Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Nausicaä of the Valley of the WindΤο Nausicaä of the Valley of the Wind ( 風の谷のナウシカ - Kaze no Tani no Naushika ) είναι μία εκπληκτική σειρά manga του σπουδαίου ιάπωνα σκηνοθέτη Hayao Miyazaki, τον οποίο γνωρίζουμε όλοι απο τις υπέροχες anime ταινίες των Studio Ghibli που μας έχει χαρίσει, όπως τις Spirited Away (2001), Princess Mononoke (1997), Kiki's Delivery Service (1989), Laputa, the Castle in the Sky (1986), και φυσικά το ομώνυμο anime αριστούργημα Nausicaä of the Valley of the Wind (1984). Η ταινία αυτή αποτελεί σταθμό στην ιστορία του παγκόσμιου animation, αφού συντέλεσε τα μέγιστα στην εξάπλωση των ιαπωνικών anime και στον υπόλοιπο κόσμο, στη δημιουργία των περίφημων Studios, αλλά και (το πιο σημαντικό) στο προσωπικό μου κόλλημα με τα manga και τα anime, αφού όταν την πρωτοείδα στο Junior's TV (το θυμόσαστε ?) στην τρυφερή ηλικία των 12, ήξερα μόνο τις ταινίες του θείου Disney, τις οποίες η Nausicaä κατέστησε απο βαρετές έως εντελώς αδιάφορες στο παιδικό μυαλό μου.

Η manga σειρά παρουσιάστηκε σε συνέχειες στην Ιαπωνία, απο το 1982 ως το 1994. Το 1984, τα πρώτα 16 κεφάλαιά της (οι 2 απο τους συνολικά 7 τόμους) υπήρξαν η βάση για την anime ταινία που ήδη αναφέραμε.

Η υπόθεση μας μεταφέρει χιλιάδες χρόνια μπροστά, σε μία γη κατεστραμμένη ολοκληρωτικά απο την απληστία των ανθρώπων, όπου ο αέρας είναι τοξικός και το χώμα μολυσμένο. Έχουν περάσει 1000 χρόνια από την ισοπεδωτική Αποκάλυψη των "7 ημερών της φωτιάς", όταν και το μεγαλύτερο μέρος της προηγμένης τεχνολογίας καταστράφηκε, και η ανθρωπότητα παλεύει ακόμη να επιβιώσει σε ένα απίστευτα αφιλόξενο περιβάλλον, σε μία εύθραυστη ισορροπία με το αχανές μολυσμένο οικοσύστημα της "Θάλασσας της Σήψης" και τα γιγαντιαία, μεταλλαγμένα έντομα που αποτελούν τους κατοίκους της. Η Nausicaä, η κεντρική ηρωίδα της σειράς, είναι η πριγκίπισσα της κοιλάδας των ανέμων, ενός από τους ελάχιστους τόπους που παραμένουν αμόλυντοι, λόγω των ευεργετικών ανέμων του ωκεανού.
Σύνοψη 
( ΠΡΟΣΟΧΗ ! Περιέχει Spoilers ! )

Η Nausicaä είναι βαθύτατα ειρηνόφιλη και αγαπάει όλα τα πλάσματα της γης, συμπεριλαμβανομένων των, απεχθών για τους περισσότερους, γιγαντιαίων εντόμων της "Θάλασσας της Σήψης". Ως αρχηγός ενός πολύ μικρού κράτους, όμως, είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει τα επεκτατικά σχέδια της αιμοδιψούς Kushana, της πριγκίπισσας της αυτοκρατορίας Tolmekia, στην οποία υπόκειται η κοιλάδα των ανέμων. Η Tolmekia βρίσκεται σε πόλεμο με τη γειτονική αυτοκρατορία των Dorok, και έτσι η Nausicaä ακολουθεί την Kushana σε μια αποστολή στα εχθρικά εδάφη, βαθιά μέσα στις μολυσμένες περιοχές. Στην πορεία, θα συναντήσει τον πρίγκιπα Asbel από την Pejite, ένα κράτος εχθρικό της Tolmekia, και οι δυο τους θα καταλήξουν βαθιά μέσα στη "Θάλασσα της Σήψης", όπου και θα ανακαλύψουν το πραγματικό νόημα αυτού του μυκητώδους οργανισμού - ο ρόλος του είναι να εξαγνίσει την κατεστραμμένη γη. Τελικά όμως, θα χωριστούν με τον Asbel, και η Nausicaä θα συνεχίσει το ταξίδι της μόνη.

Την ίδια στιγμή, η αδίστακτη πριγκίπισσα Kushana σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εναντίον των εχθρών της ένα τρομερό όπλο - ένα θεό-πολεμιστή, ένα από τα πανίσχυρα πλάσματα που κατέστρεψαν τον κόσμο στις "7 ημέρες της φωτιάς", έστω και αν δε μπορεί να ελέγξει τη δύναμή του. Αλλά και οι Dorok χρησιμοποιούν ένα μωρό των φοβερών εντόμων Ohmu ως δόλωμα για να προκαλέσουν τις ορδές των εντόμων να επιτεθούν στο στρατό της Tolmekia. Η Nausicaä σώζει το μικρό Ohmu, αλλά στην προσπάθειά της αυτή η φορεσιά της βάφεται με το μπλε αίμα του, θυμίζοντας στους Dorok μία αρχαία προφητεία που μιλάει για ένα πολεμιστή ντυμένο στα μπλε ("The Blue Clad one"), ο οποίος θα καταλύσει την αυτοκρατορία τους. Ο τρομερός αυτοκράτορας των Dorok, Miralupa, θορυβείται από την εμφάνιση της Nausicaä / Blue Clad one, και χρησιμοποιεί τις ανεπτυγμένες ψυχικές του δυνάμεις για να εισχωρήσει στο μυαλό της και να την εξουδετερώσει. Όμως, τελικά δολοφονείται ο ίδιος από τον αδελφό του, Namulith, ο οποίος σφετερίζεται το θρόνο.

Οι Dorok εξαπολύουν το μυστικό τους όπλο, ένα γενετικά μεταλλαγμένο μύκητα, για να καταστείλουν την εισβολή της Tolmekia. Ο μύκητας όμως ξεφεύγει από τον έλεγχό τους, και χρειάζεται η αυτοθυσία των τεράστιων εντόμων Ohmu για να εξουδετερωθεί. Τότε η Nausicaä, αηδιασμένη από την απληστία και την καταστροφική άγνοια των ανθρώπων, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την τρομερή δύναμη ενός θεού-πολεμιστή ο οποίος την περνάει για τη μητέρα του (!!!), και να ταξιδέψει στην ιερή πρωτεύουσα των Dorok, Shuwa, όπου φυλάσσεται η αρχαία τεχνολογική γνώση που επέζησε των "7 ημερών της φωτιάς". Εκεί, στην πυραμιδοειδή Κρύπτη, θα δοθεί η τελική μάχη της Nausicaä ενάντια στην ανήθικη και αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας που ευθύνεται για την καταστροφή της γης και των πλασμάτων της.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές όσον αφορά τη δημιουργία αυτού του καταπληκτικού manga. Η μία λέει οτι ο Miyazaki προόριζε την ιστορία για ταινία anime, και έφτιαξε το manga μόνο και μόνο επειδή δεν έβρισκε χρηματοδότηση για μεγάλου μήκους ταινία που δε βασιζόταν σε manga. Η δεύτερη λέει οτι ο δημιουργός δεν ήθελε η ιστορία του να γυριστεί σε ταινία, αλλά μεταπείστηκε απο μία εταιρεία παραγωγής anime. Όπως και να έχει, το Nausicaä of the Valley of the Wind είναι ένα από τα διαμάντια των ιαπωνικών comics, τόσο σε επίπεδο storytelling, όσο και σε εικονογράφηση. Σχεδιασμένο με μολύβι, χωρίς μελάνωμα, σε μέγεθος A4 (το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο απο την πλειοψηφία των manga), το έπος του Miyazaki διαθέτει υπέροχα μετα-αποκαλυπτικά τοπία εξαιρετικής φαντασίας και λεπτομέρειας, και ένα εξόχως πολύπλοκο σενάριο, το οποίο αγγίζει όλα τα γνώριμα θέματα που απασχολούν το δημιουργό του, όπως την καταστροφή της φύσης και την απληστία και βλακεία των ανθρώπων.

Ο χαρακτήρας της Nausicaä βασίστηκε εν μέρει στην Ομηρική Ναυσικά, την πριγκίπισσα από την Οδύσσεια που ήθελε να κρατήσει για πάντα τον Οδυσσέα κοντά της, και εν μέρει στην "Πριγκίπισσα που αγαπούσε τα έντομα", την ηρωίδα μίας ιαπωνικής ιστορίας, η οποία μελετούσε τα έντομα, αντί να ενδιαφέρεται για τα όμορφα ρούχα και την αναζήτηση συζύγου. Και μόνο η επιλογή ενός θηλυκού πρωταγωνιστικού χαρακτήρα για ιστορία φαντασίας / δράσης ήταν άκρως πρωτοποριακή για την εποχή της, πόσο μάλιστα ενός χαρακτήρα τόσο ανεξάρτητου και δυναμικού όπως η Nausicaä, που παλεύει με πείσμα ενάντια σε πανίσχυρους εχθρούς για την υπεράσπιση των ιδανικών της. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά στοιχεία που καθιστούν αυτό το όμορφο παραμύθι τόσο δυνατό και μαγευτικό. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας, όσο θα βυθίζεστε στον υπέροχο κόσμο που έπλασε για την ηρωίδα του ο μεγαλύτερος παραμυθάς της εποχής μας.
Links
Nausicaä @ nausicaa. net
Nausicaä @ wikipedia
Nausicaä @ Anime News Network
Nausicaä @ XSP blog
Read Nausicaä online
Comparison of the movie and manga of Nausicaa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου