Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

TOP 25 Απίστευτα Comic Crossovers - part 1

Τα πιο παράλογα, απίστευτα, γελοία και εξωφρενικά Comic Crossovers όλων των εποχών !



Crossover ονομάζεται η πρακτική όπου ένας ήρωας comics εμφανίζεται ως guest star στη σειρά κάποιου άλλου. Π.χ ο Batman στο τεύχος της σειράς Batman Re-Re-Re-Returns #9.999 τα βρίσκει σκούρα με κάποιον αντίπαλό του, και ΤΣΟΥΟΥΟΥΠ ! εμφανίζεται ο Superman, κάνει τους κακούς αβγοτάραχο και εξαφανίζεται πάλι. Η τακτική αυτή παρατηρείται κυρίως στα υπερηρωικά comics, και σπανιότερα σε άλλα είδη, ως μέσο τόνωσης του ενδιαφέροντος των αναγνωστών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα crossovers δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένα (κοινώς, αρπαχτές), αφού οι εταιρείες πιστεύουν οτι και μόνο που βάζουν δύο, ή και περισσότερους, αγαπημένους ήρωες μαζί, το κοινό θα σκίσει το βρακί του από ενθουσιασμό ! Επίσης, η αλήθεια είναι οτι δεν είναι εύκολο να ταιριάξει ένας χαρακτήρας μέσα στο προσεκτικά κατασκευασμένο σύμπαν κάποιου άλλου.

Εν ολίγοις, είναι ένα "κατακαημένο" είδος, που μας έχει προσφέρει ελάχιστα αξιόλογα δείγματα, και πολλή, μα πάρα πολλή σαβούρα. Μέσα στην όλη σαβούρα όμως, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που απλά το ξεφτιλίζουν το θέμα, και κάνουν το κοντέρ της γελοιότητας να βαράει κόκκινο ! Αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν θα παρουσιάσουμε σε αυτό το αφιέρωμα-μαμούθ, το οποίο, πιστέψτε με, πήρε πολύυυυυ χρόνο για να ολοκληρωθεί (μιλάμε για πολλή σαβούρα). Σημειώνω δε οτι έχει δοθεί προτεραιότητα (και πιο υψηλές θέσεις στο countdown) στα πιο αταίριαστα / αναπάντεχα / γελοία από τα συμπεριλαμβανόμενα crossovers. Για πάμε να δούμε ...

* Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και celebrity cameos (guest εμφανίσεις διασήμων)

THE COUNTDOWN: 25 - 13

25. Joker & The Mask

Σε μία εντυπωσιακή επίδειξη συγγραφικής ανικανότητας, τρείς (!) ξεχασμένοι ατάλαντοι γραφιάδες της Dark Horse και της DC (και της κωλάρας) σκέφτηκαν το εξής κατα-πληκτικό σενάριο : Ο Joker και η Harley Quinn βρίσκουν τη μάσκα του θεού της κατεργαριάς Loki (καταλάβατε, από την ταινία "The Mask" με τον Jim Carrey). Ο κλόουν του εγκλήματος χρησιμοποιεί τις αρχαίες δυνάμεις της για να γίνει... TV celebrity (εννοείται). Αυτό φυσικά εξοργίζει τη Harley Quinn, η οποία συνεργάζεται με την Poison Ivy για να τον κοροϊδέψουν. Ό,τι δεν καταφέρνουν αυτές όμως, το κάνει με απίστευτη ευκολία ο Batman, με το εξής σατανικό κόλπο : λέει στον Joker οτι δεν είναι πια αστείος, οπότε αυτός... πετάει τη μάσκα (τί πιο λογικό)! Αυτά τα εξαιρετικά γελοία πράγματα συμβαίνουν στη μίνι-σειρά 4 τευχών που κυκλοφόρησαν οι 2 μεγάλες εταιρείες το 2000.




24.  Spider-Man & Ren & Stimpy

Ο Ren και ο Stimpy είναι δύο χαρακτήρες που μάλλον δεν θα γνωρίζετε, και - πιστέψτε με - δε χάνετε και τίποτα. Αν επιμένετε να μάθετε, είναι τα δύο βλακόμουτρα στο εξώφυλλο που παρακολουθούν τον άνθρωπο-αράχνη να πλακώνεται με τον άνθρωπο-φρυγανιά (!). Στο Ren & Stimpy #6 του 1993 λοιπόν, η ευφυέστατη συγγραφική ομάδα του ενός ατόμου που κρύβεται πίσω από αυτό το τεύχος-αποθέωση της κακογουστιάς αποφάσισε να βάλει ένα παλιό γνώριμο των δύο μικρών ζώων, τον ήρωα Powdered Toast Man, να παλεύει με τον Spider-Man. Πανέξυπνο, εεε? Πού τα σκέφτονται οι κερατάδες ! Προσέξτε όμως : O πουδραρισμένος τοστάνθρωπος (ακριβής μετάφραση) δεν καταστρέφει την πόλη με τη βούλησή του, αλλά ελέγχεται από τον κακοποιό Dr. Dough-naught (Δόκτωρ Πονηρό Τσουρεκάκι σε ελεύθερη μετάφραση) ! Ακόμα πιο σατανικό ? Ο Peter Parker ορμάει να σταματήσει το άτακτο τοστάκι, αλλά τα βρίσκει σκούρα, και χρειάζεται τη βοήθεια ενός ... φορτηγού με γάλα για να νικήσει ! Αφού η Marvel δε ντράπηκε να βάλει το λογότυπό της πάνω σε αυτό το πράμα, εγώ δε χρειάζεται να πώ κάτι παραπάνω. Πάμε παρακάτω.



23. Wolverine meets Freddie Mercury

Η συγκεκριμένη απρόσμενη συνάντηση μάλλον δε χωράει σε αυτό το αφιέρωμα, μιας και δεν έχει εκδοθεί σε κάποιο comic book, αλλά είναι τόσο ενδιαφέρουσα και άκυρη που δε μπορούσα να την αφήσω απ'έξω. Πρόκειται για μία μόλις σελίδα κάποιου αγνώστων στοιχείων καλλιτέχνη της Marvel από τη δεκαετία του 90 (κάτω αριστερά), που αναπαριστά τη συνάντηση. Η σελίδα ανακαλύφθηκε από την Colleen Coover, η οποία έφτιαξε μία δική της εκδοχή (κάτω δεξιά), ενθαρρύνοντας και άλλους να κάνουν το ίδιο. Και έγινε χαμός (κοιτάξτε εδώ, κι εδώ, κι εδώ) !




22. Sonic meets Savage Dragon and Spawn

Ένας φοβερός και τρομερός διαγαλαξιακός κακοποιός γνωστός απλά ως The Doctor σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα πανίσχυρο σμαράγδι για να κυριαρχήσει στο σύμπαν. Στο κόλπο μπλέκονται ο Sonic και η βλακο-χαζοπαρέα του, άλλοι χαρακτήρες της Image comics όπως οι Spawn, Savage Dragon, Union και Shadowhawk, δύο πράκτορες-παρωδία των X-Files, ξέρω΄γω ποιός άλλος, ο Χριστός κι η μάνα του, και όλοι μαζί προσπαθούν να σταματήσουν τον συμπαντικό αρχι-τραμπούκο. Όλα αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά (και συμπαντικά) πράγματα συνέβησαν στο Sonic Super Special Issue 7 του 1998 και σήμερα, 15 χρόνια μετά, η ανθρωπότητα προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από το σόκ !



21. Dracula vs. Zorro

Μα φυσικά ! Εννοείται ! Ασφαλώς ! Τί πιο λογικό από το μασκοφορεμένο Don Diego De La Vega (η κρυφή ταυτότητα του Zorro - σσσστ ! μην πείτε το μυστικό) να συναντάει τον άρχοντα των βαμπίρων Dracula. Δε βρήκα και πολλές πληροφορίες για αυτό το αριστούργημα που εμπνεύστηκε ο γνωστός (μόνο στη μάνα του) σεναριογράφος Don McGregor, και ούτε θα ήθελα να βρώ, αλλά από ό,τι φαίνεται, ο Don Diego (ο De La Vega ντε) έχει πάει στην Ευρώπη για να βρεί ένα σπαθί κατασκευασμένο από ένα φοβερό τεχνίτη (και αλχημιστή - πω πω, ανατρίχιασα !). Δεν ξέρω πώς (και δε με νοιάζει είπαμε) καταλήγει σε ένα σκάφος στη θάλασσα, με συνεπιβάτες μία όμορφη σενιορίτα και τον Dracula. Και φυσικά, πλακώνονται (όχι με τη σενιορίτα βρε). Αυτά. Και πολλά είπα.



20. Superman vs. Muhammad Ali

Πρόκειται για ένα από τα πλέον διάσημα crossovers του κόσμου των comics, και μάλιστα σε πολλά αντίστοιχα αφιερώματα το έχω πετύχει να φιγουράρει στην 1η θέση του countdown, αλλά για να παινέψουμε και λίγο το σπίτι μας, μάλλον αυτοί που τα έκαναν δεν το έψαξαν και πολύ καλά το πράγμα (θα δείτε παρακάτω). Οι δύο μπρατσωμένοι χαρακτήρες συναντήθηκαν το 1978 σε ένα τεύχος 72 σελίδων της DC, και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τη Γη από μία εξωγήινη εισβολή ! Να πώ περισσότερα ? Μπα, δε χρειάζεται. Πάμε παρακάτω.




19. Groo vs. Conan

Το συγκεκριμένο croosover ίσως δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει τόσο, αφού και οι δύο χαρακτήρες είναι βάρβαροι, αλλά είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στο ύφος των δύο σειρών comics, που αποκτάει αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον. Μέσα στο 2012 λοιπόν, ο Sergio Aragonés, ο δημιουργός του γνωστού χαρακτήρα Groo the Wanderer ολοκλήρωσε μία μίνι-σειρά 4 τευχών που φέρνει αντιμέτωπο το γκαφατζή περιπλανώμενο ήρωά του με το βλοσυρό, Κιμμέριο βάρβαρο Conan του Robert E. Howard. Οι κάτοικοι του κόσμου του Groo προσλαμβάνουν τον Conan για να τους υπερασπιστεί απέναντι στον ηλίθιο και οξύθυμο ήρωα του Aragonés, φυσικά με χαοτικά αποτελέσματα ! Στην ιστορία εμφανίζεται και ο ίδιος ο Aragonés, προσπαθώντας να υπερασπιστεί ένα κομιξάδικο που πρόκειται να κατεδαφιστεί. Και αυτοσαρκασμός λοιπόν, και κοινωνικό σχόλιο. Ωραίος !


 


18. Superman & Bugs Bunny

Τί δουλειά έχει ο Superman με τον Bugs Bunny, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος ? Ο γνωστός πλακατζής / κακοποιός του κόσμου του Superman Mr. Mzxpk (κάπως έτσι τέλος πάντων)  συλλαμβάνει το σχέδιο να φέρει στη διάσταση των υπερηρώων τους θεότρελους ήρωες των Looney Tunes, με σκοπό να προκαλέσει το χάος. Και φυσικά, τα καραφέρνει. Κι όμως, όσο γελοίο κι αν είναι αυτό το crossover της Warner Bros με την DC από το 2000, έχει και την πλάκα του, όπως στο σημείο που ο Flash παραβγαίνει στο τρέξιμο με τον Speedy Gonzales και τον Road runner, πριν τον πάρει στο κυνήγι το... coyote !





17. Batman meets Sherlock Holmes

To 1987 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έκδοση της πρώτης περιπέτειας του πιο γνωστού ντετέκτιβ της παγκόσμιας λογοτεχνίας - του Sherlock Holmes. Επίσης, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την κυκλοφορία του Detective Comics #27, στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε ένας από τους πιο γνωστούς μασκοφόρους ήρωες των comics - ο Batman. Έτσι, η DC είπε να συνδυάσει τις δύο "ντετεκτιβικές" επετείους και να βάλει τους δύο ήρωες να συναντηθούν. Και δυστυχώς, όχι μόνο το είπε, αλλά το έκανε κιόλας, δημιουργώντας ένα από τα πιο γνωστά crossovers στην comics history. Ο Batman και ο Robin λοιπόν ταξιδεύουν στο Λονδίνο για να σταματήσουν έναν απόγονο του καθηγητή Moriarty από το να δολοφονήσει τη βασίλισσα. Και φυσικά, τα καταφέρνουν, αλλά μόνο μετά την αποφασιστική συμβολή ενός γερασμένου Sherlock Holmes, ο οποίος, το 1987, κανονικά θα ήταν... 133 ετών !




16. Jerry Lewis meets Batman & Robin ( & Superman & The Flash & Wonder Woman  )

Ποιόν άλλο θα συναντήσει πιά αυτός ο Jerry Lewis ? Όχι ένα, όχι δύο, όχι τρία, αλλά τέσσερα διαφορετικά crossovers κυρίες και κύριοι, σας τα παρουσιάζουμε σε μία θέση του countdown, για να μην πιάνουν και πολύ χώρο. Στο Jerry Lewis #97 (1966) λοιπόν, ο πάντα αδέξιος πρωταγωνιστής και ο ενοχλητικός ανιψιός του Renfrew εμπνέονται από το τηλεοπτικό show του Batman και του Robin και γίνονται οι Ratman και Rotten. Στο Jerry Lewis #105 (1968) ο γκαφατζής ήρωας παίρνει τα ρούχα του Clark Kent για να τα στεγνώσει, αλλά μαζί με το κοστούμι παίρνει και τη στολή του Superman που φοράει από κάτω (ααααχ Clark, απρόσεκτο αγόρι). Φυσικά τη δοκιμάζει, με αποτέλεσμα να τον πάρει στο κυνήγι ο Lex Luthor, και καλά ξεμπερδέματα. Στο Jerry Lewis #112 (1969) ο Jerry έχει αναλάβει προσωρινά ένα καθαριστήριο όπου πηγαίνουν οι super κακοποιοί τις στολές τους, και προσλαμβάνει τον Barry Allen (Flash) για βοηθό, επειδή του φαίνεται σβέλτος (!), και στο  Jerry Lewis #117 (1970) ο Jerry και ο Renfrew πολεμάνε στο πλευρό της Diana (Wonder Woman) τον σατανικό Zodor, ο οποίος έχει απαγάγει τη μητέρα της, Ιππολύτη. Αυτάαααα... Άλλος με τη βάρκα μας ?





15. The HULK vs. Quasimodo

Το 1983, η Marvel κυκλοφόρησε αυτό το one-shot τεύχος-αηδία του Incredible Hulk, το οποίο είναι μεταφορά του 1ου επεισοδίου της αντίστοιχης animated σειράς που παιζόταν στην τηλεόραση. Ο πράσινος τσαντίλας γίγαντας αντιμετωπίζει ένα τέρας που ισχυρίζεται οτι είναι απ'ευθείας απόγονος του καμπούρη της Παναγιάς των Παρισίων, κι εγώ δε μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι με ποιά γενναία γυναίκα έκανε παιδί ο ξακουστός για την ασχήμια του Κουασιμόδος. Μήπως με την Εσμεράλδα ? Ποιός να ξέρει ? Ίσως η Marvel, με τις τόσο έξυπνες ιδέες της (όπως η συγκεκριμένη), θα έπρεπε να βγάλει ένα τεύχος origin του Quasimodo, για να μου λυθεί η απορία.

 


14. Donald Duck meets Angela Merkel

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο croosover του αφιερώματος, αφού συνέβη στην ιστορία 8 τευχών Die Ducks in Deutchland που ολοκληρώθηκε μόλις το Νοέμβριο του 2012, και σίγουρα είναι ένα από τα πιό σιχαμερά, αφού από πίσω του κρύβεται η προσπάθεια της καγκελαρίου της Γερμανίας να ανορθώσει την πεσμένη της δημοτικότητα. Η πιό γνωστή παπιο-οικογένεια του κόσμου των comics ταξίδεψε στη Γερμανία για ένα κυνήγι θησαυρού και, αφού μία από τις στάσεις τους ήταν και το Βερολίνο, τί πιό φυσικό από το να συναντήσουν την αρχηγό του κράτους frau Merkel, με την οποία άλλωστε έχουν και πάρα πολλά κοινά (ψάααξε, ψάααξε, δε θα τα βρείς). Πάντως, οι καλλιτέχνες της Disney την έχουν κάνει φτυστή την πολυ-αγαπημένη στην Ελλάδα πολιτικό - ειδικά το αγελαδίσιο βλέμμα και το προγούλι !






13. The Joker meets Ayatollah Khomeini

Η φοβερή αυτή συνάντηση του Joker με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί (πού τα βρίσκουν ρε γαμώτο ?) έγινε στη γνωστή ιστορία Batman: A Death in the Family, στα τεύχη 426-429 (1988-89), που είναι γνωστή περισσότερο επειδή σε αυτήν, ο χαμογελαστός κακοποιός σκοτώνει τον Robin, ανατινάζοντας μία αποθήκη στην οποία ήταν μέσα. Μάλιστα, η DC έκανε ένα (άθλιο, κατά την προσωπική μου γνώμη) διαφημιστικό κόλπο, καλώντας τους fans του Batman να τηλεφωνήσουν μέσα σε 36 ώρες από την έκδοση του συγκεκριμένου τεύχους, και να ψηφίσουν αν ήθελαν ο Robin να επιζήσει της έκρηξης.

Οι fans ψήφισαν να πεθάνει (χα χα χα, πολύ το χάρηκα), αλλά το θέμα μας είναι οτι στο τελευταίο τεύχος της ιστορίας (#429), ο Joker συναντάει τον Χομεϊνί, ο οποίος του προσφέρει τη θέση του πρεσβευτή του Ιράν στον Ο.Η.Ε (!!!), αφήνοντας τον Batman και τον Superman να λυσσάξουν απ'το κακό τους. Ο κακοποιός με το μακιγιάζ και το κραγιόν λοιπόν, απέκτησε διπλωματική ασυλία, και την ευκαιρία να γεμίσει το κτίριο του Ο.Η.Ε με τοξικό αέριο γέλιου (ό,τι να'ναι). Και θάνατος στην οικογένεια λοιπόν, και αμερικανική προπαγάνδα, και αέριο γέλιου στον Ο.Η.Ε. Με τις υγείες μας !




...Με αυτό το ολίγον τί politically incorrect τελευταίο σχολιάκι σας αφήνουμε για την ώρα, μέχρι να επανέλθουμε με τη συνέχεια, και τα κορυφαία των κορυφαίων Απίστευτα Comic Crossovers - part 2 (coming soon...)

8 σχόλια:

  1. Αααααχαχαχαχαχαχα τρομερό ποστ. Έχεις δίκιο, τα crossovers περισσότερο εντυπωσιάζουν λόγω της παρουσίας ενός γκεστ σταρ, παρά για την ουσία αυτής της παρουσίας. Πάντως, είναι ωραία ιδέα, μ'αρέσει όταν αναμειγνύονται έτσι οι ήρωες.

    Ήδη στα λίγα βιβλία που αγόρασα το τελευταίο διάστημα πέτυχα τουλάχιστον 5-6 γκεστς, όπως π.χ. ο Superman στους Μπάτμαν του Φρανκ Μίλλερ (φτιχτά και τα δύο) αλλά και στο Hush (μ'άρεσε πολύ). Το Marvel 1602 (υπέροχο) δεν το βάζω στα crossovers γιατί είναι όλοι οι ήρωες εξίσου πρωταγωνιστές.

    Το ποστ με ενέπνευσε. Πάω να γράψω μια ιστορία με τον Ποπάυ και τη Ρίτα Σακελλαρίου! Την καλησπέρα μου Curius!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello doctor !
      Χαίρομαι που σου άρεσε το ποστάκι. Μου έβγαλε την παναγία μέχρι να μαζέψω τα πιο σημαντικά crossovers, να τα ταξινομήσω και να τα παρουσιάσω. Όταν τελειώσω το part 2 να δείς τί έχουν να αντικρύσουν τα ματάκια σου. Μιλάμε για πολλή καϊλα ! Τόση καϊλα, ούτε ο Βασιλάκης ο συνωνόματος !

      Από τα βιβλία που αναφέρεις μόνο το Marvel 1602 μου άρεσε (εεεμ, ποιός το έγραψε όμως), και το Dark Knight Returns το βρήκα απλώς συμπαθητικό. Το Hush δεν το έχω διαβάσει (ξέρεις, δεν είμαι και ο μεγαλύτερος superhero fan).

      Ελπίζω να πηγαίνει καλά το project σου, και καλή συνέχεια φίλε μου. Θα τα πούμε.

      Διαγραφή
    2. Αααααα ! Μόλις μου ήρθε μια φοβερή ιδέα για την ιστορία με τον Ποπάυ και τη Ρίτα. Να την κάνεις "ζουμερή", σαν τα Tijuana Bibles ένα πράμα. Σου έχω και τίτλο. Ή "Μάδησε τη Ρίτα", ή "Σπανακόπιτα" (το'πιασες το υπονοούμενο) !

      Διαγραφή
    3. Χαχαχαχαχαχαχαχα μετά από αυτό το έπος, ο Άλαν Μουρ θα είναι μια γραφική ανάμνηση σε λέω! :P

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε Don Juan για τα καλά σου λόγια.
      Το δεύτερο μέρος να δείς, εκεί είναι τα μεγαλύτερα "διαμάντια".

      Διαγραφή
  3. χαχαχα τρελο γελιο!
    κανενα καλλιτεχνικα αξιολογο crossover δεν υπαρχει;
    η θα το δουμε σε αλλο αρθρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello hello Βάσω !

      Χαίρομαι που σου άρεσε το αφιέρωμα. Νομίζω οτι είναι η μεγαλύτερη ανάρτηση που έχω κάνει ποτέ (αν βάλουμε και τα 2 μέρη μέσα). Οπότε, χαίρομαι πολύ που βλέπω ανταπόκριση από συνάδελφους κομιξόφιλους.

      Υπάρχουν καλλιτεχνικά αξιόλογα crossovers, αλλά αυτό το αφιέρωμα ήταν συγκεκριμένα για "Τα πιο παράλογα, απίστευτα, γελοία και εξωφρενικά Comic Crossovers όλων των εποχών !"

      Μία περίπτωση "σοβαρού" crossover π.χ υπάρχει στο "Adventures of Luther Arkwright" του Bryan Talbot, όπου ο ομώνυμος ήρωας συνεργάζεται με την Octobriana, μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση χαρακτήρα comics.

      Να σου πω την αλήθεια μου βεβαίως, αυτή τη στιγμή δε μου έρχονται στο μυαλό πολλά άλλα παραδείγματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν (βασικά σημαίνει οτι το σκ δε μου άφησε και πολύ μυαλό, κι ακόμα να συνέλθω).

      Διαγραφή