Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Cat Eyed Boy

Το cult classic manga τρόμου του Kazuo Umezu

Ο Kazuo Umezu είναι ένας ζωντανός θρύλος του ιαπωνικού χάρτινου σύμπαντος και "πατέρας" του είδους των horror manga, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα της τεράστιας παραγωγής της Ιαπωνίας. Γεννημένος το 1936 και ξεκινώντας την πλούσια καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 50, πρίν καλά-καλά πατήσει τα 20 του χρόνια, ο Umezu έχει αναγνωριστεί από όλους ανεξαιρέτως τους ταλαντούχους διαδόχους του, όπως οι Hideshi Hino και Junji Ito, ως ο πιο επιδραστικός δημιουργός horror manga. Έχει δημιουργήσει και κωμικές σειρές με μεγάλη επιτυχία (π.χ Makoto-Chan), αλλά αυτό δε μας απασχολεί τώρα.

Η γνωστότερη δουλειά του είναι η εξαιρετική σειρά The Drifting Classroom (1972-1974), με τα Orochi, Senrei, God's Left Hand - Devil's Right Hand (φοβερός τίτλος και τρελή splatter-ιά) και Fourteen να συμπληρώνουν τη λίστα με τα σημαντικά έργα του. Η δουλειά όμως που τον έκανε διάσημο, καθιερώνοντάς τον ως τον απόλυτο δάσκαλο των manga τρόμου ήταν το απόκοσμο, ατμοσφαιρικό cult classic Cat Eyed Boy (1967-1968).

Το Cat Eyed Boy (Neko-me Kozou) λοιπόν είναι μία συλλογή 11 ιστοριών και περισσότερων από 1.000 σελίδων, που έγινε διαθέσιμο για το αγγλικό κοινό μέσω της 2-τομης έκδοσης της Viz Media μόλις το 2008. Πρωταγωνιστής των ιστοριών είναι ένα μικρό αγόρι που, ελλείψει κανονικού ονόματος είναι γνωστό απλά με το όνομα του τίτλου.

Το αγόρι με τα μάτια της γάτας γεννήθηκε μισός άνθρωπος - μισός δαίμονας, με αμιγώς ανθρώπινο παρουσιαστικό, εκτός φυσικά από τα μάτια. Λόγω της εμφάνισής του δε μπορεί να ζήσει στον κόσμο των δαιμόνων, κι έτσι περιφέρεται σε αυτόν των ανθρώπων ψάχνοντας την ταυτότητά του και κάπου να ανήκει. Έχοντας να αντιμετωπίσει το μίσος και των δύο κόσμων, ο μικρός Nekomata (γατο-δαίμονας σε ελεύθερη μετάφραση) ταξιδεύει από χωριό σε χωριό, κρύβεται σε σκοτεινές σοφίτες και εγκαταλελειμμένα κτίρια, παρακολουθώντας κρυφά τις ζωές των κατοίκων. Όπου πηγαίνει όμως συμβαίνουν αποτρόπαια γεγονότα, λες και τον ακολουθεί κάποια φοβερή κατάρα (ίσως να είναι μαύρη γάτα). Δαίμονες εμφανίζονται στον ανθρώπινο κόσμο και εξουσιάζουν τις ζωές τους, με το μικρό αγόρι να προσπαθεί να σώσει τους αθώους, έστω κι αν αυτοί τον αποστρέφονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εμφάνιση των δαιμόνων προκαλείται από τις σατανικές πράξεις των ίδιων των ανθρώπων και έχει σκοπό την τιμωρία τους, όμως τελικά οι εκπρόσωποι του είδους μας αποδεικνύονται χειρότερα τέρατα από τα "κανονικά".








..

Στις 11 ιστορίες που απαρτίζουν τους 2 τόμους του έργου, το αγόρι με τα μάτια της γάτας παρακολουθεί τα γεγονότα από τις σκιές, σχεδόν ηδονοβλεπτικά, μην έχοντας μεγάλη ανάμιξη στην εξέλιξή τους. Κάνει την εμφάνισή του μόνο όταν κινδυνεύουν αθώοι, χρησιμοποιώντας τα γρήγορα αντανακλαστικά του και την ευλυγυσία των αιλουροειδών για να τους βοηθήσει. Ξεχωρίζει η ιστορία "The Tsunami Summoners", η οποία βρίσκεται στη μέση του πρώτου τόμου και διηγείται τη γέννηση του μικρού αγοριού και τα πρώτα, δύσκολα χρόνια του σε ένα ορεινό χωριό των βουνών Omine. Εξορίζεται από τον κόσμο των δαιμόνων επειδή η εμφάνισή του δεν είναι αρκετά φρικιαστική, και ξεκινάει τη μοναχική περιπλάνησή του. Μετά την ιστορία αυτή, παρατηρούμε οτι ο μικρός πρωταγωνιστής μας έχει μεγαλύτερη ανάμιξη στα γεγονότα, καθορίζοντας συχνά την τελική έκβαση της κάθε περιπέτειας.

Η εικονογράφηση του Umezu σίγουρα μοιάζει παλιά - και είναι παλιά, η ικανότητά του όμως στο σχεδιασμό τεράτων είναι εκπληκτική, γεμίζοντας τους 2 τόμους του Cat Eyed Boy με ανατριχιαστικές, απόκοσμες εικόνες. Η ατμόσφαιρα τρόμου και μυστηρίου που επικρατεί στο βιβλίο όμως ελαφραίνει συχνά με χιούμορ από τη νεότητα και φρεσκάδα του γεμάτου όρεξη για ζωή μικρού πρωταγωνιστή. Άλλωστε, είναι ένα σκανδαλιάρικο μικρό γατί που ψοφάει για παιχνίδι. Το "σκηνοθετικό" αυτό κόλπο του δημιουργού, ο εμπλουτισμός δηλαδή μίας ιστορίας τρόμου με χιουμοριστικά στοιχεία ήταν μία καινοτομία για την εποχή, και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Umezu σε όλη τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του. Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει οτι ο τρόμος με την παιδικότητα είναι ακαταμάχητος συνδυασμός, και πως η ατμόσφαιρα που προσπαθεί να δημιουργήσει σε κάθε έργο του είναι αυτή ενός παιδικού εφιάλτη. Νομίζω οτι τα έχει καταφέρει μια χαρά.








 ...

Υ.Γ: Αν δείτε μία φωτογραφία του Kazuo Umezu θα καταλάβετε από πού εμπνέεται τα απόκοσμα τέρατα των ιστοριών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου