γιώργος Τσούκης - Super Insomniacs

Οι άυπνοι, απογοητευμένοι super ήρωες του Γιώργου Τσούκη

Ο Γιώργος Τσούκης δε νομίζω οτι χρειάζεται συστάσεις στους έλληνες κομιξόφιλους. Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική σκηνή comics το 1998 με τον Μικρό Κθούλου, έχει διαγράψει μία σταθερά "εναλλακτική" πορεία, παραδίδοντας ξεχωριστές, πειραματικές δουλειές που έχουν πάντα κάτι να πούν. Από τη Βίδα στο Πλήθος, και από τον Τσιχλόφσκυ στο Εντός Σχεδίου, ο Τσούκης δεν επαναπαύεται ποτέ, διαρκώς πειραματιζόμενος με διαφορετικές τεχνικές αφήγησης και εικονογράφησης, και διαρκώς επαναπροσδιορίζοντας το καλλιτεχνικό του ύφος και τη "ματιά" του ως δημιουργός.

Οι Super Insomniacs (2009, εκδόσεις O2H) είναι το 14ο comic του Τσούκη, με τον υπότιτλο "Υπερήρωες στην κουζίνα τρείς η ώρα το πρωί" να αποτελεί την τέλεια περιγραφή. Αποτελείται από 6 τετρασέλιδες ιστοριούλες (η τελευταία είναι λίγο μεγαλύτερη) που επικεντρώνονται στους διαλόγους ανάμεσα στους 3 super ήρωες με τα καθόλου super - αντιθέτως, εντελώς "καθημερινά" προβλήματα.

Προβλήματα όπως την αχαριστία και το χλευασμό που εισπράττουν - ως βετεράνοι - από τα νέα μέλη της ελληνικής υπερηρωικής σκηνής (ένας μάλιστα τους "έθαψε" στο blog του), την έλλειψη ενδιαφέροντος των ΜΜΕ, τη σωματική κούραση που πλέον, ως σαραντάρηδες, έχει αρχίσει να τους καταβάλλει, και διάφορα άλλα, αντιστοίχως αληθινά και ανθρώπινα.

Μπορεί οι Super Insomniacs να μην είναι η καλύτερη δουλειά του ταλαντούχου έλληνα δημιουργού (μπορεί να σχεδιάσει πολύ πολύ καλύτερα, αν θέλει), αλλά είναι μία δουλειά που σκύβει με αγάπη πάνω στο υπερ-ηρωικό είδος (κι ας μην το συμπαθώ ιδιαίτερα, δεν πειράζει), παρουσιάζοντας τους μασκοφορεμένους υπέρμαχους της δικαιοσύνης σαν συγκάτοικους φοιτητές σε εστία που, μην έχοντας τα συνηθισμένα ωράρια των μισθωτών υπαλλήλων, αράζουν στην κουζίνα στις 3 η ώρα το πρωί συζητώντας τα γεγονότα της ημέρας (ααααααααχ, φοιτητική ζωή, να'σουν δυο φορές).

Παρακάτω παραθέτω 2 ολόκληρες ιστοριούλες από τους Super Insomniacs. Απολαύστε !



... και ξημέρωσε Παρασκευή



... και ξημέρωσε Σάββατο

6 σχόλια:

  1. Στην πρώτη ανάγνωση του ποστ, μπέρδεψα τον Κούτση με τον Γούση και ανέτρεξα σε παλιότερα ποστ σου για να δω το σωστό όνομα. Ο λόγος που το έκανα είναι πως σε αντίθεση με τον Γούση, αυτός ο Κούτσης... (έρχεται η χολή) δε διαφέρει σε πολλά από την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών και με παραξένεψε.
    Βασικά, δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το "εναλλακτικό" μέσα από το οποίο θέλουν να "διαπρέψουν" οι δικοί μας. Ούτε καν ωραία παρωδία δε βρίσκω πως είναι. (Ο συγκεκριμένος μήπως παρωδεί -τρόπο τινά- τους Watchmen; )

    Ρε δε θα τελειώσω το έπος Μπάτμαν - Ρίτα Σακελλαρίου;;; Θα σας δείξω εγώ! Θα δείτε τι θα πάθετε!

    Αχ το έριξα και σήμερα το φαρμάκι μου. Καλησπέρα αγαπητέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την αντι-καλησπέρα μου dear doctor !

      Εγώ βρίσκω οτι ο Τσούκης διαφέρει αρκετά από την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών, απλώς το συγκεκριμένο κομιξάκι δεν είναι από τα καλύτερά του. Τώρα βεβαίως θα με ρωτήσεις γιατί το παρουσίασα. Θέλω να κάνω πολλές αναρτήσεις για τον Τσούκη, για να φανεί το εντελώς διαφορετικό στύλ του από δουλειά σε δουλειά. Όταν θα αναρτήσω το "Εντός Σχεδίου" π.χ, είμαι σίγουρος οτι θα τον εκτιμήσεις.

      Δώσε κι εσύ ρε φίλε ένα preview από το έπος Μπάτμαν - Ρίτα Σακελλαρίου !!! Μια ραψωδία έστω. Μη μας κρατάς στην αγωνία.

      Να είσαι καλά δόκτωρ, και να αμολάς φαρμάκι αβέρτα !

      Διαγραφή
  2. χαχα τι μου θυμισες τωρα, τον μικρο Κθουλου!
    πραγματικα απορω πως αλλα ειχε διαγραφει απο τη μνημη μου!
    μηπως εχεις κατι να ανεβασεις απο αυτον?

    κι αυτο εδω ενδιαφερον:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι από το Metal Invader τον θυμάσαι τον μικρό Κθούλου, ε ? Δεν τον έχω ψάξει στο ίντερνετ, αλλά δε νομίζω να υπάρχει κάτι ολοκληρωμένο. Κι ο πατέρας του τον έχει αποκηρύξει ... πάντα άτυχο αυτό το παιδί !

      Διαγραφή
    2. ναι απο κει!
      εψαξα και βρηκα και τα 3 αλμπουμακια σε pdf, για οσους ενδιαφερονται
      http://www.mediafire.com/view/?au6offt6489g168

      Διαγραφή
    3. Ααααα, ευχαριστούμε πολύ Βάσω !
      Τα τσίμπησα ήδη. Οπότε τώρα, δεν αποκλείεται να ανεβάσω κάτι για τον μικρό πλοκαμοκέφαλο. Να θυμηθούμε τα νιάτα μας !

      Διαγραφή