Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Dave McKean - Pictures That Tick vol.2

Κυκλοφόρησε το 2ο μέρος της συλλογής σύντομων ιστοριών του μεγάλου άγγλου καλλιτέχνη

Ο Dave McKean είναι, όπως όλοι που αγαπάνε τα comics γνωρίζουν, ένας εξαιρετικός άγγλος καλλιτέχνης, ένας από τους πιο προικισμένους εικονογράφους που έχει ασχοληθεί ποτέ με το σύμπαν των 2 διαστάσεων, ένας αστείρευτος και δημιουργικότατος μάγος της εικόνας. Παρ'όλο που οι πιο γνωστές δουλειές του στο χώρο των comics είναι οι συνεργασίες του με τον, επίσης εξαιρετικό και επίσης άγγλο συγγραφέα Neil Gaiman, ο McKean έχει δημιουργήσει και αρκετά έργα μόνος του, με λαμπρότερο παράδειγμα το υπέροχο Cages.

Το Pictures That Tick vol.2 που εκδόθηκε πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2014 από τη Dark Horse, είναι μία συλλογή σύντομων ιστοριών του σπουδαίου δημιουργού που ακολουθεί το vol. 1 του 2009. To vol.2 πρόλαβε και βραβεύθηκε κιόλας με το βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου της χρονιάς του Victoria and Albert Museum (φοβερό μουσείο).

Οι δουλειές που απαρτίζουν τους 2 τόμους της σειράς Pictures That Tick έχουν στην πλειοψηφία τους παρουσιαστεί σε εκθεσιακούς χώρους (όπως η Rye Art Gallery), αποτελώντας μία αξιέπαινη προσπάθεια να "ξεφύγουν" τα comics από τον περιορισμένο χώρο του κομιξάδικου και να εξαπλωθούν σε galleries και μουσεία, πλησιάζοντας έτσι και ένα μεγαλύτερο κοινό. Και μάλιστα, ένα κοινό που διαφορετικά ίσως να μην ερχόταν ποτέ σε επαφή με το μέσο των comics - εξ'ου και ο τίτλος. Το βιβλίο περιέχει πολλές διαφορετικές εκφάνσεις του απίστευτου ταλέντου του Dave McKean, από στιχάκια και μύθους για τη δημιουργία του κόσμου μέχρι αυτοβιογραφικές ιστορίες, κοινωνικο-πολιτική κριτική και φωτογραφίες υπέροχων σκωτσέζικων τοπίων. Και φυσικά, όπως σε όλα τα comics του McKean, πολλές γάτες !







Η πιο γνωστή ιστορία του βιβλίου είναι η "Blue Tree", στην οποία ένα δέντρο αναπτύσσει σκέψη, και ξεκινάει να εξερευνήσει τους ανθρώπους και τον τρόπο που λειτουργούν. Όταν είχε πρωτο-εκτεθεί στο Rye, o McKean είχε ξυπνήσει στις 5 το πρωί, γεμίζοντας την πόλη με μπλέ κλαδιά που είχαν σοφά ρητά κρεμασμένα πάνω τους. Η ιστορία "40 Years" είναι αυτο-βιογραφική και περιγράφει τα 40α γενέθλια του καλλιτέχνη, που, ως μέλος της κριτικής επιτροπής ενός φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που είχε κερδίσει το 2003, έκανε βαθυστόχαστες ερωτήσεις για τη ζωή στο κοινό, και ζητούσε απαντήσεις. Στο "The Coast Road" μία γυναίκα γράφει σε μορφή αλληλογραφίας όσα δεν τολμά να πεί στον άντρα της, όμως μία μέρα γυρίζει σπίτι και βρίσκει ένα δικό του γράμμα. Στο "Black Holes", τη μόνη ιστορία που δεν έχει γραφτεί από τον McKean, ο ανώνυμος κινέζος συγγραφέας της περιγράφει το (αληθινό) δράμα μιας μερίδας χωρικών που μολύνθηκαν από τον ιό του AIDS μετά από αιμοδοσία για λογαριασμό του κράτους. Και μάλιστα, οι αρμόδιοι καταχράστηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για τη θεραπεία των άτυχων χωρικών (!). Απλά εξαιρετική η ιδέα του καλλιτέχνη να "διακοσμήσει" τα panels του comic του με φωτογραφίες χρησιμοποιημένων συριγγών.

Και όλες αυτές οι γλυκές και πικρές μικρές ιστορίες είναι δοσμένες μέσα από την εκπληκτική, σύνθετη καλλιτεχνική δουλειά του σπουδαίου Dave McKean που συνδυάζει γλυπτική, κολλάζ, μολύβια, μελάνια, χρώματα, φωτογραφίες και φυσικά αρκετές ώρες ψηφιακής επεξεργασίας, με το...συνηθισμένο εξαιρετικό αποτέλεσμα που σε αναγκάζει να κοιτάς κάθε εικόνα ξεχωριστά και να προσπαθείς (μάταια) να αποκρυπτογραφήσεις τα πολλά στάδια της καλλιτεχνικής δημιουργίας της.






... Για επίλογο άφησα μία πολύ όμορφη φράση του McKean :
"There has to be a reason. God knows there's no bloody reason in life; there has to be one in art."

6 σχόλια:

  1. φαινεται φανταστικο οπως παντα! ο McKean ειναι νομιζω ο πιο εμπνευσμενος καλλιτεχνης στα comics. πιο πολυ κι απ τον moebius που σαρεσει τοσο. λατρευω τα παιδικα βιβλια που εχουν κανει με τον gaiman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται οτι θα είναι φανταστικό όπως πάντα ! O τύπος απλά δεν παίζεται ! Οι συγκρίσεις γενικά δε μου πολυαρέσουν - εγώ ξέρω οτι και ο McKean και ο Moebius είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, από τους κορυφαίους ever ! Όντως, τα παιδικά βιβλιαράκια με τον Gaiman είναι πολύ καλά, με αγαπημένο μου το The wolves in the walls.

      Διαγραφή
  2. Λατρεία, έρωτας, καψούρα, αγάπη, μαγεία <3

    (το είδες το email?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καψούρα, λιγούρα και άρρωστη μαστούρα !

      (γιατί ως γνωστόν, ο άντρας πληρώνει τη φιγούρα, την καψούρα και την πελαγίσια την τσιπούρα - μη δίνεις σημασία, τα ούζα μιλάνε)

      Δεν το είδα το mail ντόκτορ μου, και τώρα δεν είμαι και πολύ σε κατάσταση. Θα το κοιτάξω το απογευματάκι και θα σου απαντήσω καταλλήλως !

      Διαγραφή
  3. κι αλλα εξοδα για βιβλια τοσο συντομα;;; χαχαχα ο McKean βεβαια το αξιζει!
    μου αρεσε πολυ το vol.1 και απο οτι βλεπω εδω το 2 δεν παει πισω.

    κι εχει κι εδω γατες! τον αγαπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αυτός μας αγαπάει Βάσω μου, γι'αυτό βγάζει συνέχεια δουλειές !

      Αααααχ, κάποιος μαλάκας το έχει πετύχει αρκετές φορές το vol.1 στο Tilt, το έχει ξεφυλλίσει, το έχει λατρέψει αλλά δεν το έχει πάρει ακόμα (Ποιόοοοος, ποιός, ποιός μωρό μου ποιός ?)

      Διαγραφή