Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Simon - Symmetry

Μία πειραματική, συμμετρική μικρή ιστορία

Ο Simon είναι ένας χαρακτήρας που δημιούργησε το 2001 ο αμερικανός κομίστας Tyrell Cannon. Οι σύντομες ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Simon στα 4 τεύχη που εξέδοσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης το διάστημα 2001-2004 είναι τόσο ιδιαίτερες και πειραματικές που ποτέ δεν κατάφεραν να βρούν το δρόμο τους προς τη mainstream αμερικάνικη βιομηχανία comics, ή να αποκτήσουν ένα ευρύτερο κοινό. Χωρίς μαλλιά, στόμα και μύτη, και με ένα βιονικό αυτί στο στύλ των Μεταβαρόνων, ο Simon κυκλοφορεί στα μινιμαλιστικά, σχεδόν άδεια panels των σελίδων του δημιουργού του και βιώνει παράξενες, αλληγορικές μικρές περιπέτειες που βρίθουν συμβολισμών και νοημάτων. Ο Cannon χρησιμοποιεί έξυπνα το χαρακτήρα του για να εξερευνήσει, να παίξει και να πειραματιστεί με το μέσο των comics, επικοινωνώντας παράλληλα φιλοσοφικά μηνύματα για τη ζωή και τον κόσμο.

Το ίδιο συμβαίνει και στη συγκεκριμένη μικρή ιστορία Symmetry, η οποία δημιουργήθηκε το 2009 σε ύφος web comic (γι'αυτό και δεν υπάρχει διαχωρισμός σε σελίδες). Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρώ πώς να παραθέσω τη μία εικόνα που την αποτελεί στο κανονικό της μέγεθος, οπότε μπορείτε να τη δείτε σε πιο μεγάλες διαστάσεις στο site του Cannon ( Simon - Symmetry ).


O Tyrell Cannon μόλις τώρα αρχίζει να ακούγεται στους ευρύτερους κύκλους της 9ης τέχνης με την πιο "κανονική" sci-fi σειρά του Victus, αλλά νομίζω οτι οι ιστορίες του με το Simon, παλιότερες και πιο πρόσφατες, είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει στην όχι και τόσο μεγάλη (χρονικά) καριέρα του.

Κυκλοφορεί και ένας συλλεκτικός τόμος του Simon (2001-2011), ο οποίος είναι διαθέσιμος μόνο από τη σελίδα του δημιουργού του.

9 σχόλια:

  1. πολυ ενδιαφερουσα δουλεια!

    μεγειες και για την καινουρια εμφανιση του blog, πολυ καλο το μπανερακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχει πολύ ωραίες ιδέες το Simon. Θα βάλω κάποια στιγμή και μία ακόμη μικρή ιστοριούλα του που μου αρέσει πολύ. Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια για το μπανεράκι. Αν προσέξεις, δίπλα απο το 2 ... τσούπ ! Να'τος πάλι ο Simon, τρύπωσε !

      Διαγραφή
  2. Ωπ ωπ ωπ χαθήκαμε και με το που σκάω μύτη βλέπω ανακαίνιση. Με γειες. Γαμάτο και το νέο banner.
    Ο ήρωας που παρουσιάζεις σήμερα είναι αυτός που διαλύεται σε κύβους στο banner;
    Η δουλειά μ'αρέσει, αγαπάω και τα μινιμαλ, αλλά η αλήθεια είναι πως δε θα το αγόραζα και ούτε θα το αγοράσω το βιβλίο. Θα το εκτιμούσα ίσως περισσότερο σαν εικαστική παρέμβαση σε ένα φεστιβάλ ή στα πλαίσια ενός διαφημιστικού project (μα πόσο ρηχός άνθρωπος...).
    Την καλησπέρα μου Χρηστάρα!
    ΥΓ. Το Υστερίξ το είχα αγοράσει πριν 12-13 χρόνια... τι γέλιο έριξα με τις φάτσες μέσα. Ωραία παρωδία. Όσο για τον Αστερίξ, μακάρι να έπιασαν το πνεύμα των Γκοσινί - Ουντερζό οι νέοι και να συνεχιστεί η σειρά με την οποία μεγαλωσα(με).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου χελόου φίλτατε δόκτωρ ! Όλα οκ ελπίζω.

      Σε παρακολουθώ και στο blog σου, αλλά θα σου επαναλάβω και το μόνιμο παράπονό μου οτι δε μπορώ να γράψω σχόλια. Κακέ ντόκτορ ! Από τα τελευταία σου αυτό με τις εκκλησίες μου άρεσε πολύ.

      Έλα ρε θέε, πού το πέτυχες το Υστερίξ ? Δε θυμάμαι να το έχω δεί ποτέ και πουθενά. Εγώ φαντάσου συνδύαζα τα κάποια γαλλικά που ξέρω με κάποιες λέξεις στα ισπανικά που μου έμοιαζαν γνωστές, για να βγάλω κάποιο νόημα.

      Οι καινούριοι του Αστερίξ τώρα, αν και δεν τους ξέρω, είμαι σίγουρος οτι θα τα πάνε καλύτερα από τα τελευταία τραγικά τεύχη που είχε βγάλει ο Uderzo μόνος του.

      Χαίρομαι που σου άρεσε το Simon. Κι εμένα μου άρεσε, αν και νομίζω οτι συμφωνώ με το σχόλιό σου (μάλλον δε θα το αγόραζα).

      Διαγραφή
  3. Μια που ανέφερες τους Μεταβαρόνους, αυτή η δυαδικότητα και η ένωση μου θυμίζει και μένα κάπως τον φίλτατο Jodorowsky.
    Ωραία η νέα εμφάνιση του blog και μου αρέσει ιδιαίτερα εκείνος ο ψηλός, αδύνατος με τα μαύρα στ' αριστερά! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου αγαπητή Σκοτεινή Σεφ !
      Εύστοχη η παρατήρησή σου για τον Jodorowsky. Βλέπω οτι έχεις γίνει τρελή fan.

      Χαίρομαι που σου άρεσε το banner. Ο ψηλός κύριος με τα μαύρα είναι ο μόνος που δεν έχει λείψει ποτέ από τα "εξώφυλλα" του blog, και φυσικά διόλου τυχαία.

      Διαγραφή
    2. Ε χμ.. χμ... θα τρολάρω λίγο.
      Ο Ηλίας Κυριαζής που συνηθίζει να σχεδιάζει γνωστούς ήρωες με το δικό του στυλ, μαγάρισε (ας μου επιτραπεί η λέξη) όχι μόνο τον ψηλό κύριο με τα μαύρα, αλλά και όλο του το σόι

      https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1470190_10152099950320676_2037641802_n.jpg

      Διαγραφή
    3. Μια χαρά σου επιτρέπεται η λέξη μαγάρισε. Εδώ αυτού του επιτράπηκε να ξεφτιλίσει έτσι τους χαρακτήρες. Εγώ θα πω απλά "Ε, ρε χάλιααααα" ...

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή