Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

The Eyes of the Cat

Η πρώτη συνεργασία δύο θρύλων των ευρωπαϊκών comics

Το Les Yeux du Chat ( The Eyes of the Cat - Τα μάτια του γάτου ) αποτελεί την πρώτη από τις πολλές συνεργασίες μεταξύ δύο ιερών τεράτων του κόσμου των comics, του εμπνευσμένου γαλλοτραφούς χιλιανού συγγραφέα Alejandro Jodorowsky και του εκπληκτικού γάλλου εικονογράφου, και δυστυχώς πρόσφατα αποθανόντα Moebius. Για όσους δε γνωρίζουν τους δύο αυτούς εξαιρετικούς κυρίους έχω να πω, πρώτον : Ντροπή τους (πλάκα κάνω), και δεύτερον : Να αναζητήσουν το πιο γνωστό κοινό δημιούργημά τους, την απίστευτη διαστημική όπερα The Incal (αυτό το λέω σοβαρά).

Κυκλοφόρησε το 1978, δύο χρόνια μετά τη γνωριμία των δύο καλλιτεχνών και τη συνεργασία τους στην ταινία Dune η οποία δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά αποτέλεσε κάτι σαν "προσχέδιο" για το The Incal του 1981. Το σκληρόδετο graphic novel προσφέρθηκε ως δώρο στους συνδρομητές, τους φίλους και τους γνωστούς του προσωπικού του πολύ σημαντικού γαλλικού περιοδικού comics Metal Hurlant.

Έχει δημοσιευθεί και στα ελληνικά με τίτλο "Τα Μάτια Της Γάτας", στο τεύχος #14 της θρυλικής "Βαβέλ" (Απρίλιος 1982), του περιοδικού που έμαθε στο ελληνικό κοινό τί σημαίνει "ενήλικα" comics - Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Λευτέρη Ταρλαντέζο για την πληροφορία.

Το Les Yeux du Chat λοιπόν... Μία πόλη απροσδιορίστου ηλικίας. Συννεφιασμένη. Ερειπωμένη. Λίγες αχτίδες του ηλίου περνάνε μέσα από τα πυκνά σύννεφα. Ένας μοναχικός άνδρας παρακολουθεί από ένα ψηλό παράθυρο. Ένα κτίριο με περίτεχνο θόλο. Ερειπωμένο κι αυτό. Οι αχτίδες μπαίνουν και φωτίζουν τις αίθουσές του σαν προβολείς. Και ξαφνικά... Ένας γάτος. Μαύρος. Προσεκτικός. Μπαίνει αθόρυβα στη μεγάλη αίθουσα. Ο άνδρας παρακολουθεί ακόμη από το παράθυρό του... Ο κίνδυνος παραμονεύει. Ένας κυνηγός. Από ψηλά. Ξεχύνεται σαν άνεμος καταπάνω στο θύμα του. Δεν υπάρχει διαφυγή. Ο κυνηγός είναι πανίσχυρος. Το τέλος είναι βέβαιο... Ο δολοφόνος επιστρέφει με το θήραμα στα νύχια. Ο αφέντης είναι ικανοποιημένος. Όμως θα του είναι αρκετό ? Ή θα ζητήσει και κάτι άλλο ? Κάτι ακόμη πιο αποτρόπαιο ?




Το Les Yeux du Chat είναι μία πολύ απλή ιστορία που αποπνέει μία απίστευτη δύναμη εξ'αιτίας αυτής ακριβώς της απλότητάς της. Με όχημα το μηδαμινό αλλά ιδιαίτερα εύστοχο σενάριο του μεγάλου Jodorowsky, η αφήγηση συντελείται σχεδόν εξ'ολοκλήρου από την εξαιρετικά περίτεχνη μέσα στη λιτότητά της εικονογράφηση του τεράστιου Moebius. Οι εικόνες είναι απλά υπέροχες, θυμίζοντας έντονα γκραβούρες του Gustave Doré, με τις επιβλητικές μαύρες φιγούρες των κύριων χαρακτήρων να δεσπόζουν σε τέλεια ισορροπία πάνω στα σιωπηλά, ερειπωμένα background. Τέλεια ισορροπία χαρακτηρίζει στο σύνολό του το πανέμορφο αυτό graphic novel, με το κείμενο να υποχωρεί στο παρασκήνιο μέσα στην ουσιαστικότητά του, αφήνοντας το προσκήνιο στις εικόνες για να πούν τα υπόλοιπα. Μία ιστορία για το θάνατο και το σκληρό, άγραφο νόμο της φύσης, ειπωμένη με άφταστη μαεστρία από δύο δάσκαλους του είδους.





Links

The Eyes of the Cat @ The Comics Journal
The Eyes of the Cat @ Forbidden Planet
The Eyes of the Cat @ Humanoids
The Eyes of the Cat @ Comic Book Daily
The Eyes of the Cat @ The Por Por Book blog


4 σχόλια:

  1. το ειχα πετυχει στο jemma μια φορα αλλα δεν ειχα λεφτα,εκτοτε εξαφανιστηκε!
    φανταστικο σχεδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω, ξέρω, 35 ευρώ κάνει η τελευταία έκδοση της Humanoids. Το έβλεπα κάμποσο καιρό στο Tilt, αλλά τσιγκουνευόμουνα. Τελικά τα έσκασα, τα έκλαψα λίγο, αλλά όταν πήγα σπίτι και το επεξεργάστηκα, χάρηκα πολύ που πήρα το τελευταίο κομμάτι.

      Διαγραφή
  2. Στα ελληνικά το αριστουργηματικό κόμικς Les Yeux du Chat δημοσιεύθηκε στο #14 του περιοδικού "Βαβέλ" [Απρίλης 1982] με τίτλο Τα Μάτια Της Γάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Την προσέθεσα ήδη στην ανάρτηση.

      Διαγραφή