Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Dracula

Μία πολύ καλή μεταφορά του αριστουργήματος του Bram Stoker σε comics

Ο Hippolyte (κατά κόσμον Frank Meynet) είναι ένας σχετικά άγνωστος εκτός της πατρίδας του Γαλλίας δημιουργός - κάτι που ασφαλώς δε σημαίνει οτι δεν είναι και αξιόλογος. Το αντίθετο άλλωστε αποδεικνύει και το πολύ καλό graphic novel του Dracula, που μεταφέρει στο σύμπαν των 2 διαστάσεων το ομώνυμο, πασίγνωστο μυθιστόρημα τρόμου του ιρλανδού συγγραφέα Bram Stoker.

Κυκλοφόρησε σε 2 τόμους το 2004 στη Γαλλία από την εταιρεία Glénat σε ένα όμορφο, τετράγωνο φορμά, με την ιδιαίτερα απαιτητική τεχνική scratchboard που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης να εντυπωσιάζει κοινό και κριτικούς. Το 2005 ακολούθησε η αγγλική έκδοση από το Heavy Metal Magazine.

Επειδή είμαι σίγουρος οτι η υπόθεση είναι λίγο-πολύ γνωστή στους περισσότερους, είτε από το βιβλίο του Stoker είτε από την εξαιρετική ταινία του Francis Ford Coppola (με μόνη παραφωνία το αγγούρι που λέγεται Keanu Reeves), θα την αναφέρω μόνο συνοπτικά. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Jonathan Harker κατέφθασε στον πύργο του μυστηριώδους κόμη Δράκουλα, στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, για να του προσφέρει νομικές συμβουλές για μία αγορά ακινήτου στο Λονδίνο. Μετά από λίγο καιρό παραμονής όμως θα ανακαλύψει με τρόμο τις απόκοσμες νυχτερινές "συνήθειες" του οικοδεσπότη του, καθώς και οτι ο ίδιος είναι φυλακισμένος στον πύργο. Θα καταφέρει με μεγάλη δυσκολία να δραπετεύσει και να επιστρέψει στο Λονδίνο, ο Δράκουλας όμως θα τον ακολουθήσει και θα βάλει στόχο την αρραβωνιαστικιά του, Mina Murray, και τη φίλη της Lucy, με την τελευταία να αποτελεί και το πρώτο θύμα του. Σύντομα θα συγκεντρωθεί μία ομάδα με σκοπό να αντιμετωπίσει τον κόμη, με επί κεφαλής τον ολλανδό μελετητή του παραφυσικού dr.Van Helsing. Η ομάδα θα καταδιώξει το Δράκουλα πίσω στη Ρουμανία, στα Καρπάθια όρη, όπου θα διεξαχθεί η τελική αναμέτρηση.







Το αυθεντικό μυθιστόρημα του Bram Stoker δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαΐου 1897, πυροδοτώντας διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, αλλά έγινε ο μύθος που γνωρίζουμε σήμερα μετά τις πρώτες θεατρικές, και ιδιαίτερα τις κινηματογραφικές προσαρμογές του. Θεωρούμενο πλέον ως ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, και το σημαντικότερο γοτθικό μυθιστόρημα, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ολόκληρες γενιές μεταγενέστερων δημιουργών. Ο Hippolyte λοιπόν μπαίνει με τη σειρά του στη μεγάλη αυτή λίστα, ακολουθώντας κατά γράμμα το κείμενο του Stoker (με κάποιες ελάχιστες παραλείψεις) και δημιουργώντας έτσι την πιστότερη μεταφορά της θρυλικής πλέον ιστορίας τρόμου σε comics.

Το κείμενο λοιπόν είναι σίγουρα γνωστό στους περισσότερους, το ταλέντο όμως του Hippolyte στην εικονογράφηση είναι μία νέα, και πολύ ευχάριστη ανακάλυψη. Χρησιμοποιώντας τη συγγενική της χαρακτικής τεχνική scratchboard, την οποία έχει εισάγει στον κόσμο των comics ο εκπληκτικός ελβετός κομίστας Thomas Ott, ο Hippolyte συνταιριάζει με πολύ πετυχημένο τρόπο τη σκοτεινή υπόθεση με τις απόκοσμα όμορφες εικόνες του. Με έντονα κόκκινα και κίτρινα χρώματα να "παιχνιδίζουν" πάνω στο κυρίαρχο μαύρο, και με το ιδιαίτερο, σχεδόν καρτουνίστικο στύλ που σχεδιάζει, ο γάλλος καλλιτέχνης δημιουργεί μία σαγηνευτική, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα που ντύνει υπέροχα αυτό το γοτθικό αριστούργημα τρόμου.






Dracula @ Comics and more

13 σχόλια:

  1. καταπληκτική δουλεια όντως!
    η τεχνική του scratchboard ανεκαθεν μου προκαλουσε ενδιαφερον, αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση ακομη και το στυλ του καλλιτεχνη ειναι απο μονο του πολυ ιδιαιτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι πολύ εντυπωσιακό το scratchboard (λατρεύω Thomas Ott), και ειδικά με τη λιτή και έξυπνη χρήση του χρώματος από τον κύριο Hippolyte το αποτέλεσμα πραγματικά απογειώνεται.

      Λες να το δοκιμάσεις Βάσω ? Το'χεις !

      Διαγραφή
  2. Το σχέδιο είναι υπέροχο! (Δε μοιάζει και λίγο με αυτό του From Hell; )
    Ο δε χρωματισμός είναι εξίσου τέλειος και ταιριάζει με την ατμόσφαιρα του έργου. Και το τετράγωνο φορμά εξακολουθεί να μ'αρέσει πολύ, δεν ξέρω γιατί.
    Α... και δε με λες βρε βάσανο; Σίγουρα δεν υπάρχει στα ελληνικά ε;
    ΥΓ. Χάθηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου φίλε δόκτωρ !

      (Ξεκινάω ανάποδα - κάτι που με χαρακτηρίζει γενικά σαν άνθρωπο)

      Χάθηκα, χάθηκα όντως. Με έπιασε η ρημάδα η άνοιξη και δεν έχω πατήσει σπίτι τις τελευταίες εβδομάδες.

      Όχι, δυστυχώς δεν υπάρχει στα ελληνικά. Αν δείς πάντως, βάζω ετικέτα "μεταφρασμένα στα ελληνικά" για αυτά που υπάρχουν, οπότε μπορείς να κοιτάξεις σε αυτά για προτάσεις.

      Το στυλάκι του Hippolyte τα σπάει, ναι. Και τα χρώματα, και το scratchboard, και ο τρόπος που σχεδιάζει, και τί να λέμε τώρα εμείς τα φτωχαδάκια ...

      Υ.Γ: Έχεις δώσει ρέστα στο blog σου τώρα τελευταία. Αααααχ, αθάνατη ελληνική καθημερινότητα ! Σουρρεαλισμός στο μεγαλείο του !

      Διαγραφή
  3. Γειά σου ρε πίθηκε!!!! Πόσο καιρό παίζει να έχω να μπω στα λημέρια σου. Ανανέωση βλέπω, μια χαρά...

    'Οσο αφορά το πάνω κομιξάκι, εξαιρετικά ενδιαφέρον σχέδιο, πραγματικά. Σε βάζει εντελώς στο κλίμα της ιστορίας και της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου κι εσένα κουνελοφίλε μου !
      Καιρό έχουμε να τα πούμε, ναι. Ελπίζω όλα να είναι οκ !

      Το κομιξάκι είναι φοβερό, πολύ ιδιαίτερο. Καινούριο αίμα ο κύριος Hippolyte.

      Εσύ ασχολείσαι ακόμα ? Ή δεν προλαβαίνεις ?

      Διαγραφή
    2. Συνεχίζω, περιστασιακά και ανάλογα την φάση, έφτιαξα και ένα κομιξάκι για μια έκθεση στην Οξφόρδη πριν λίγους μήνες...

      Διαγραφή
    3. για μια έκθεση στην Οξφόρδη !!!
      Εντυπωσιακό ακούγεται.
      Μπράβο φίλε ! Πολύ χαίρομαι.
      Θα ψάξω στην κουνελοφωλιά σου να το βρώ (φαντάζομαι θα έχεις ανεβάσει κάποιο δείγμα)

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα. Δε γνώριζα καθόλου τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη αλλά το σχέδιο και τα χρώματα που χρησιμοποιεί ταιριάζουν όντως άψογα στη σκοτεινή ατμόσφαιρα του πασίγνωστου έργου. Το κόμικ έτσι όπως το βλέπω στις εικόνες, αποπνέει αυτό το γοτθικό και κλειστοφοβικό στοιχείο που πρέπει.
    Ευτυχώς που κυκλοφόρησε και στα αγγλικά!

    Υ.Γ. 1: Για την ταινία και το αγγούρι Keanu Reeves, συμφωνώ απολύτως! :)
    Υ.Γ. 2: Άσχετο με τα παραπάνω. Πρέπει να είναι πολύ πρόσφατο σαν είδηση (ίσως και να το 'χεις ήδη διαβάσει), το Monster του Naoki Urasawa θα γίνει λέει σειρά από την HBO και θα σκηνοθετεί ο Guillermo del Toro. Ακούγεται ενδιαφέρον, ελπίζω μόνο να προσέξουν το κάστινγκ γιατί τον Γιόχαν τουλάχιστον, πρέπει να τον κάνει κάποιος πολύ καλός ηθοποιός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή Dark Chef !

      Ούτε εγώ τον γνώριζα τον καλλιτέχνη, το πήρα το κομιξάκι μόνο για την εικονογράφηση (που εννοείται ότι τα σπάει). Ήταν λογικό να σου αρέσει η ατμόσφαιρα, τί σκοτεινή σεφ θα ήσουν άλλωστε ?

      Υ.Γ. 1: Καλά, ο Keanu Reeves, μόνο για χωριάτικη. Και αν...

      Υ.Γ. 2: Κάπου μου φαίνεται το έχω πετύχει το νέο (μάλλον σα φήμη πρίν λίγο καιρό), αλλά γενικά είμαι αντίθετος στις live action (με ηθοποιούς) μεταφορές comics. Π.χ οι live action ταινίες του 20th Century Boys δε βλέπονται. Μοναδική εξαίρεση που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Old Boy (θυμάσαι που τα λέγαμε). Νομίζω οτι μόνο το animation μπορεί να πετύχει τη σωστή ατμόσφαιρα των comics, ως πιο "συγγενικό" είδος.

      Φυσικά, δεν είναι σωστό να κρίνω πρίν καν τη δώ τη σειρά. Μπορεί να αξίζει. Μακάρι ! Και του Guillermo del Toro του πηγαίνουν τα comics. Ίδωμεν ...

      Διαγραφή
  5. Ναί.. αυτό το κόμικ είναι γαμώ!! αλλά σιγά μην το δούμε μεταφρασμένο :P
    Δεν μπορώ να πω και πολλά.. από όποια γωνιά και να το πιάσεις, είναι απίστευτο.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε Μάνο !

      Είναι και γαμώ, αλλά κι εσύ το ξέρεις καλύτερα οτι οι ελληνικές εκδοτικές comics δε φημίζονται για την τόλμη και την πρωτοτυπία τους (αν και, για να είμαστε δίκαιοι, έχω δεί τώρα τελευταία κάποιες κινήσεις που με έχουν εκπλήξει). Να δούμε. Μακάρι !

      Διαγραφή
  6. Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε andrik ! Καλωσόρισες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή