Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

The Salon

Ο Picasso, ο Braque, ο κυβισμός και ένας μυστηριώδης δολοφόνος

Το The Salon είναι ένα καταπληκτικό graphic novel του ταλαντούχου αμερικανού κομίστα με τις ιταλικές ρίζες Nick Bertozzi. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002 στο serializer.net, ένα site που δημοσιεύει εβδομαδιαία comics. Το 2004 συμπεριελήφθη στην ανθολογία Alternative Comics No. 2, και το 2007 εκδόθηκε ολοκληρωμένο απο την εταιρεία Griffin, κάνοντας αμέσως αίσθηση με το ευφάνταστο σενάριό του, τα υπέροχα χρώματά του και την ολοζώντανη αναπαράσταση μιας απο τις πιο συναρπαστικές εποχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω απο τον κλειστό κύκλο των μοντερνιστών καλλιτεχνών στο Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα. Η εξαιρετική αυτή παρέα αποτελούνταν απο τους ζωγράφους  Pablo Picasso και Georges Braque, τον συνθέτη και πιανίστα Erik Satie, και τον ποιητή Guillaume Apollinaire, που πλαισιώνονταν απο τους γνωστούς συλλέκτες έργων τέχνης, τα αδέλφια Leo και Gertrude Stein *. Οι έξι τους, επτά μαζί με την ερωμένη της Gertrude, Alice B. Toklas, συγκεντρώνονταν τακτικά στο σπίτι των μαικήνων τους, όπου συζητούσαν για την τέχνη, γελούσαν, έπιναν άφθονο αψέντι και ερωτοτροπούσαν με τις νεαρές μούσες τους. Το σπίτι αυτό, στο νο.27 της rue de Fleurus στο Παρίσι, έγινε γνωστό ως The Salon.

* Η παρέα αυτή υπήρχε στην πραγματικότητα, μα αποτελούνταν απο πολύ περισσότερα μέλη. Στο Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα, στη συνοικία Montparnasse (όνομα παρμένο απο το βουνό Παρνασσό, όπου κατοικούσαν οι μυθικές 9 μούσες) μαζεύονταν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες απο όλο τον κόσμο για να ανταλλάξουν ιδέες και να ζήσουν το ξέφρενο κλίμα της εποχής. Μερικοί απο τους γνωστότερους κατοίκους της περιοχής, εκτός απο τους πρωταγωνιστές μας, είναι οι : Salvador Dalí, Henri Matisse, Henry Miller, Samuel Beckett, Jean Cocteau, André Breton, Marc Chagall, Ezra Pound, Max Ernst, Marcel Duchamp, Henri RousseauAmedeo Modigliani Juan Gris, Diego Rivera, Joan Miró και Edgar Degas.




Η ιστορία μας ξεκινάει όταν στην παρέα εισέρχεται ο νεαρός Georges Braque. Ταυτόχρονα, αρχίζουν να αναφέρονται διάφοροι μυστηριώδεις φόνοι. Ένα γαλάζιο απόκοσμο πλάσμα αποκεφαλίζει μέλη της καλλιτεχνικής κοινωνίας του Παρισιού, όπως ζωγράφους μικρής εμβέλειας, συλλέκτες και εμπόρους έργων τέχνης. Η συντροφιά του The Salon, και κυρίως ο φοβιτσιάρης Leo Stein, ανησυχούν οτι μπορεί να είναι τα επόμενα θύματα, και αποφασίζουν να ερευνήσουν μόνοι τους την υπόθεση. Η αστυνομία δε δείχνει πρόθυμη να βοηθήσει, θεωρώντας την καλλιτεχνική κοινότητα υπεύθυνη για την ηθική κατάπτωση και ακολασία που χαρακτήριζε την εποχή, και μάλιστα οι υποψίες της πέφτουν πάνω στην παρέα, δυσκολεύοντας έτσι τις έρευνές τους. Οι θαρραλέοι πρωτοπόροι της τέχνης όμως δε θα αποθαρρυνθούν, και θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο στη λύση του αινίγματος. Με τη βοήθεια ενός αψεντιού με μυσταγωγικές ιδιότητες θα καταφέρουν να ταξιδέψουν κυριολεκτικά μέσα στην τέχνη, αλλά και να εξελίξουν τη δική τους καλλιτεχνική τεχνοτροπία και θεώρηση του κόσμου, φτάνοντας σε εκπληκτικά αποτελέσματα, όπως την ανακάλυψη του κυβισμού.

Ποιό είναι το μυστήριο που κρύβεται μέσα στους πίνακες του Paul Gauguin ? Πώς ήταν στ'αλήθεια ο Pablo Picasso ? Και πώς χτίζονται οι μύθοι στη μοντέρνα τέχνη ? Αυτά και άλλα πολλά επιχειρεί να ξεδιαλύνει ο Nick Bertozzi σε αυτό το διασκεδαστικό όσο και συναρπαστικό graphic novel.




Η υπόθεση του Gordon Lee

Όπως αναφέρω παραπάνω, το 2004 ένα μικρό μέρος του The Salon συμπεριελήφθη στην ανθολογία Alternative Comics No. 2. Μερικούς μήνες αργότερα, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Legends Comic Shop στην πόλη Rome της πολιτείας Georgia, συμμετείχε στη λεγόμενη Free Comic Book Day, μία πρωτοβουλία διαμοίρασης δωρεάν τευχών comics που διοργανώνει κάθε χρόνο η αμερικάνικη βιομηχανία. Ένα απο τα περιοδικά που μοίρασε ήταν και το Alternative Comics No. 2, που περιείχε ένα απόσπασμα του The Salon όπου απεικονίζεται ο Pablo Picasso γυμνός. Για κακή του τύχη, το περιοδικό έφτασε στα χέρια ενός 9χρονου αγοριού. Αυτό ήταν ! Οι υπερ-συντηρητικοί, κλασικοί αμερικάνοι γονείς του αγοριού έκαναν μήνυση, και ο καταστηματάρχης, ονόματι Gordon Lee σύρθηκε στα δικαστήρια με την κατηγορία της διαμοίρασης άσεμνου υλικού σε ανήλικους. Ευτυχώς για τους κακόμοιρους καλλιτέχνες (και καταστηματάρχες) που είναι αναγκασμένοι να ανέχονται αυτές τις αμερικάνικες αηδίες, υπάρχει το The Comic Book Legal Defense Fund, μια επιτροπή που χειρίζεται ανάλογα θέματα, η οποία ανέλαβε την υπεράσπιση του Gordon Lee. Η υπόθεση τελικά έληξε το 2008 (!), όταν οι κατηγορίες κατά του Lee αποσύρθηκαν.
 
Χωρίς να έχω καμία διάθεση να σχολιάσω περαιτέρω τις πουριτανιστικές, αναχρονιστικές γελοιότητες των αμερικάνων, συνοψίζω πως το The Salon αποτελεί ό,τι πιο φρέσκο και ενδιαφέρον (τόσο σεναριακά όσο και εικονογραφικά) έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Απολαυστικό !

Links

The Salon @ Nick Bertozzi's official site
The Salon @ The New York Times
The Salon reviews
Visiting the Salon with Nick Bertozzi
Nick Bertozzi @ wikipedia
Nick Bertozzi interview @ newsarama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου