Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Jim Woodring's FRANK - Pushpaw

Μία σύντομη, σουρρεαλιστική ιστορία από την εξαιρετική σειρά FRANK

Jim Woodring είναι ένας καταπληκτικός αμερικάνος κομίστας, ζωγράφος, συγγραφέας και σχεδιαστής παιχνιδιών (!). Στη διάρκεια της μακράς καριέρας του στο χώρο των comics έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο σύμπαν το οποίο ονόμασε Unifactor - ένας εντελώς προσωπικός, σουρρεαλιστικός και "ντελιριακός" κόσμος που κατοικείται από παράξενα, εντυπωσιακά και ενίοτε πολύχρωμα ζώα και φυτά. O Frank, ένα ανθρωπόμορφο, συνήθως άκακο μοβ ζωάκι (μάλλον τρωκτικό, αν κρίνουμε από τα δόντια) είναι ο πιο γνωστός και αγαπητός χαρακτήρας του φανταστικού αυτού κόσμου. Πρωτοεμφανίστηκε με τις σύντομες, βωβές ιστορίες του στη σειρά Jim του δημιουργού που εξέδιδε η Fantagraphics από το 1986, έπειτα έκανε κάποιες εμφανίσεις στα 6 τεύχη του περιοδικού Tantalizing Stories, και το 1996 απέκτησε τη δική του, ομώνυμη σειρά, πάλι από τη λατρεμένη μου Fantagraphics.

Η 18-σέλιδη ιστορία Pushpaw είναι παρμένη από το 2ο τεύχος της σειράς που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1997 και περιγράφει (πολύ γενικά) το πώς ο Frank απέκτησε το δεύτερο από τα κατοικίδιά του που μοιάζουν σαν κομοδίνα με ουρά και πόδια ! Είναι λίγο δύσκολο να περιγραφεί κανονικά η υπόθεση, όπως συμβαίνει με όλες τις υπέροχα σουρρεαλιστικές ιστορίες του Frank, γι'αυτό δε μπαίνω στον κόπο, και δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα. Απλά απολαύστε !












To εξώφυλλο του FRANK #2 (Δεκέμβριος 1997)


10 σχόλια:

  1. Χεχεχε ο προκάτοχος του Μπομπ Σφουγγαράκη... Ωραία δουλειά με ρετρό αισθητική η οποία παραμένει αγαπημενότερή μου, όσα Πόκεμον και να βγουν. Εύγε λοιπόν στον... Λάβκραφτ της ένατης τέχνης!

    ΥΓ. Άσχετο υστερόγραφο το οποίο ήθελα να γράψω στην προηγούμενη ανάρτηση: Είδα χθες το Mirrormask των McKean και Gaiman. Εξαιρετικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντόκτορ ντόκτορ πλήηηηηηζ !

      Έβαλα μία από τις πιο "ανάλαφρες" ιστορίες του Frank, γι'αυτό και ο παραλληλισμός με το (θεό αληθινό) Μπόμπ Σφουγγαράκη. Κάτσε να βάλω καμία με το Manhog ... όταν τη βάλω θα καταλάβετε.

      Το Mirrormask θα ομολογήσω με σκυμμένο το κεφάλι οτι δεν το έχω δεί. Έίχα ακούσει μικτές κριτικές και το είχα φοβηθεί λίγο - ξέρεις, θέμα απομυθοποίησης των αγαπημένων μου (σου, του, όλων) McKean και Gaiman. Εξαιρετικό λες, ε ? Κάποια στιγμή πρέπει ..

      Διαγραφή
  2. ωωω τι ωραιο! και τι στυλ και η ιστοριουλα!

    για το Mirror Mask θα επρεπε να ντρεπεσαι!απλα!και εννοειται πως θα συμφωνησω με τον ντοκτορ! στο στελνω με we transfer ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν σίγουρος οτι θα σου αρέσει ο Woodring Βάσω ! Το επόμενο Frank που θα ανεβάσω θα είναι έγχρωμο (για να δείξω την ικανότητά του κι εκεί), αλλά και στο ασπρόμαυρο που προτιμάς έχει πολύ πράμα να εξερευνήσεις.

      Ντρέπομαι, ντρέπομαι για το Mirror Mask, μην ανησυχείς. Η κοινωνική κατακραυγή γιγαντώνεται, οι τύψεις βαραίνουν τη συνείδησή μου, και οδεύω αργά-αργά προς τον προσωπικό μου Γολγοθά κουβαλώντας το σταυρό μου στην πλάτη.

      Όχι βρε, δε χρειάζεται να μου το στείλεις με we transfer, θα κάνει 800 ώρες το upload. Θα το κατεβάσω. Ευχαριστώ πάντως

      Διαγραφή
    2. α χα! για να δουμε και το εγχρωμο!

      χαχαχα ετσι! κανονικα πρεπει να σε μαστιγωσουμε αλλα ειμαστε καλα παιδια!
      (στο εχω στειλει στο curiousape)

      Διαγραφή
    3. Thanks για το Mirror Mask ! Θα το δω σύντομα, μπας και γλιτώσω το μαστίγωμα (εγώ φταίω, που άρχισα να λέω για Γολγοθάδες και τέτοια)

      Διαγραφή
  3. μμμ πολυ ωραιο! τον εψαξα λιγο και οτι ειδα μου αρεσε. για βαλε και καμια απο τις πιο βαριες ιστοριες που λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αλίκη ! Ψάξε, ψάξε ΚΑΙ θα το βρείς. Έχει πολλές και καλές ιστορίες ο FRANK. Δεν ξέρω στο ίντερνετ ποιές υπάρχουν, αλλά εγώ στάνταρ θα βάλω άλλη μία. Δεν ξέρω αν θα είναι στα καπάκια, αλλά στάνταρ.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Εσύ που τον ξέρεις φίλε Απρόσιτε καταλαβαίνεις τί θα γίνει αν βάλω καμιά από τις ψιλο-άρρωστες ιστορίες με το Manhog !

      Διαγραφή