Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Jar of Fools

Ένας ξεπεσμένος μάγος, ένα μαγικό graphic novel

Το πιο γνωστό έργο του εξαιρετικού αμερικανού κομίστα Jason Lutes είναι αναμφίβολα το Berlin, αλλά όχι αναγκαστικά και το καλύτερό του. Το αν το Jar of Fools, το πρώτο του graphic novel είναι καλύτερο απο το Berlin δεν έχει καμία σημασία, αλλά θα μπώ στη διαδικασία να πώ δυο λόγια για αυτή την υπέροχη ιστορία που δημιούργησε ο Lutes για να προσθέσει λίγη μαγεία στη ζωή μας.

Το Jar of Fools λοιπόν ξεκίνησε ως εβδομαδιαίο comic strip στην εναλλακτική εφημερίδα The Stranger του Seattle την περίοδο 1993-1996. Ο ίδιος ο δημιουργός κυκλοφόρησε κάποια επιλεγμένα strips, ώσπου η Black Eye Productions το εξέδοσε σε δύο τόμους. Αργότερα, το 2003, κυκλοφόρησε μία ολοκληρωμένη έκδοση απο τη Drawn and Quarterly, στην οποία "έτρεχε" εκείνο τον καιρό και η σειρά Berlin.

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο μάγος Ernie Weiss, όνομα δανεισμένο απο το θρυλικό μάγο Harry Houdini, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ehrich Weiss. Ο Ernie λοιπόν έχει χάσει το χάρισμά του και τη διάθεσή του για ζωή λόγω της αυτοκτονίας του επίσης μάγου αδερφού του, και του πρόσφατου χωρισμού του απο την κοπέλα του Esther. Έχει καταντήσει απένταρος, αλκοολικός και άστεγος - ένα ανθρώπινο κουρέλι που δεν επιδεικνύει την παραμικρή θέληση να διορθώσει την κατάστασή του. Και αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για το βασανισμένο μυαλό του είναι οτι τα δύο θλιβερά περιστατικά της ζωής του σχετίζονται μεταξύ τους με έναν μυστήριο δεσμό, τον οποίο βέβαια δεν θα αποκαλύψω εδώ. Σε κάποια στιγμή όμως της άθλιας καθημερινότητάς του, θα αποφασίσει να αλλάξει το πεπρωμένο του, και να ξαναγίνει ο άνθρωπος, και ο μάγος που ήταν κάποτε. Και ο μόνος που μπορεί να τον βοηθήσει σε αυτό είναι ο δάσκαλός του, ο πλέον γερασμένος μάγος Al Flosso (όνομα επίσης παρμένο απο έναν παλιό μύθο της μαγείας).

Οι δυο τους λοιπόν, θα σχηματίσουν μία παράξενη συντροφιά με τον μικροαπατεώνα Nathan Lender, ο οποίος ζεί σε ένα αυτοκίνητο κάτω απο μία γέφυρα με τη 12χρονη κόρη του Claire. Ο Nathan, βλέποντας οτι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να συντηρήσει την κόρη του με τις μικροαπάτες του, θα ζητήσει απο τον Ernie να μάθει στην Claire την τέχνη της μαγείας, έτσι ώστε να έχει ένα εφόδιο στη ζωή της. Στην παρέα θα προστεθεί αναπάντεχα και η Esther, στο μυαλό της οποίας στριφογυρίζουν οι ίδιες σκέψεις με του Ernie, και έτσι θα ολοκληρωθεί αυτό το πολύ ιδιότυπο "γκρούπ ψυχανάλυσης". Τελικά, μέσα απο αλεπάλληλες συζητήσεις και αναζητήσεις κάθε είδους, αυτοί οι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλο (με τον τρόπο τους), και θα ξεδιαλύνουν μέσα τους τί είναι αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας. Και αυτό είναι στ'αλήθεια μαγικό.
Συναισθηματικό, προσωπικό, και άκρως συγκινητικό, το πανέμορφα οδυνηρό graphic novel του Jason Lutes μιλάει για τον εσωτερικό αγώνα που δίνουμε όλοι μέσα μας σε κάποια στιγμή της πορείας μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και τις αλλαγές που τοποθετεί μπροστά μας η ζωή. Μία ερωτική απογοήτευση, ο πόνος για το χαμό κάποιου αγαπημένου, η άρνηση, η απελπισία. Το εικονογραφικό στύλ, καθαρό, λεπτομερές, με "ρευστές" γραμμές, παραπέμπει σε μεγάλους ευρωπαίους δημιουργούς, όπως ο Hergé, απο τους οποίους δηλώνει επηρρεασμένος ο ταλαντούχος αμερικανός.

Η πραγματική ουσία της ιστορίας όμως δεν είναι σε αυτά που βλέπουμε, αλλά σε αυτά που αφήνονται στη φαντασία μας, αυτά που (πανέξυπνα) αφήνονται να εννοηθούν. Σε αυτά που, όπως λέει πολύ εύστοχα και ο μεγάλος θεωρητικός των comics Scott McCloud "συμβαίνουν ανάμεσα στα panels". Ο δημιουργός έχει δηλώσει για την (απρόσμενη για τον ίδιο) επιτυχία του οτι : "Πιστεύω οτι οι αναγνώστες αγάπησαν το Jar of Fools επειδή μπορούσαν, με κάποιο τρόπο, να συμμετάσχουν στην ίδια διαδικασία ανακάλυψης που πέρασα και εγώ όταν το έφτιαχνα."

             ( Προσέξτε τον ήρωα Quimby the Mouse του Chris Ware στο κάτω μέρος της εικόνας. )

Για επίλογο φύλαξα μία φοβερή ατάκα του σπουδαίου κομίστα Chris Ware για το Jar of Fools : "Το να διαβάζεις το Jar of Fools είναι σαν να τρώς μπουνιά στα μούτρα σε αργή κίνηση. Υπάρχει αρκετός καιρός να φύγεις απ'τη μέση, αλλά κάτι σε "εξαναγκάζει" να κάτσεις και να δείς αν πραγματικά θα πονέσει τόσο πολύ όταν σε χτυπήσει. Και φυσικά, πονάει τόσο πολύ."

Links

Jar of Fools @ wikipedia
Jar of Fools @ Powell's books
Jar of Fools @ Metroactive Books
Jar of Fools @ Faber & Faber
Jar of Fools @ 20three
Jar of Fools @ shelfabuse
Jason Lutes @ wikipedia
Jason Lutes @ Drawn & Quarterly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου