Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Charles Burns - The Believer portrairs

Τα εξαιρετικά πορτραίτα του Charles Burns για το περιοδικό The Believer

O Charles Burns είναι ένας καταπληκτικός αμερικανός κομίστας και εικονογράφος, γνωστός περισσότερο για το αριστουργηματικό graphic novel του Black Hole. Αυτή η ανάρτηση πάντως θα ασχοληθεί με τις καθαρά εικονογραφικές του ικανότητες, μιας και γράφεται με αφορμή μια μεγάλη συγκεντρωτική έκθεση των πορτραίτων που έχει φιλοτεχνήσει τη χρονική περίοδο 2003-2013, τα οποία κοσμούν παραδοσιακά τα εξώφυλλα του λογοτεχνικού περιοδικού The Believer. Στο περιοδικό συνεισφέρουν κατά καιρούς και άλλοι επιφανείς κομίστες όπως οι Tony Millionaire, Gilbert Hernandez και Michael Kupperman.

Τα υπέροχα πορτραίτα θα εκτίθενται στην Adam Baumgold Gallery της Νέας Υόρκης από τις 30 Μαϊου έως τις 26 Ιουλίου του 2013 οπότε... ξέρετε... όποιον τον φέρει ο δρόμος αυτή την περίοδο από την 66th street του Νιού Γιόρκ, ας περάσει να ρίξει μια ματιά μωρέ (λέμε και καμιά μαλακία να ξεχαστούμε, έτσι? Εδώ δεν έχουμε για τσιγάρα).

Βεβαίως, μόλις τώρα συνειδητοποίησα οτι αυτή είναι η 200η ανάρτηση του 2-Dimensional Domain ! Οπότε... Γιούπιιιι, γιούπιιιιιι, κλαψ κλαψ (απ'τη συγκίνηση) και άλλα τέτοια ! 

OK, και τώρα που το γλεντήσαμε, πάμε παρακάτω.

Το περιοδικό The Believer ασχολείται παραδοσιακά με τις τέχνες, οπότε τα πορτραίτα του Burns που φιλοξενεί στα εξώφυλλά του είναι επιφανών συγγραφέων, ποιητών, μουσικών, ηθοποιών, σκηνοθετών, αλλά και διαφόρων πολιτικών, ιστορικών προσώπων, ζώων και χαρακτήρων της ποπ κουλτούρας. Συμπεριλαμβάνονται επίσης εξέχουσες προσωπικότητες του κόσμου των comics όπως οι: Alan Moore, Daniel Clowes, Scott McCloud, Marjane Satrapi, Joe Sacco, αλλά και χαρακτήρες comics όπως οι Tin Tin, Cerebus, Nancy και άλλοι.

Όλα τα πορτραίτα της έκθεσης

Ακολουθεί μία (όχι και τόσο μικρή) επιλογή από τις, περισσότερες από 300, προσωπογραφίες του Burns.


Πραγματικά εξαιρετικά !

Ακολουθεί ένα δείγμα των εξωφύλλων του περιοδικού The Believer, καθώς και μία καταπληκτική αφίσα μεγάλων διαστάσεων με τα πορτραίτα σε στύλ pop art.2 σχόλια:

 1. Πανέμορφα σχέδια, βάζω το Black Hole στη λίστα για τις επόμενες αγορές μου.
  Και να χιλιάσεις τις αναρτήσεις σου Χρήστο, αγαπάω πολύ τη δουλειά σου και το ξέρεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να είσαι καλά doctor για τα πάντα ευγενικά σχόλιά σου.

  Η "καθαρή γραμμή" του Burns (φανερά επηρρεασμένος από τον Herge) είναι όντως εξαιρετική.

  Τη "Μαύρη Τρύπα" να την τσιμπήσεις Ο-ΠΩΣ-ΔΗ-ΠΟ-ΤΕ ! Είναι συγκλονιστική ! Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι άλλο του Burns στα ελληνικά, αλλά αυτό είναι το καλύτερό του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή