Κυριακή 26 Απριλίου 2015

World War 3 illustrated

Ο 3ος Παγκόσμιος ... έχει ήδη αρχίσει !

Το World War 3 illustrated είναι ένα αμερικάνικο περιοδικό comics με έδρα τη Νέα Υόρκη που εκδίδεται με συχνότητα 2 ή 3 φορές το χρόνο από το 1979 που ιδρύθηκε. Εμπνευστές του ήταν οι πολιτικοί ακτιβιστές και κομίστες Peter Kuper και Seth Tobocman, με την κολλεκτίβα να μεγαλώνει πολύ γρήγορα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, και να περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Sabrina Jones, Eric Drooker, Mac McGill, Spain Rodriguez, Sue Coe, Scott Cunningham, Kevin Pyle, Nicole Schulman, Susan Wilmarth, Paula Hewitt, Ethan Heitner, Hilary Allison, και πολλούς άλλους.

Το WW 3 illustrated ήταν ανάμεσα στα πρώτα αμερικάνικα περιοδικά που αντιμετώπισαν τα comics ως μέσο πολιτικής δημοσιογραφίας και κοινωνικού σχολιασμού, ως ένα εργαλείο έκφρασης προσωπικών πεποιθήσεων και προβληματισμών. Οι συντελεστές του δεν επιχείρησαν ποτέ να κρύψουν τις αριστερές τους καταβολές, κάτι που αποτελεί γενναία στάση σε μία χώρα όπου αριστερός σημαίνει κομμουνιστής, και άρα "εχθρός του κράτους".

Το World War 3 illustrated δε μιλάει για κάποιον επικείμενο, μεγάλο πόλεμο, αλλά για πολλούς, μικρούς πολέμους που συντελούνται καθημερινά έξω από την πόρτα μας σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, χωρίς πολλές φορές να τους αντιλαμβανόμαστε, ή να ενδιαφερόμαστε καν.

Από την αρπαγή των σπιτιών φτωχών οικογενειών από μεγαλοκτηματίες και τα δικαιώματα των γυναικών και των μαύρων, μέχρι τη μάχη της καλλιτεχνικής ελευθερίας με τη λογοκρισία και τους πολέμους του πετρελαίου στο Ιράκ, το WW3 βρίσκεται εδώ και 35 χρόνια στην πρώτη γραμμή για να καταγγείλει τις κάθε λογής αδικίες και να πάρει το μέρος κάθε λογής μειονότητας. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η άσχημη πλευρά της παγκοσμιοποίησης, ο ρατσισμός κάθε μορφής, τα εργατικά δικαιώματα και οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι ανά τον κόσμο (π.χ Παλαιστίνη) είναι μερικά θέματα που επανέρχονται τακτικά στις σελίδες του περιοδικού, με τα πολλά μικρά ή μεγάλα προβλήματα που διαρκώς ανακύπτουν (π.χ 11η Σεπτεμβρίου 2001, τυφώνας Κατρίνα, εξέγερση των μαύρων το 2014 στην Αμερική) να συμπληρώνουν το θεματικό μενού του μαχητικού αυτού comics "μανιφέστου".

Οι ίδιοι οι συντελεστές του περιοδικού περιγράφουν την προσπάθειά τους ως "μία κολλεκτίβα εθελοντών καλλιτεχνών, αποτελούμενη και από πρωτάρηδες αλλά και από καταξιωμένους επαγγελματίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν μαχητικά, συγκρουσιακά comics για να λάμψουν λίγη πραγματικότητα στο φανταστικό κόσμο της αμερικανικής κλεπτοκρατίας." (Μου άρεσε πολύ σα λέξη η κλεπτοκρατία). Αυτονόητο είναι φυσικά οτι δίνεται απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία στους καλλιτέχνες ως προς το αντικείμενο αλλά και το ύφος των δουλειών που συνεισφέρουν, με πρώτους υπέρμαχους αυτής της φιλοσοφίας τους ίδιους τους ιδρυτές - "αρχισυντάκτες", Kuper και Tobocman. Ένα από τα αξιολογότερα χαρακτηριστικά του περιοδικού είναι επίσης το οτι επιζητεί συνεργασίες με δημιουργούς από άλλες χώρες, έτσι ώστε να ακούγεται και η εκ των έσω φωνή μειονοτήτων και λαών που αλλιώς δε θα είχαν πολλές ευκαιρίες να επικοινωνήσουν την άποψή τους με το δυτικό κόσμο.

Ασφαλώς και το περιεχόμενο του WW3 συνιστά προπαγάνδα, μιας και η προπαγάνδα ορίζεται ως "μία μορφή επικοινωνίας που στοχεύει στο να επηρρεάσει τη συμπεριφορά ενός πληθυσμού απέναντι σε ένα σκοπό ή μία άποψη", αλλά φυσικά μιλάμε για καλή μορφή προπαγάνδας που προσπαθεί να ανοίξει τα μάτια του κοινού, και όχι να το παραπλανήσει όπως κάνει π.χ μία διαφημιστική ή προεκλογική καμπάνια.

Τον Ιούλιο του 2014 κυκλοφόρησε από την εταιρεία PM Press και μία ανθολογία 320 σελίδων που συγκεντρώνει σε θεματικές ενότητες (π.χ  New World Empire, Promised Land) μερικές από τις καλύτερες σύντομες ιστορίες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στο World War 3 illustrated, από το 1979 έως το 2014. Ο Joe Sacco, ο σημαντικότερος "πολεμικός ανταποκριτής" του κόσμου των comics απουσιάζει παραδόξως από το εσωτερικό του βιβλίου, συνεισέφερε όμως μία σύντομη παρουσίαση που έχει τυπωθεί πάνω στο όμορφο εξώφυλλο του Eric Drooker που έχω παραθέσει. "Το World War 3 έχει παραμείνει στα χαρακώματα για δεκαετίες. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να δείτε πώς οι ζωγραφιές μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά με την πολιτική από αυτή τη γιγαντιαία και υπέροχη συλλογή."Οι ιδρυτές του WW3 illustrated

Ο Peter Kuper είναι συνιδρυτής και μέλος του συμβουλίου αρχισυνταξίας του πολιτικού περιοδικού comics World War 3 Illustrated. Είναι επίσης δάσκαλος, έχοντας διδάξει στο New York’s School of Visual Arts και το Parsons, the New School for Design. Στο χώρο των comics είναι γνωστός περισσότερο για τη συνέχιση του κλασικού comic strip Spy vs. Spy στο Mad magazine από το 1997 (το αυθεντικό είναι του Antonio Prohias), και αρκετές εικονογραφήσεις εξωφύλλων στα περιοδικά Newsweek και Time. Τα πιο ονομαστά graphic novels του είναι τα The System, Stop Forgetting To Remember, Speechless, Sticks and Stones, και Diario de Oaxaca: A Sketchbook Journal of Two Years in Mexico. Έχει επίσης μεταφέρει σε comics το The Jungle του Upton Sinclair και πολλά έργα του Franz Kafka, συμπεριλαμβανομένου και του περίφημου The Metamorphosis. Ζεί στη Νέα Υόρκη.

Ο Seth Tobocman είναι συνιδρυτής του πολιτικού περιοδικού comics World War 3 Illustrated. Δημιουργός των graphic books Portraits of Israelis and Palestinians, Understanding the Crash, και You Don’t Have to Fuck People Over to Survive, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στα ABC No Rio, Exit Art, the Museum of Modern Art και New Museum of Contemporary Art. Οι εικονογραφήσεις του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα μέσα, συμπεριλαμβανομένων και των New York Times. Ζεί επίσης στη Νέα Υόρκη.Πολλές από τις ιστορίες του WW3 έχουν συμπεριληφθεί και στην πολύ καλή ανθολογία Wobblies - Μία Εικονογραφημένη ιστορία των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου που κυκλοφόρησε το 2007 μεταφρασμένη στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Σε κάποια επόμενη ανάρτηση στο εγγύς μέλλον θα παρουσιάσω 2-3 από τις καλύτερες σύντομες ιστορίες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στο World War 3 illustrated. Μέχρι τότε, Hasta la victoria siempre, Venceremos και άλλα τέτοια σχετικά. Ακτιβιστές και τζιχαντιστές των comics όλου του κόσμου ενωθείτε !

2 σχόλια:

  1. πολυ ενδιαφερον! για αλλη μια φορα μαθαινω κατι απο το μπλογκ σας αγαπητε πιθηκε που δεν ειχα ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρεεεεες! Εεεεμ, τί το'χουμε το ρημάδι Βάσω μου! Είναι πολύ ωραίο το WW3, και πολύ μάχιμο. Για αμερικάνικο τουλάχιστον.

      Διαγραφή