Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Teenage Mutant Ninja Rip-offs

Απίστευτα γελοίες αντιγραφές ενός comic που... ήταν κι αυτό αντιγραφή !




Φαντάζομαι οτι όλοι θυμόμαστε τα Teenage Mutant Ninja Turtles (τα γνωστά Χελωνονιντζάκια) από τα παιδικά μας χρόνια. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι όταν πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 80, η αναπάντεχα τεράστια επιτυχία τους δημιούργησε ένα ολόκληρο "κύμα" από αντιγραφές, οι οποίες κυμαίνονταν από απλά γελοίες έως εξωφρενικά και αηδιαστικά γελοίες ! Και ακριβώς επειδή η επιτυχία των χελωνών ήταν τεράστια, το κύμα αυτό ήταν tsunami ! Πάμε λοιπόν να τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά, σε ένα αφιέρωμα που μου έφαγε πολύ χρόνο, αλλά άξιζε τον κόπο, και μόνο για το γέλιο που έριξα.

Τα TMNT των Kevin Eastman και Peter Laird λοιπόν εμφανίστηκαν το 1984 σε ένα one-shot αυτο-εκδομένο τεύχος, που σκοπό είχε να παρωδήσει γνωστούς ήρωες comics, όπως τον Daredevil, τον Cerebus του Dave Sim, τον Usagi Yojimbo του Stan Sakai και τον Ronin του Frank Miller. Οι δημιουργοί του έπειτα έκαναν συμφωνία με μία μικρή εκδοτική εταιρεία, και έπειτα με μία εταιρεία που έφτιαχνε action figures, και έπειτα με ένα κανάλι για animated τηλεοπτική σειρά, και κάπως έτσι ξέσπασε η μανία με τα Χελωνονιντζάκια, τα οποία πλέον, 28 χρόνια μετά, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που ονομάζουμε "pop κουλτούρα".

Οι αμέτρητες ελεεινές αντιγραφές-παρωδίες-αρπαχτές του φαινομένου των TMNT είχαν τρία βασικά (και κοινά) γνωρίσματα : απαράδεκτο artwork, μεταλλαγμένα, οπλισμένα ανθρωπόμορφα ζωάκια που κοπανάνε κακούς, και παρόμοιους τίτλους. Οι τίτλοι ειδικά, μερικοί από τους οποίους έχουν πολλή πλάκα, είχαν με τη σειρά τους ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά : Έπρεπε να έχουν μία λέξη που να προσδιορίζει την ηλικία, όπως το Teenage στο TMNT, μία λέξη που να προσδιορίζει τη μετάλλαξη που έχουν υποστεί, όπως το Mutant στο TMNT, μία λέξη που να αναφέρει σε ποιό είδος πολεμικής τέχνης ειδικεύονται, όπως το Ninja στο TMNT, και τέλος μία λέξη που να αναφέρει τί είδους ζώα είναι, όπως το Turtles στο TMNT. Οι πρώτες αντιγραφές τήρησαν αυτούς τους "κανόνες" σαν ευαγγέλιο, οι μετέπειτα όμως προτίμησαν πιο σύντομες ονομασίες.






Το 1986 κυκλοφόρησε και το σημαντικότατο (για την κουλτούρα της γελοιότητας) περιοδικό Laffin Gas #1, με τον "εμπνευσμένο" (εννοώ γελοίο) τίτλο Mutant Ninja Mutants, περιέχοντας ιστορίες εξαιρετικής "καλλιτεχνικής αξίας" (εννοώ γελοιότητας πάλι), όπως οι : Adolescent Radioactive Black Belt Hamsters (origin), Radioactive Wrestling Rodents, Colossal Nuclear Bambino Samurai Snails, Adolescent-Maniacal Samurai Hares, Pre-Teen Dirty Gene Kung-Fu Kangaroos (origin).

Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε κι εσείς, το όλο θέμα είχε ξεφύγει τελείως, οπότε υπήρχε η ύψιστη ανάγκη να περιοριστεί κάπως το φαινόμενο με τα ανθρωπόμορφα ζωάκια που είχαν κατακλύσει, και γεμίσει με σαβούρα το χάρτινο σύμπαν. Το δύσκολο αυτό έργο το ανέλαβε... άλλο ένα ανθρωπόμορφο ζωάκι, ο Boris the Bear από την ομώνυμη, σατιρική σειρά της Dark Horse. Στο πρώτο κιόλας τεύχος, με τον χαρακτηριστικό των προθέσεών του τίτλο "Boris the Bear Slaughters the Teenage Radioactive Black Belt Mutant Ninja Critters", ο τσαμπουκαλής αρκούδος ξεφορτώνεται όλα αυτά τα κακέκτυπα των χελωνών νίντζα, και μάλιστα με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Δε σταματάει όμως εκεί, αφού ξεπαστρεύει και τα ίδια  τα χελωνονιντζάκια, καθώς και τους ήρωες που παρωδούν-αντιγράφουν, δηλαδή τον Cerebus και τον Usagi Yojimbo. Δώσε αρκούδεεεε !

Σε όλον αυτό το συρφετό της ξεφτίλας, υπήρξε όμως και μία (και μοναδική) περίπτωση που ξέφευγε από την κακογουστιά και την αθλιότητα των υπολοίπων, και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι προηγήθηκε όλων - το Time Beavers (1985). Ασφαλώς και είναι εμπνευσμένο από τις χελώνες των Eastman και Laird, εκμεταλλευόμενο τη μόδα με τα ανθρωπόμορφα ζώα, αλλά το δημιούργημα του Timothy Truman έχει πολύ όμορφο artwork, και αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας. Όλα τα υπόλοιπα όμως ...










Όλοι οι τίτλοι, για να γελάσετε με την ψυχή σας :

Adolescent Radioactive Black Belt Hamsters (1986)
Geriatric Gangrene Jujitsu Gerbils (1986)
Mildly-Microwaved Pre-Pubescent Kung-Fu Gophers (1986)
Pre-Teen Dirty Gene Kung-Fu Kangaroos (1986)
Naive Inter-Dimensional Commando Koalas (1986)
The Post-Atomic Cyborg Gerbils (1986)
Cold-Blooded Chameleon Commandos (1986)
Samurai Penguin (1986)
Samurai Squirrel (1986)
Boris The Bear (1986)
Miami Mice (1986)
Hamster Vice (1986)
Fish Police (1986)
Komodo and the Defiants (1987)
Guerilla Groundhog (1987)
The Weasel Patrol (1989)
PowerPachyderms (Adult Thermonuclear Samurai Elephants - 1989)
Glowing Gas-Pumping Geckos
The Hard Rockin’ Rabbits

Radioactive Wrestling Rodents (Laffin' Gas #1 - 1986)
Colossal Nuclear Bambino Samurai Snails (Laffin' Gas #1 - 1986)
Adolescent-Maniacal Samurai Hares (Laffin' Gas #1 - 1986)

... Και ένα δείγμα από artwork (ο θεός να το κάνει), για να γελάσετε ακόμα περισσότερο :












5 σχόλια:

  1. ρεεεε τι ειναι αυτα;;;;;;
    τρελο γελιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Βάσω άσ'τα, όταν τα έψαχνα στο ιντερνετ, δεν πίστευα το πόσο πολλά πράγματα έβρισκα, και το πόσο γελοία ήταν. Και υπάρχουν και πολλά άλλα τέτοια "ποιοτικά" comics ..

    http://2d-domain.blogspot.gr/search/label/Spoof%20Comics

    http://2d-domain.blogspot.gr/2011/11/tijuana-bibles.html

    http://2d-domain.blogspot.gr/2010/11/female-force.html

    http://2d-domain.blogspot.gr/2010/10/battle-pope.html

    Το οτι σου στέλνω links από το δικό μου blog ελπίζω να μην το παίρνεις οτι κάνω "διαφήμιση". Απλώς δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα στα ελληνικά.

    Καλή σου μέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα καταλαβαινω!
      θα τα δω και γω στη δουλεια :D

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι ! Χρειάζεται ένα comic relief στη δουλειά. Μην πάθουμε και κανένα κακό.

      Καλημέρααααααα !

      Διαγραφή