Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Mirko Ilić - Survival

Το τελευταίο comic του Mirko Ilić

Mirko Ilić είναι ένας σχετικά (έως παντελώς) άγνωστος στο χώρο των comics Κροατο-βόσνιος καλλιτέχνης, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή ο ταλαντούχος δημιουργός σταμάτησε νωρίς στην καριέρα του την ενασχόληση με τα comics για να αφοσιωθεί στην άλλη μεγάλη του αγάπη, το graphic design, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Γεννημένος το 1956 στη Βοσνία και πρωτοπόρος της 9ης τέχνης στη Γιουγκοσλαβία (ναι, τότε υπήρχε ακόμη η ενωμένη Γιουγκοσλαβία), ο Ilić πρωτοστάτησε στην καλλιτεχνική επανάσταση των μέσων της δεκαετίας του 70, με τη δουλειά του να δημοσιεύεται, εκτός από την πατρίδα του και σε αρκετά ευρωπαϊκά και αμερικάνικα περιοδικά comics όπως τα Alter Alter, Métal Hurlant, Heavy Metal, Nuovo Mago, Charlie, Epic Illustrated και Panorama.

Το Survival, η τελευταία, "σιωπηλή" δουλειά του στο χώρο των comics, είναι βασισμένη σε ένα σενάριο του γνωστού άγγλου συγγραφέα Les Lilley. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1979 στο γιουγκοσλάβικο περιοδικό Spunk, την ίδια χρονιά στο θρυλικό γαλλικό περιοδικό Métal Hurlant, και ένα χρόνο αργότερα στο αμερικάνικο ξαδερφάκι του, το Heavy Metal. Το Heavy Metal μάλιστα εξασφάλισε τα δικαιώματα του Survival για να το συμπεριλάβει στη θρυλική animated ταινία του Heavy Metal - The Movie, αλλά τελικά η μικρή αυτή ιστορία κόπηκε στο μοντάζ λόγω του δύσκολου να αποδοθεί σε animation καλλιτεχνικού στύλ του Ilić.








6 σχόλια:

  1. Όου! Ουάου! Πανέμορφη δουλειά! Τον γκουγκλάρισα για να δω κι άλλες δημιουργίες κι έπαθα πλάκα. Εκπληκτικός. Εύγε στον Ντίνο Ράτζα της Ένατης Τέχνης και του Graphic Design!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου ντόκτορα ! Ναι, είναι φανταστικός ο τύπος, πολύ μπροστά. Θα βάλω σύντομα και μία πειραματική ιστοριούλα του που απλά τα σπάει ! Είναι αλλού ! Μη με ρωτάς πού, αλλά αλλού. Ράτζα, ε ? Είσαι μπασκετικός τύπος, me too. Αν σου έβαζα Σέρβο, θα τον έλεγες Πρέλεβιτς (ως ΠΑΟΚτζής), ή Πέτροβιτς ?? Εδώ σε θέλω ντόκτορ μου ...

      Διαγραφή
  2. Κι ο Πέτροβιτς Κροάτης είναι. Θα σου έλεγα Κουστουρίτσα όμως! Περιμένω την πειραματική ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάολε, αδιάβαστος πιάστηκα. Με βλέπω το Σεπτέμβρη να ξαναδίνω "Ευρωπαϊκό Μπάσκετ ΙΙ" (μάθημα επιλογής). Οκ λοιπόν, σύμφωνοι για Κουστουρίτσα. Δε θα την αργήσω την πειραματική.

      Διαγραφή
  3. ....και όπως θα περίμενες αγαπητέ Χρήστο, στο κλέβω για την συλλογή μου με τα σιωπηλά κόμικς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μου το κλέβεις καθόλου φίλε μου, η γνώση και τα καλά comics είναι για να μοιράζονται. Από εσένα να δείς πόσα έχω κατεβάσει ! Καράβια ολόκληρα !

      Διαγραφή