Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Yvan - Samplerman

Pop art meets samples meets comics !

Ο Yvan είναι ένας γάλλος δημιουργός, άγνωστος εκτός της χώρας του, και μάλλον έτσι θα παραμείνει αν κρίνω από τα ελάχιστα βιογραφικά στοιχεία που βρήκα διαθέσιμα γι'αυτόν. Μετά από πολύ ψάξιμο στο internet και google translate σε αρκετές γαλλικές σελίδες, ανακάλυψα οτι γεννήθηκε το 1971 και είναι συγγραφέας, σχεδιαστής και ζωγράφος. Το πραγματικό του όνομα είναι Yvan Guillo, αλλά χρησιμοποιεί και ψευδώνυμα, όπως τα Yvan G και Ja Julie. Ζει και εργάζεται στο νησί Belle île en Mer (που σημαίνει Όμορφο νησί στη θάλασσα). Τη δεκαετία του '90 συμμετείχε σε διάφορα fanzines όπως τα Stronx, la Monstrueuse, l'Horreur est humaine, Hôpital Brut, Gorgonzola, Que Suerte, Kick, Jade. Το 1992 δημιούργησε και το δικό του fanzine Crachoir (Πτυελοδοχείο), το οποίο μετά από 10 τεύχη συνεχίζει να εμφανίζεται μέχρι σήμερα, αν και πολύ ακανόνιστα. Δουλειά του έχει δημοσιευθεί και στη συλλογή Comix 2000 της πολύ καλής εταιρείας l'Association.

Οι παλιότερες δουλειές του όμως καμία σχέση δεν έχουν με το φοβερό εικαστικό project / πείραμά του Samplerman, που ξεκίνησε στο tumblr τα τελευταία χρόνια και έγινε ευρύτερα γνωστό μέσω της παρουσίασής του στο ε-ξαι-ρε-τι-κό καλλιτεχνικό site 50 watts. Ως άλλος dj, o Yvan παίρνει κομμάτια (samples) από παλιά αμερικάνικα comics, τα συρράφει και τα επαναλαμβάνει πολλές φορές μέσα στην ίδια σελίδα, δημιουργώντας ένα υπέροχο, πολύχρωμο pop art χάος. Δουλειά από το Samplerman έχει συμπεριληφθεί και στη λετονική ανθολογία εναλλακτικών comics kuš! komiksi #17 - Sweet Romance (Μάιος 2014).












10 σχόλια:

  1. Θα γίνει σίγουρα γνωστός.
    Στον χώρο των κόμικς εννοώ..... όχι της ταπετσαρίας :-p
    Πλάκα κάνω. Μου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα χ αχα ! Ταπετσαρία λες, ε ? Πάντως φίλε Απρόσιτε, αν έβρισκα τέτοια ταπετσαρία (μακάρι), το σπίτι μου θα έμοιαζε με comic strip. Είναι πολύ πρωτότυπο αυτό που κάνει πάντως, θα έπρεπε να γίνει γνωστός (κι ας μην είναι δικό του το artwork).

      Διαγραφή
  2. Εντυπωσιακό!!!! δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μάλλον δε θα ξαναδείς φίλε/η k_s (εννοώ από άλλο καλλιτέχνη). Είναι όντως πολύ εντυπωσιακό, και όποιος ξέρει από photoshop καταλαβαίνει οτι έχει και πάρα πολλή δουλειά. Εύγε στο γαλλάκι !

      Διαγραφή
  3. εντυπωσιακο οντως! ειδικα εκει με τα οτι να'ναι strips!
    ενας χωρος με τετοια ταπετσαρια θα ειναι οντως χαωτικος αλλα τοσο γαματος, σκεψου το για το σπιτι σου! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Βάσω, το σπίτι μου είναι ήδη χαοτικό, και χωρίς την ταπετσαρία. Έτσι και τη βάλωωω ... θα ανοίξει σκουληκότρυπα στη μέση του σαλονιού που θα οδηγεί στη διάσταση του Hellraiser !

      Διαγραφή
    2. χμμ και που βλεπεις το κακο;; :P

      Διαγραφή
    3. Ααααα, έτσι ε ? Βασικά, και να έρθουν στη διάστασή μας οι πετσοφορεμένοι, με το που θα δούν το σπίτι μου, θα γυρίσουν πίσω σα βρεγμένα γατάκια.

      Διαγραφή
  4. ti ein auto ? fantastiko!!! den uparxei ! exei kanei kati allo autos o tupos ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε/η (Δημήτρη ?). Έχει και παλιές δουλειές ο Yvang, αλλά όσες είδα δεν ήταν τίποτε το ιδιαίτερο. Το Samplerman είναι με τεράστια διαφορά το καλύτερο και πιο ενδιαφέρον project του.

      Διαγραφή