Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

MW

Ένα συγκλονιστικό thriller από τον Osamu Tezuka

Το MW είναι ένα απο τα λεγόμενα ενήλικα manga του τεράστιου ιάπωνα δημιουργού Osamu Tezuka. Ένα σφιχτοδεμένο κοινωνικο-πολιτικό θρίλερ με άφθονη δράση και σασπένς, που ασχολείται με δύσκολα και ταμπού θέματα όπως η πολιτική διαφθορά, η θρησκεία και η ομοφυλοφιλία.

Ίσως το πιο σκοτεινό έργο ανάμεσα στην τεράστια παραγωγή του πολυσχιδούς αυτού καλλιτέχνη, απομακρύνεται αισθητά απο το παιδικό και παιχνιδιάρικο ύφος των σειρών που τον έκαναν διάσημο, όπως π.χ το Astro Boy, το Princess Knight ή το Phoenix, και απευθύνεται σε πιο ώριμο κοινό.

Πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Big Comic τις χρονιές 1976-78, και μόλις το 2007 μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφόρησε σε μορφή graphic novel απο τη Vertical. To 2009 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, σε μία live action ταινία (δηλαδή με κανονικούς ηθοποιούς, όχι animation), με πολύ μέτρια όμως αποτελέσματα.

Κεντρικός χαρακτήρας της υπόθεσης είναι ο χαρισματικός, όσο και ύπουλος και δολοπλόκος τραπεζίτης Yuki Michio. Μην έχοντας κανέναν ηθικό ενδοιασμό, οργανώνει με εκπληκτική ευφυία και ακρίβεια ποικίλες εγκληματικές ενέργειες, όπως ληστείες, εκβιασμούς και απαγωγές, και δε διστάζει ούτε στιγμή να σκοτώσει όποιον σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την ομορφιά και την αμφισεξουαλικότητά του, αποπλανεί γυναίκες και άντρες, χρησιμοποιώντας τους ως πιόνια στις καταχθόνιες δουλειές που σχεδιάζει. Και φυσικά, όταν δεν του είναι πλέον χρήσιμοι, τους ξεφορτώνεται με χαρακτηριστική άνεση και αδιαφορία. Ο δεύτερος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας καθολικός ιερέας, ο πατέρας Garai, με τον οποίο ο Yuki διατηρεί μία σχέση αγάπης-μίσους. Οι μεταξύ τους ρόλοι εναλάσσονται απο εραστές σε αντίζηλους, και απο συνεργούς στο έγκλημα σε κυνηγό-κυνηγημένο. Ο Garai γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τις εγκληματικές δραστηριότητες του Yuki, και βασανίζεται απο ενοχές για την ανικανότητά του να τον σταματήσει ή να τον καταδώσει στην αστυνομία. Νιώθοντας συγχρόνως ερωτική έλξη, λύπηση και αποστροφή για τον άσπονδο φίλο του, ψάχνει τη λύτρωση στην εκκλησία και το θεό, χωρίς όμως να καταφέρνει να βρεί εξιλέωση για τις αμαρτίες του.


Ο Yuki και ο πατέρας Garai μοιράζονται ένα σκοτεινό μυστικό. Πρίν απο 15 χρόνια, σε ένα απομακρυσμένο νησί του αρχιπελάγους της Okinawa, οι δυο τους υπήρξαν οι μοναδικοί επιζώντες ενός φρικιαστικού ατυχήματος. Στο νησί, σε μία μυστική αμερικανική βάση, υπήρχαν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες ενός εξαιρετικά δηλητηριώδους αερίου, απομεινάρι του πολέμου του Βιετνάμ. Το αέριο απελευθερώθηκε απο άγνωστη αιτία, εξολοθρεύοντας ολόκληρο τον τοπικό πληθυσμό, εκτός απο τους δύο ήρωές μας, οι οποίοι ήταν ασφαλείς σε μια σπηλιά πάνω σε ένα ψηλό βουνό. Εκείνη τη νύχτα, οι δυο τους έκαναν έρωτα για πρώτη φορά. Το επόμενο πρωί όμως, αντίκρυσαν το αποκρουστικό θέαμα των νεκρών χωρικών - μια εικόνα που θα τους έμενε χαραγμένη στο μυαλό για την υπόλοιπη ζωή τους. Οι αρχές συγκάλυψαν το γεγονός, αγνοώντας ωστόσο την ύπαρξη των δύο επιζώντων. Το αέριο ονομαζόταν MW !

Σήμερα, ο Yuki ανελίσσεται γρήγορα στους τραπεζικούς και πολιτικούς κύκλους, συνεχίζοντας τα σαδιστικά του εγκλήματα με αμείωτη ένταση. Η έκθεση προ 15ετίας στο φονικό αέριο του έχει στερήσει τη συνείδησή του, μετατρέποντάς τον σε ένα διαβολικό πλάσμα που ευχαριστιέται μόνο όταν προσφέρει πόνο στους συνανθρώπους του. Ο μεγάλος στόχος του είναι να αποκτήσει το MW, και να το χρησιμοποιήσει ως όπλο μαζικής καταστροφής. Και δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πραγματοποιήσει το σκότεινό όνειρό του. Οι μόνοι που έχουν κάποια ελπίδα να τον σταματήσουν είναι ένας δαιμόνιος επιθεωρητής της αστυνομίας, ο οποίος ακολουθεί τα ίχνη των εγκλημάτων του, και ο βασανισμένος απο τις τύψεις πατέρας Garai. Στο παιχνίδι που παίζεται γύρω απο το αέριο θα μπλεχτούν ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, μέχρι και ο στρατός, και η υπόθεση θα λάβει τρομακτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το MW είναι λοιπόν ένα τολμηρό, καθηλωτικό thriller, από ένα τεράστιο καλλιτέχνη του κόσμου των manga, στα χνάρια προηγούμενων δουλειών του όπως τα Ode to Kirihito και Black Jack. Δεν είναι τόσο καλό όσο το έταιρο απο τα "ενήλικα" έργα του Tezuka που εκδόθηκε απο τη Vertical το 2007 (φυσικά μιλάω για το εκπληκτικό Apollo's song), και κάνει μια μικρή κοιλιά απο τη μέση και μετά (έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για 580 σελίδες), αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση οτι το αποτέλεσμα δεν είναι συγκλονιστικό. Κερασάκι στην τούρτα το εντυπωσιακό, ανατρεπτικό φινάλε που ολοκληρώνει ιδανικά αυτό το υπέροχο έργο, φέροντας βαριά την υπογραφή του μεγάλου δημιουργού του.


MW @ Vertical
MW @ wikipedia
MW @ Tezuka in english

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου