Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Helm short stories

Σύντομες ιστορίες ενός υποτιμημένου δημιουργού

Ο Helm (κατά κόσμον Τηλέμαχος Σταυρόπουλος) είναι ένας ταλαντούχος έλληνας δημιουργός comics που, όπως και αρκετοί άλλοι, δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που αξίζει. Γεννημένος το 1984 και ξεκινώντας δειλά την καριέρα του το 2005 με το πολύ καλό fanzine Free Your Line, ο Helm έχει παραδόσει λιγοστές αλλά ποιοτικές δουλειές, πάντα μακριά από τις επιταγές της μόδας και των καιρών, και πάντα με ένα έντονο προσωπικό στίγμα. Πολύ καλός τόσο στις εικονογραφήσεις, τις πολιτικές γελοιογραφίες όσο και στις μικρού και μεσαίου μήκους ιστορίες comics, έχει φτιάξει κατά καιρούς γραφικά για video games, καθώς και διάφορα comissions όπως τατουάζ, μπλουζάκια, αφίσες, και άλλα.

Έχει αυτο-εκδόσει την τεραστίων διαστάσεων συλλογή μονοσέλιδων ιστοριών "Εκτός Θέματος" το 2009, για να ακολουθήσει το ΖΧ, μία πολύ καλή μεσαίου μήκους ιστορία που δημοσίευε σελίδα-σελίδα στο προσωπικό του blog, προτού εκδοθεί σε ένα τόμο από τη Free Your Line Press (τον ίδιο δηλαδή) το 2011. Το 2013 κυκλοφόρησε και το "Σοβαρά Τώρα", μία συλλογή που συγκεντρώνει τα 100 πρώτα πολιτικά comic strips που δημιούργησε ο Helm για την εφημερίδα "Ελλάδα Αύριο".

Σαν πρώτη γνωριμία με τον καλλιτέχνη, επέλεξα να συμπεριλάβω δύο από τις παλαιότερες σύντομες δουλειές του, μιας και το ΖΧ αλλά και το Εκτός Θέματος αξίζουν εκτενέστερης αναφοράς. Η 4-σέλιδη ιστορία Memorybot λοιπόν δημιουργήθηκε στα τέλη του 2006 για το 3ο τεύχος του Free Your Line που κυκλοφόρησε το 2007, με ήρωα το ρομπότ που θα πρωταγωνιστούσε αργότερα και στο ZX. Η, επίσης 4-σέλιδη This House δημιουργήθηκε το 2008 για το φεστιβάλ της βαβέλ της ίδιας χρονιάς.


Memorybot





This House




Για τελείωμα, ορίστε και μία σελίδα του Memorybot με χρώματα. Υπάρχουν και οι υπόλοιπες στο blog του καλλιτέχνη, όμως προσωπικά μου άρεσαν περισσότερο οι ασπρόμαυρες, γι'αυτό και έβαλα αυτές. Αυτά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου