Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Heavy Metal album art by... Moebius

Ένα από τα πιο γνωστά Heavy Metal εξώφυλλα όλων των
εποχών είναι... δανεισμένο από μία ιστορία του Moebius !





Εντάξει, παραδέχομαι οτι ο τίτλος της ανάρτησης είναι λίγο παραπλανητικός, αλλά ο υπότιτλος ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα, ισοφαρίζοντας το σκόρ. Τώρα λοιπόν που δημιούργησα μια κάποια ατμόσφαιρα μυστηρίου, πάμε να δούμε τί συμβαίνει.

Νομίζω πως είναι κάτι περισσότερο από φανερό οτι στις παραπάνω εικόνες τα αριστερά μισά... μοιάζουν λίγο με τα δεξιά. Για να είμαστε πιο ακριβείς, δε μοιάζουν λίγο, μοιάζουν πολύ. Μα πάρα πολύ. Κάποιος κακεντρεχής μπορεί να έφτανε στο σημείο να πεί οτι έχουμε να κάνουμε με περίπτωση εξόφθαλμης αντιγραφής αλλά, αφού δεν υπάρχουν κακεντρεχείς ανάμεσά μας, ας συνεχίσουμε. Τα αριστερά κομμάτια λοιπόν είναι παρμένα από μία ιστορία που σχεδίασε το 1975 ο Moebius (Jean Giraud), ο θρυλικός γάλλος κομίστας που δυστυχώς έφυγε πέρυσι από τη ζωή. Τα δεξιά κομμάτια, για όσους δεν ήταν ποτέ λάτρεις της metal μουσικής και δεν τα έχουν αναγνωρίσει ήδη, είναι από το εξώφυλλο ενός επίσης θρυλικού thrash metal δίσκου που κυκλοφόρησε το 1985 - του παρακάτω.


Ναι λοιπόν, ένα από τα πιο γνωστά εξώφυλλα album της σκληρής μουσικής, το Hell Awaits των θεών του thrash metal Slayer, δημιουργήθηκε πρώτα στη φαντασία του μεγάλου Moebius προτού ο "καλλιτέχνης" εξωφύλλων Albert Cueller αντιγράψει ξεδιάντροπα τις ιδέες του μεγάλου γάλλου κομίστα. Τα σχόλιά μου είναι τόσο "κακά" και ειρωνικά επειδή εδώ δε μιλάμε για απλή έμπνευση από τη δουλειά κάποιου καλλιτέχνη, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό, αλλά για τέλεια ξεπατικοτούρα - ο ελεεινός ο τύπος άλλαξε μόνο το σχήμα από τα κέρατα των τεράτων, και τους έβαλε και ουρές. Και μάλιστα χωρίς καμία αναφορά για πηγή "έμπνευσης" (κλοπής).

Και είναι και βλάκας, επειδή πίστεψε οτι δεν θα το ανακάλυπτε ποτέ κανείς. Το ανακάλυψε όμως ο πωρωμένος μεταλλάς και αρχισυντάκτης του blog Bang Your Head or I'll Rip it Off ! (νομίζω ο τίτλος τα λέει όλα), από όπου το βρήκα κι εγώ και το παρουσιάζω εδώ ... Εεεεε, σόρι, ήθελα να πώ... εγώ το ανακάλυψα το θέμα μετά από εντατική και μακροχρόνια έρευνα, και δεν το ξέρει κανένας άλλος πουθενά. Πρώτη παγκόσμια μετάδοση από το 2d-domain ! Yeah, τα σπάω !

Για να επανέλθουμε στα comics, η ιστορία του Moebius απ'την οποία προήλθε το εν λόγω εξώφυλλο είναι η 6-σέλιδη Approaching Centauri, την οποία σχεδίασε σε σενάριο του εξαιρετικού δημιουργού και τότε φίλου του Philippe Druillet, με τον οποίο είχαν πρόσφατα ιδρύσει το θρυλικό περιοδικό Métal Hurlant. To Approaching Centauri (Approche sur Centauri) δημοσιεύθηκε μάλιστα στο 1ο τεύχος του περιοδικού τον Ιανουάριο του 1975, και το 1977 και στο αμερικάνικο αντίστοιχό του, το Heavy Metal (ίσως επειδή λεγόταν έτσι το περιοδικό να σκέφτηκε ο εικονογράφος του Hell Awaits να το χρησιμοποιήσει - μπάααα!). Mετέπειτα οι δυο μεγάλοι δημιουργοί τσακώθηκαν και δεν ξανασυνεργάστηκαν, οπότε η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα κοινής τους δουλειάς. Ας το δούμε λοιπόν.







Οι "επίμαχες" σελίδες και σε ασπρόμαυρο, όπως εκδόθηκαν αρχικά στο Métal Hurlant.


3 σχόλια:

  1. γαμωτο τι εγινε; χτες ειχα αφησει ενα σχολιο εδω.
    με σαμποταρουν? :P
    δε θυμαμαι και τι ειχα γραψει ακριβως...

    εγω νομιζω εισαι κακεντρεχης, σιγουρα ο Moebius ειναι φαν των Slayer κι αυτος εκλεψε το εξωφυλλο! :P
    καλα βεβαια, πως ειναι δυνατον να τους αναγνωρισε ο τυπος του μπλογκ; τους μασκαρεψε τοσο καλα ο καλλιτεχνης με τις ουρες και το περουκινι!ασε που νομιζω επαιρναν απλα τα ιδια ναρκωτικα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, εννοείται οτι ο Moebius εκλεψε το εξωφυλλο των Slayer. Το οτι η ιστορία του προηγείται κατά 10 χρόνια του Hell Awaits δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αλλά ο σιχαμένος ο βρωμογάλλος να τολμήσει να βγάλει τις ουρές και να αλλάξει τα κέρατα ? Ντροπή του !

      Χαχ αχ α χα ! Τα ίδια ναρκωτικά λες, ε ? Δε μας δίνουν κι εμάς τίποτα μήπως βγάλουμε κανένα εξωφυλλάκι ?

      Διαγραφή
  2. Απίστευτο ! Συγκλονιστικό ! Ανατριχιαστικό !

    Ο Σατανάς μπήκε στο blog μου. Η Ελένη Λουκά είχε δίκιο, και όλοι την κοροϊδεύαμε.

    Τί εννοώ ? Κοιτάζοντας ανύποπτος αυτή την ανάρτηση, και συγκεκριμένα την παράγραφο πάνω από το εξώφυλλο των Slayer και τις 3 από κάτω του, έκανα μία συγκλονιστική, όσο και τρομακτική ανακάλυψη. Δίνω σε όποιον δε βαριέται 1 λεπτό μήπως και το δεί. .

    .. 59 .. 58 .. whatever !

    http://4.bp.blogspot.com/-4dWUupIRYw4/Ulh-d66RhBI/AAAAAAAALx4/sFKY6IVczts/s1600/post-pentagram.jpg

    Εεεεεεε, ναι λοιπόν ! Τα links της ανάρτησης σχηματίζουν πεντάλφα, το γνωστό σατανιστικό σύμβολο. Τί ήθελες κι εσύ αγόρι μου να γράψεις για Heavy Metal ? Όπως όλοι γνωρίζουμε, και όπως έλεγε και ο Χριστόδουλος, το rock είναι του Σατανά. Πόσο μάλλον το Metal δηλαδή.

    Έπρεπε να το ξέρω οτι απ΄τη στιγμή που έγραψα κείμενο για δίσκο που ονομάζεται Hell Awaits, ήταν σαν να τύλιγα την ψυχούλα μου σε λαδόκολλα και να την παρέδιδα στον άρχοντα του σκότους. Τώρα δυστυχώς είναι αργά για μένα, αλλά τουλάχιστον σωθείτε εσείς. Κλείστε αυτή την ανίερη ανάρτηση, ξεγραφτείτε από αυτό το βέβηλο blog, καταστρέψτε με βαριοπούλα το μηχάνημα της κολάσεως που ονομάζεται υπολογιστής, κάψτε το δωμάτιο που ήταν μέσα ο υπολογιστής, ραντίστε με αγιασμό όλο το σπίτι, μετακομίστε, και καλού-κακού ρίξτε και 5-6 βουρδουλιές στην πλάτη σας, μπας και γλιτώσετε τη βόλτα με το ασανσέρ που πηγαίνει μόνο κάτω !

    Και πάλι δεν υπόσχομαι τίποτα ! God have mercy on our souls !
    (Βάσω, δε στο είπα πιο πρίν, αλλά κι εγώ τα ίδια ναρκωτικά παίρνω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή