Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

The Sandman : Endless Nights

Οι Αιώνιες Νύχτες του Άρχοντα των Ονείρων

Το Endless Nights είναι μία πανέμορφη εικονογραφημένη ανθολογία που κυκλοφόρησε το 2003 από τη Vertigo σε μορφή graphic novel, και αντλεί τη θεματολογία της από τη σειρά-σταθμό στην ιστορία των comics The Sandman του Neil Gaiman (χωρίς όμως να αποτελεί μέρος της κεντρικής ιστορίας). Περιέχει 7 ιστορίες αφιερωμένες σε κάθε έναν από τους Endless, τις αιώνιες οντότητες που εξουσιάζουν τις ζωές των θνητών και που αποτελούν την αταίριαστη οικογένεια του Άρχοντα Μορφέα, βασικού χαρακτήρα της κύριας σειράς του Sandman.

Οι Αιώνιες Νύχτες είναι "ντυμένες" με υπέροχες εικονογραφήσεις από μία πραγματικά all-star ομάδα καλλιτεχνών, όπως οι Bill Sienkiewicz, Dave McKean, Miguelanxo Prado, Milo Manara, P.Craig Russell, Frank Quitely, Glenn Fabry και Barron Storey. Το βιβλίο έχει κερδίσει το ακριβοθώρητο Bram Stoker Award για την καλύτερη εικονογραφημένη αφήγηση, και είναι επίσης το πρώτο comic που συμπεριελήφθη ποτέ στη λίστα με τα Best-sellers των New York Times. Το φανταστικό εξώφυλλο είναι φιλοτεχνημένο από τον Dave McKean.

Κεφάλαια

1: Death - Death and Venice
(εικονογράφηση: P. Craig Russell)

Σε ένα από τα πολλά νησάκια ανοιχτά της Βενετίας, ένα μικρό αμερικανάκι ξεμάκρυνε από τους συγγενείς του. Δίπλα σε ένα ερειπωμένο αρχοντικό με σιδερένια αυλόπορτα συνάντησε μία όμορφη μαυροντυμένη κοπέλα, η οποία του ζήτησε να ανοίξει την πόρτα. Λόγω της ηλικίας του όμως, δε μπόρεσε. Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε, και ο νεαρός αμερικανός επισκέφθηκε ξανά το νησί και το αρχοντικό. Σαν να ήταν γραφτό, η νεαρή κοπέλα τον περίμενε πάλι δίπλα στην πόρτα. Αυτή τη φορά, κατάφερε να την ανοίξει, και αυτή τον οδήγησε στο εσωτερικό, όπου είχε κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις με ένα πεισματάρη κόμη που αρνιόταν να τη δεχτεί εδώ και πολλούς αιώνες.

2: Desire - What I've Tasted of Desire
(εικονογράφηση: Milo Manara)

Σε ένα σαξονικό χωριό κάπου στη Βρετανία, η Kara, μία νεαρή κοπέλα ερωτεύεται τον Danyal, το ρωμαλέο και αρρενωπό γιό του αρχηγού. Αυτός δεν της δίνει καμία σημασία, και ασχολείται με άλλες κοπέλες. Μία μέρα η όμορφη χωριάτισσα θα συναντήσει ένα πλάσμα με χρυσά μάτια που εξουσιάζει την επιθυμία, και θα ακούσει με προσοχή τα όσα θα της πεί. Αρνούμενη τη σαρκική επιθυμία του Danyal, η Kara θα κερδίσει τελικά τον έρωτά του και θα γίνει γυναίκα του. Όταν όμως, κατά την απουσία του, ληστές θα επιτεθούν στο χωριό και θα την κρατήσουν αιχμάλωτη, θα πρέπει να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επιθυμίας μαζί τους για να σώσει τη ζωή της.

3: Dream - The Heart of a Star
(εικονογράφηση: Miguelanxo Prado)

Εκατομμύρια χρόνια πρίν, όταν ο ήλιος μας ήταν στην παιδική του ηλικία, ο Άρχοντας Μορφέας παραβρίσκεται σε ένα συνέδριο αστρικών οντοτήτων, συνοδευόμενος από την όμορφη θνητή Killalla. Στο συνέδριο δίνουν το παρόν όλοι οι Αιώνιοι, καθώς και διάφορα αστρικά πλάσματα από κάθε γωνιά του σύμπαντος, συζητώντας για ποικίλα θέματα, γνωστά στους αναγνώστες από την κύρια σειρά Sandman. Σε μία απρόσμενη εξέλιξη, ο ήλιος του πλανήτη της Killalla, Sto-Oa, θα κερδίσει την καρδιά της, καθώς ο Μορφέας παρακολουθεί συντετριμμένος. Η ιστορία παρουσιάζει διάφορα σημαντικά γεγονότα της μυθολογίας του Sandman που δεν είχαν εικονογραφηθεί ποτέ, όπως την απαρχή της κόντρας μεταξύ του Dream και του/της Desire, την Delirium όταν ήταν ακόμα Delight, αλλά και το γιατί απαγορεύεται στους Αιώνιους να ερωτευθούν θνητούς.




4: Despair - Fifteen Portraits of Despair
(εικονογράφηση: Barron Storey, Dave McKean)

Αυτό το κομμάτι απαρτίζεται από 15 μικρές, αφαιρετικές ιστορίες με θέμα την Απόγνωση. Όχι απαραίτητα την Despair, το χαρακτήρα από τη σειρά The Sandman, αλλά την απόγνωση ως συναίσθημα, την επιρροή που αυτή έχει στην ψυχολογία μας, αλλά και τις πράξεις ανθρώπων που έχουν πιαστεί στον ανελέητο γάντζο της.

5: Delirium - Going Inside
(εικονογράφηση: Bill Sienkiewicz)

Πέντε προσεκτικά επιλεγμένοι με βάση την κατάσταση της πνευματικής τους υγείας άνθρωποι (κοινώς τρελοί) συγκεντρώνονται για μία ριψοκίνδυνη αποστολή. Πρέπει να σώσουν ένα κορίτσι που έχει χαθεί βαθιά μέσα στον εαυτό του. Η ιστορία μας παρουσιάζει την "ιδιαιτερότητα" και τις εμμονές των μελών της παράξενης ομάδας πρίν την αποστολή διάσωσης, αλλά μας δείχνει και τον τρόπο που η αλλόκοτη αυτή εμπειρία βοήθησε τόσο τους ίδιους, όσο και το χαμένο κορίτσι (που είναι φυσικά η Delirium). Πολλά ουράνια τόξα, πολλά ψάρια και πολλή σύγχυση - δηλαδή, μία αυθεντική ιστορία της Delirium.

6: Destruction - On the Peninsula
(εικονογράφηση: Glenn Fabry)

Μία παράξενη χερσόνησος εμφανίζεται από το πουθενά σε ένα νησάκι της νότιας Ιταλίας, περιέχοντας σφηνωμένα στα βράχια της τεχνολογικά αντικείμενα από το μέλλον. Μία αρχαιολόγος καλείται να δουλέψει στη μυστική ανασκαφή, και ανακαλύπτει οτι η εμφάνιση της χερσονήσου οφείλεται στην παρουσία στην περιοχή δύο αλλόκοτων "τουριστών" - ενός γιγαντόσωμου άντρα με κόκκινα μακριά μαλλιά, και της μικρής αδερφής του με την ακατάληπτη ομιλία και την πολύχρωμη punk κόμμωση (Destruction και Delirium αντίστοιχα).

7: Destiny - Endless Nights
(εικονογράφηση: Frank Quitely)

Μία περιπλάνηση στον κήπο του Πεπρωμένου, με οδηγό τον ψηλό, τυφλό ρασοφορεμένο Destiny, το μεγαλύτερο αδερφό από τους Endless. To κείμενο του Gaiman μας παρουσιάζει συνοπτικά το έργο του Destiny και το ογκώδες βιβλίο που κουβαλάει, ενώ οι υπέροχες ολοσέλιδες εικόνες του Quitely μας ξεναγούν στον όμορφο κήπο. Αρχικά, την ιστορία ήταν να εικονογραφήσει ο τεράστιος Moebius, αλλά η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του δεν του το επέτρεψαν.





Οι ιστορίες των Endless Nights παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τους φανατικούς φίλους της σειράς The Sandman, καθώς παρέχουν πληροφορίες για θέματα και γεγονότα που αναφέρονται στην κύρια σειρά, αλλά ποτέ πρίν δεν είχαν παρουσιαστεί και εικονογραφηθεί. Αυτό ισχύει κυρίως για τις The Heart of a Star, Going Inside και On the Peninsula (και ιδιαίτερα την πρώτη), με τις υπόλοιπες 4 απλώς να εμπλουτίζουν την εικόνα των Αιώνιων χαρακτήρων που παρουσιάζουν. Το βιβλίο, όπως προείπα, είναι εκτός της κεντρικής υπόθεσης - όπως και το άλλο εξαιρετικό graphic novel που έχει κυκλοφορήσει, το The Sandman : The Dream Hunters (1999), με κάποιες ιστορίες να εκτυλίσσονται πρίν τα γεγονότα της σειράς, άλλες μετά, και άλλες ταυτόχρονα.

Και φυσικά, όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες που έχω παραθέσει, η εντυπωσιακή ομάδα καλλιτεχνών που ανέλαβε να αποτίσει φόρο τιμής στους υπέροχους χαρακτήρες του Gaiman άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων με περισσή ευκολία, ο καθένας αποδεικνύοντας το λόγο που θεωρείται κορυφαίος. Και είναι όλοι τους κορυφαίοι !

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από την Anubis, με τίτλο "Αιώνιες Νύχτες".


Links

Endless Nights @ Vertigo
Endless Nights @ Neil Gaiman's official site
Endless Nights @ wikipedia
Endless Nights @ Mark reads
Endless Nights @ SF site

14 σχόλια:

  1. The nights for good or bad, can seem endless...
    Αγαπημένες μου ιστορίες: Desire, Dream και Destruction -και λόγω της εικονογράφησης και επειδή στέκονται καλύτερα από μόνες τους σαν ιστορίες. Ειδικά το σχέδιο στην ιστορία The Heart of a Star έχει την απόλυτη παραμυθένια/ονειρική ατμόσφαιρα που μια ιστορία σχετική με τον Μορφέα θα έπρεπε να έχει!
    Θα διαβάσω κάποια στιγμή και το The Dream Hunters, αν και το σχέδιο που θυμίζει manga -προσωπικά- κάπως δε μου κολλάει με το Sandman (ίσως γι' αυτό το άφησα στην άκρη).

    Αυτή η νέα ιστορία από το παρελθόν του Sandman που ανακοινώθηκε, ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρε αγαπητή Dark Chef !

      Οι δικές μου αγαπημένες είναι οι: Dream, Delirium, Desire. Το οτι αυτές που αναφέρεις στέκονται καλύτερα από μόνες τους σαν ιστορίες είναι αλήθεια, αλλά μου αρέσει πολύ και το χάος που βγάζουν οι ιστορίες της Delirium. Φυσικά, και η εικονογράφηση του Sienkiewicz έπαιξε κάποιο μικρό (μεγάλο) ρόλο.

      Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξεχώρισες την εικονογράφηση του The Heart of a Star, μιας και ο Miguelanxo Prado είναι από τους πολύ αγαπημένους μου δημιουργούς. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζω κάποια δουλειά του, αλλά σκοπεύω να ξαναπαρουσιάσω σύντομα.

      Το Dream Hunters έχει κατά τη γνώμη μου εκπληκτική εικονογράφηση, και μου φαίνεται λίγο περίεργο που σου θύμισε manga, επειδή το στύλ του μεγάλου Yoshitaka Amano είναι απολύτως ξεχωριστό και ιδιαίτερο, και δε μου θυμίζει τίποτα άλλο. Φυσικά δεν προσπαθώ να σε πείσω για κάτι. Το γούστο του καθενός είναι κάτι απολύτως προσωπικό και σεβαστό.

      Το καινούριο Sandman είναι να κυκλοφορήσει το Μάρτιο. Καλά που μου το θύμισες, για να κοιτάξω αν υπάρχει καμία εξέλιξη. Ανυπομονείς κι εσύ, ε ? Λογικό.

      Διαγραφή
  2. Είναι στη λίστα για τις επόμενες αγορές μου μόλις πληρωθώ πρώτη του μήνα. Από Gaiman έχω μέχρι στιγμής το 1602 και το Μπάτμαν του (το πρώτο υπέροχο όπως σου είχα πει, το δεύτερο... nah....)

    Άσχετο: Θα πάρω και το graphic novel με τη ζωή του Λάβκραφτ που τόσο επηρέασε τους κομίστες μας. Το έχεις διαβάσει; Αξίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι, ναι, πολύ καλά θα κάνεις αγαπητέ δόκτωρ ! Και η ελληνική έκδοση είναι πολύ προσεγμένη. Αν θυμάμαι καλά και παίρνεις μόνο ελληνικές εκδόσεις πάντως, μην ακουμπήσεις καν το The Dream Hunters. Η έκδοση είναι άθλια, και μάλιστα ασπρόμαυρη.

      Με τον Λάβκραφτ κυκλοφορούν πολλά, αλλά υποθέτω οτι εννοείς αυτό της Anubis, των Rodionoff, Breccia και Giffen ( http://www.anubis.gr/books.asp?BID=646 ). Η εικονογράφηση μου άρεσε πάρα πολύ, και ιδιαίτερα το οτι χρησιμοποίησαν έντονα χρώματα, και όχι σκοτεινά, όπως θα περίμενε κάποιος. Για το story όμως, και το κάτα πόσο "στέκεται" καλά δυστυχώς δε θυμάμαι να σου πω πολλά. Έχουν περάσει πολλά χρόνια που το έχω διαβάσει.

      Άσχετο: Πότε θα βάλεις σχόλια στο δικό σου blog φίλε doctor ? Δεν έχω facebook (και ούτε θα φτιάξω ποτέ να σου πώ την αλήθεια), αλλά θα ήθελα πολύ να σχολιάζω τις αναρτήσεις σου. Ειδικά τα facebook των διασήμων τα λατρεύω. Και το πρόσφατο με τον Αγάθωνα και το Σαμαρά μου άρεσε πολύ.

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχα να'σαι καλά φίλε μου...
      Αν ανοίξω και το πλαίσιο σχολίων του σέρβερ θα γίνει ένα μικρό μπάχαλο (τεχνικά) και δε θέλω να μπω σε ρίσκα γιατί παρά το επάγγελμά μου, έχω μια φοβία μ'αυτά τα πράματα του διαβόλου :P
      Νομίζω πως μπορείς να σχολιάσεις και χωρίς να έχεις λογαριασμό στο FB. Θα το κοιτάξω.

      Είδα το λινκ που έδωσες στη Βάσω και πρόσεξα πως δεν το έχουν διαθέσιμο σε κανένα βιβλιοπωλείο τους... Κι αν κρίνω από την τραυματική εμπειρία της "εξαφάνισης" του The killing joke, υποθέτω πως ούτε αυτό θα το επανεκδώσουν. Μακάρι να κάνω λάθος.

      Πάντως για τις Αιώνιες Νύχτες έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και την άλλη εβδομάδα θα πέσουν θύμα "βιασμού" της όρεξής μου για νέες κομιστικές εμπειρίες.

      Την καλησπέρα μου!

      Διαγραφή
    3. Ναι, ναι, καταλαβαίνω τί λες. Γραφίστας κι εγώ στο επάγγελμα, κι ας μη σκαμπάζω πολύ από τα τεχνικά του θέματος των διακομιστών (δεν έχουν πολλή πλάκα οι ελληνικές μεταφράσεις των τεχνικών όρων ?), ξέρω οτι αν τον φορτώσεις πολύ τον σέρβερ... δε θα σερβίρει μετά ούτε ψωμοτύρι !

      Την έγχρωμη αυτή έκδοση εγώ δεν την έχω πετύχει ποτέ, οπότε... δεν ξέρω, αλλά εύχομαι τα καλύτερα. Αν την βρώ πουθενά πάντως, θα την τσιμπήσω και θα στη στείλω (το εννοώ).

      Θύμα βιασμού ? Και λίγα λες. Εγώ θα πρότεινα παρτούζα αλαξοτιμονιά με κόντρα παξιμάδι ! (Σόρι για την καφρίλα, αλλά έχω ορεξούλες σήμερα. Κάτσε να δείς τί θα γράψω και στη Βάσω πιο κάτω).

      Διαγραφή
  3. απο τα αγαπημενα μου! θενκς για την αναρτηση!
    απο τοτε που το πηρα το εχω ξεσκισει στο διαβασμα χαχα!

    αγαπημενες μου ιστοριες ειναι του Ονειρου, του Παραληρηματος, της Απογνωσης και του Πεπρωμενου, α και της Επιθυμιας, ολα βασικα :P

    τωρα, για το Dream Hunters,εχω μια ελληνικη εκδοση απο τις εκδοσεις οξυ και ειναι εγχρωμη, με παραξενευει αυτο που γραφεις για το ασπρομαυρο

    αντε να δουμε και το καινουριο Sandman! ποτε λες να ερθει Ελλαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Βάσω !

      Καλά, εννοείται οτι είναι από τα αγαπημένα σου, και μου, και όλων. Αυτές οι ανθολογίες, όπως π.χ και το 1001 Nights of snowfall είναι απίστευτες !

      Χαίρομαι πολύ για αυτό που λες για την έγχρωμη έκδοση του Dream Hunters. Έψαξα και το βρήκα - ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ, εκδόσεις ΟΞΥ ( http://www.protoporia.gr/oi-kynigoi-ton-oneiron-p-117207.html ).

      Εγώ θυμάμαι μία παλιά, ασπρόμαυρη ελληνική έκδοση που με σύγχυζε απίστευτα όποτε την έβλεπα. Με σύγχυζε τόσο που στα βιβλιοπωλεία έκρυβα τα βιβλία πίσω από άλλα, για να μην τα βρίσκει ο κόσμος ! Μα είναι δυνατόν να κάνεις ασπρόμαυρα τα εκπληκτικά χρώματα του Amano ?

      Το καινούριο Sandman φαντάζομαι οτι θα έρθει γρήγορα στην Ελλαδίτσα μας, πρίν το καλοκαίρι. Έχει πολύ κοινό ο κύριος Μορφέας ! Το Solaris π.χ πιστεύω οτι θα το φέρει τσακ-μπαμ.

      Διαγραφή
    2. χαχα καλα εκανες και την εκρυβες αν ηταν ασπρομαυρη!
      μου αρεσε πολυ επισης και η μεταφορα του σε κομικ απο τον russel τον οποιο θαυμαζω πολυ

      συμφωνω απολυτως και για το 1001 nights,μου αρεσε κι εμενα πολυ. ειναι πολυ ωραιο να βλεπεις τετοιες εκδοσεις που δεν ειναι αρπαχτη

      αντε να περιμενουμε και για το sandman!

      Διαγραφή
    3. Καλά Βάσω, για το καινούριο Sandman, αφού βλέπω οτι μαζεύεται κόσμος, έχω να θέσω θέμα στην ολομέλεια των απανταχού ορκισμένων Σαντμανάκηδων. Αν δούμε οτι αργεί να έρθει στην Ελλάδα, να αρχίσουμε ομαδικές κινητοποιήσεις, με σκληροπυρηνικά αιτήματα και αμετακίνητη στάση. Μιλάμε μέχρι απεργίες πείνας και τέτοια.

      Αρχίζει η συνεδρίαση της ολομέλειας. Το λόγο έχει ο σύντροφος Πεπρωμένο ως μεγαλύτερος, και συνεχίζουμε ηλικιακά.

      Σύντροφος Πεπρωμένο: Παιδιά, αν είναι γραφτό να έρθει στην Ελλάδα, θα έρθει. Αλλιώς, θα προσπεράσει.

      Συντρόφισσα Θάνατος: Να πεθάνουν όλοι οι αντίθετοι στο κίνημα, οι χαφιέδες της Marvel και οι προβοκάτορες του συστήματος των εκδοτικών.

      Σύντροφος Μορφέας: Σόρι σύντροφοι, με πήρε λίγο ο ύπνος. Πείτε εσείς, και θα πώ εγώ τελευταίος.

      Σύντροφος Όλεθρος: Βία στη βία της εξουσίας ! Επίσης, βενζίνη και φωτιά στα εκδοτικά κελιά ! Επίσης, δώσε τρόπο στην οργή !

      Συντρόφισσα Επιθυμία: Ό,τι θέλουν οι πολλοί !

      Συντρόφισσα Απελπισία: Τί να σας πώ ρε σύντροφοι, εγώ με τις ελληνικές εκδοτικές έχω περιέλθει σε απόγνωση. Επίσης, να παραγγείλουμε ένα κοντοσούβλι και κανα τζατζίκι ακόμα ?

      Συντρόφισσα Παραλήρημα: Εεεε... να μωρέ, ξέρεις ... τί να σου λέω τώρα, ήταν θυμάμαι ασημένιο το χρυσόψαρο που είχα, και ξαφνικά... εεε...

      Σύντροφος Μορφέας: Χρρρρ... χρρρρρρρ

      Υ.Γ: Ξανα-σόρι για το άκυρο του πράγματος (όπως λέω και στον doctor πιο πάνω), απλά είχα ορεξούλες για μαλακιούλες σήμερα, και είπα να τις μοιραστώ.

      Διαγραφή
    4. Χαχαχαχαχαχαχαχα ρεσιτάλ έδωσες...

      Διαγραφή
    5. εγω παντως θα ειμαι μεσα...
      δε μπορουν να μας αρνηθουν οτι εχουμε λογικα επιχειρηματα, και εννοειται θα κινητοποιηθει ολη η βουλη να το φερει την επομενη κιολας μερα. σιγα μην ασχοληθουμε τωρα με κριση και αηδιες...

      το καινουριο sandman και γρηγορα!:P

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ φίλοι μου για τη στήριξη (και που δε με κράξατε). Αρχίζω να φτιάχνω τα πανό και τα πλακάτ !

      Διαγραφή
    7. να σε κραξουμε;;;
      δεν βλεπω τον λογο, μα μιλας απολυτως λογικα! ;)

      Διαγραφή