Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Pawel Kuczynski illustrations

Τροφή για σκέψη ...

Ο Pawel Kuczynski είναι ένας εξαιρετικός πολωνός εικονογράφος που ειδικεύεται στις ελαιογραφίες που σατιρίζουν ή, για να το πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, που στήνουν στον τοίχο τα κακώς κείμενα του κόσμου μας και πατάνε χωρίς έλεος τη σκανδάλη. Ο πόλεμος, η φτώχεια, ο ρατσισμός, η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι κοινωνικές ανισότητες, η διαφθορά στην πολιτική, η κατάθλιψη της σύγχρονης κοινωνίας, όλα τα σημαντικά (και άλυτα) προβλήματα της εποχής μας καταδεικνύονται και σχολιάζονται με πανέξυπνο τρόπο από το θαυματουργό πινέλο του ταλαντούχου καλλιτέχνη.

Ο Kuczynski γεννήθηκε το 1976 στο Szczecin (μη με ρωτήσετε πώς προφέρεται αυτό) της Πολωνίας, και φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Poznan, με ειδικότητα στην εικονογράφηση. Ο ίδιος αναφέρει οτι μετά τις σπουδές του ήταν "λίγο ζωγράφος, λίγο γλύπτης, λίγο γραφίστας", αναζητώντας ακόμη τον κατάλληλο τρόπο να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Ο τρόπος αυτός βρέθηκε τελικά το 2004, με τη συμμετοχή του σε ένα διαγωνισμό εικονογράφησης. Έκτοτε έχει κερδίσει πάνω από 100 βραβεία (!) σε διεθνείς διαγωνισμούς.









Με την πρώτη ματιά οι εικονογραφήσεις του Kuczynski μπορεί να φαίνονται αστείες ή το νόημά τους να μη γίνεται αμέσως αντιληπτό, με λίγη σκέψη όμως καταλαβαίνουμε ακριβώς το μήνυμα που θέλει να περάσει ο ταλαντούχος καλλιτέχνης. Κι αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο του, το οτι καταφέρνει δηλαδή να προβληματίσει με τα έργα του, να κάνει το θεατή να σκεφτεί, κάτι που (δυστυχώς) αποτελεί κατόρθωμα στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Και όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιεί κείμενο, με μοναδικά όπλα την ευφυία και την ευαισθησία του, που μετουσιώνονται μέσω της εικονογραφικής του ικανότητας στις μινιμαλιστικές, συμβολικές, γεμάτες ειρωνεία και δηκτικότητα εικόνες του.

Ο ίδιος δηλώνει οτι η έμπνευσή του προέρχεται από την καθημερινότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρει οτι "Η πραγματικότητα είναι τόσο τρελή, διεστραμμένη και παράλογη που είναι αδύνατον να τη συναγωνιστείς. Αυτή η πραγματικότητα μου δίνει έμπνευση με το παραπάνω. Απλά, προσπαθώ να ζωγραφίζω ό,τι παρατηρώ."

"Είμαι παρατηρητής. Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις σχέσεις των ανθρώπων. Ζούμε όλοι μαζί σε αυτόν τον κόσμο τόσα μα τόσα πολλά χρόνια κι ακόμη κάνουμε τα ίδια λάθη: Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, ρατσισμός, οικολογία, χρήμα. Μου αρέσει, λοιπόν, να ζωγραφίζω για όλα αυτά τα ζητήματα γιατί τα ζητήματα αυτά είναι τόσο 'αθάνατα' και διαχρονικά όσο και η ίδια η τέχνη."

... από τη Συνέντευξη του καλλιτέχνη στο lifo.gr










Η δουλειά του Kuczynski μπορεί να χαρακτηριστεί ως προπαγανδιστική, αφού ο ορισμός της έννοιας περιλαμβάνει ο,τιδήποτε επιχειρεί να προωθήσει κάποια συγκεκριμένη ιδέα ή τρόπο σκέψης/συμπεριφοράς. Όπως προπαγάνδα π.χ αποτελεί μία διαφημιστική καμπάνια τσιγάρων, προπαγάνδα αποτελεί επίσης και μία αντικαπνιστική εκστρατεία. Έτσι λοιπόν και τα έργα του πολωνού καλλιτέχνη εντάσσονται σε αυτή την έννοια, αλλά φυσικά ανήκουν στην κατηγορία της καλής προπαγάνδας. Μία προπαγάνδα ενάντια στον πόλεμο, το ρατσισμό, και γενικότερα ενάντια στη μεγαλύτερη δύναμη στο σύμπαν - την ανθρώπινη βλακεία.









...
Δείτε τέλος μερικά όμορφα παραδείγματα της δουλειάς του Kuczynski που έχουν μετατραπεί σε κινούμενες εικόνες από τον/την Made By ABVH.






8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Αληθινός !
      (alternative answer: Ντροπή ! τί λόγια είναι αυτά βρε αντίχριστο και βλάσφημο πλάσμα ?)

      Διαγραφή
  2. :D εντάξει α-ντι-ΘΕΟΣ για να είμαστε πιο σωστοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Βαζέχα της Ένατης Τέχνης συνδυάζει το σπάνιο καλλιτεχνικό του ταλέντο με γνώση, παιδεία και εξαιρετικό κοινωνικό ενδιαφέρον. Δείχνει με τη δουλειά του ότι τα κόμικς μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας φιλοσοφίας (γιατί όχι; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου φίλτατε ντόκτορ. Ο Βαζέχα της Ένατης Τέχνης έχει, όπως λες, πάνω απ'όλα παιδεία και ήθος. Το καλλιτεχνικό ταλέντο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο οι αξίες αυτές, αλλά φυσικά αφού του το'δωσε ο καλός θεούλης (ή σατανούλης, δεν ξέρω ποιός του το'δωσε), είπε να το αξιοποιήσει.

      Υ.Γ: αν το Krzysztof Warzycha προφέρεται Κριστόφ Βαζέχα, τότε το Szczecin θα πρέπει να γίνεται ... Σχτσξζτσέτσιν, σωστά ?

      Διαγραφή
  4. πολυ μ'αρεσει ο συγκεκριμενος κυριος!πανεξυπνες εικονογραφησεις απο φλεγοντα θεματα παγκοσμιας εμβελειας.

    αν και απο καλλιτεχνικης αποψης δεν εχει κατι ιδιαιτερο, χωρις να σημαινει πως οι εικονογραφησεις του δεν ειναι καλες ή πως ο ανθρωπος δεν εχει ταλεντο, απλα ειναι λιγο παλιομοδιτικες, πραγμα βεβαια το οποιο νομιζω ταιριαζει με τη θεματολογια του.

    οι κινουμενες εικονες πανε το πραγμα ακομα λιγο πιο περα!μπραβο και στους δυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου Βάσω ! Καλά τα λες για το εικονογραφικό του στύλ, εμένα μου θυμίζει λίγο τις εικόνες του "Εμείς κι ο κόσμος" του δημοτικού (δε νομίζω να το πρόλαβες εσύ). Αλλά φυσικά, το ζουμί είναι στα θέματα που απεικονίζει, στους φοβερούς συμβολισμούς που κάνει, και φυσικά στο κράξιμο που ρίχνει στο ανθρώπινο είδος. Και λίγα μας λέει ...

      Διαγραφή