Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Έκλεισε τελείως ο Very Closed Circle

Έκλεισε ο ... κύκλος εργασιών της καλύτερης διαδικτυακής παρέας ελλήνων δημιουργών




Το The Very Closed Circle ήταν, μέχρι πρίν από 1 μήνα, ένα εξαιρετικό blog ελλήνων, ταλαντούχων δημιουργών comics που αποφάσισαν το Σεπτέμβριο του 2010 να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φτιάξουν μία διαδικτυακή "φωλιά" για να εκθέτουν τα καταπληκτικά comic strips τους. Ο Κύκλος αυτός έδωσε νέα πνοή στην ήδη αρκετά ανεβασμένη ελληνική σκηνή comics, προσφέροντάς μας μερικά πραγματικά υπέροχα μικρά κομιξάκια

Οι συντελεστές του Κύκλου, που ξεκίνησαν 12 και κατέληξαν 15, οι περισσότεροι γνωστά και μη εξαιρετέα ονόματα της ελληνικής σκηνής comics, είναι οι ακόλουθοι:

Tomek (Τόμεκ Γιοβάνης), T.Z. (Τάσος Ζαφειριάδης), Pan / Pan (Παναγιώτης Πανταζής), Tasmar (Τάσος Μαραγκός), Harry Lagoussis (Χάρης Λαγκούσης), Stavroula (Σταυρούλα Ανθηροπούλου), Kostis Tz. (Κωστής Τζωρτζακάκης), Sophia (Σοφία Σπυρλιάδου), Kitrino agori (?), Christina (Χριστίνα Ανθηροπούλου), Yorgos K (Γιώργος Κωνσταντίνου), Hector (Έκτορας Αποστολόπουλος), mr.Pink (?), Petros X (Πέτρος Χριστούλιας) και Admiral Trout (?). Σημειωτέον οτι τα 3 κορίτσια της παρέας είναι οι δημιουργοί του πολύ όμορφου περιοδικού comics Frogs & Dogs.




Με 4 panels (καρέ), χωρίς deadlines, και βασισμένο, όπως αναφέρει ο Tomek, σε κάποιους "χαλαρά καθορισμένους αυστηρούς κανόνες… (ή ανάποδα; Δεν θυμάμαι)", ο Κύκλος έδινε τη δυνατότητα στους ταλαντούχους συντελεστές του να εξερευνήσουν όποιο θέμα επιθυμούσαν, καθώς δεν υπήρχε εννοιολογικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, με απεριόριστη καλλιτεχνική ελευθερία (όπως δηλαδή θα έπρεπε να συμβαίνει παντού), η αφρόκρεμα της νέας γενιάς των ελληνικών comics δημιούργησε μερικά από τα πιο αστεία, πειραματικά, ευαίσθητα και έξυπνα comic strips που έχει να επιδείξει η ελληνική παραγωγή των τελευταίων ετών.



... κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, πρίν 3,5 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2010.

... Και συνέχισαν ...














Ανάμεσα στους πολύ καλούς καλλιτέχνες-συντελεστές του Κύκλου, αυτοί που προσωπικά ξεχωρίζω είναι: o φοβερός και τρομερός Tomek, που έγινε γνωστός με το... πεντανόστιμο Κουλούρι και θεωρείται ως ο πιο ταλαντούχος καλλιτέχνης της εξαιρετικής, τελευταίας γενιάς ελλήνων δημιουργών, ο επίσης φοβερός Tasmar του KRAK comics και Όλα είναι ΚΟΜΙΚΞΣ της ίδιας, προαναφερθείσας γενιάς, o Έκτορας των υπέροχων feathers και armadillo με το θεότρελο, σουρρεαλιστικό του χιούμορ, ο ... ονειροπόλος Κωστής Τζωρτζακάκης της Κόρης της Φοινικιάς με τα υπέροχα, "σκεπτόμενα" και λυρικά του στριπάκια, ο Τάσος Ζαφειριάδης των Δεν είναι αυτό που νομίζεις, Το πτώμα και του πρόσφατου ΣΛΑΠ με τα πανέξυπνα σενάριά του, η Sophia του πολύ καλού περιοδικού Frogs & Dogs με το γλυκό και ευαίσθητο προσωπικό της στύλ, ο ... pop art τρομοκράτης Χάρης Λαγκούσης με τα, συνήθως ακατανόητα αλλά άκρως γοητευτικά πειραματικά του strips, και μην ξεχνάμε ...

... φτάνει πια ! μία πρόταση-παράγραφο έγραψα ! Για πάμε δεύτερο Κύκλο strips ...












Όχι, δεν έχει κάποιο νόημα το κείμενο που γράφω αυτή τη στιγμή, χρησιμεύει απλά για να σπάσει λίγο ο βομβαρδισμός των strips. ... Ανάσα, και πάμε 3ο κύκλο ...













.... και κάπως έτσι έκλεισε ο Κύκλος, τον Απρίλιο του 2014, με το strip #500 !





... Πιστέψτε με, τα πολλά στριπάκια που έχω παραθέσει είναι ένα πολύ μικρό δείγμα των αμέτρητων (αφού είπαμε βρε μπούρδα, 500 είναι) πολύ νόστιμων "μπουκιών" web comic χιούμορ του The Very Closed Circle. Αξίζει να τον εξερευνήσετε.

Kι αν έκλεισε όμως αυτός ο, όχι και τόσο κλειστός τελικά, κύκλος που μας χάρισε πάρα πολλές όμορφες ιστορίες για 3,5 χρόνια, οι συντελεστές του παραμένουν ενεργοί, και σίγουρα έχουμε να περιμένουμε πολλά ακόμη ωραία πράγματα από αυτούς στο μέλλον. Όπως άλλωστε αναφέρει και η ανακοίνωση του κλεισίματος του blog:

"Γυρίσαμε λοιπόν στο σημείο που ξεκινήσαμε, όπως μοιραία κάνουν οι κύκλοι, κάναμε τον κύκλο μας και τον... ΚΛΕΙΣΑΜΕ!

 Θα είμαστε τριγύρω..."

2 σχόλια:

  1. Αν και τον τελευταιο χρονο ειχε πεσει αισθητα η ποιοτητα, ειναι κριμα ηταν πολυ καλος ο κυκλος. ειδικα ο Τομεκ εχει πολυ γελιο (λεω καλα μη μου βγει το ονομα οτι ειμαι σκληρη χαχαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα χ αα, όχι βρε Alice, δε θα σου βγεί κανένα όνομα. Όταν κάτι δεν είναι καλό, γιατί να κρυβόμαστε ? Σωστά τα λες, και για τον κύκλο και για τη Γιγαντοβλακεία ! Εγώ μάλλον είμαι υπερβολικά επιεικής. Καλημέραααααα !

      Διαγραφή