Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Icaro

Ο Moebius συναντά τον Jirô Taniguchi, σε μία manga συνεργασία Ιαπωνίας και Ευρώπης

Το Icaro αποτελεί σύμπραξη δύο ιερών τεράτων του σύμπαντος των 2 διαστάσεων, και μία από τις πρώτες αξιόλογες συνεργασίες ανατολής και δύσης. Με τον πρωτοπόρο και δάσκαλο της ευρωπαϊκής σχολής (και δυστυχώς, προσφάτως εκλιπόντα) Moebius να υπογράφει το σενάριο, και τον πολύ ταλαντούχο mangaka Jirô Taniguchi στην εικονογράφηση, το δίτομο αυτό graphic novel έχει σίγουρα κάποιο από το πιο "γόνιμο" DNA των δύο ηπείρων που τόσο αγαπούν τα comics. Κυκλοφόρησε το 2001 σε μορφή manga - δηλαδή διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος από τον τίτλο, το Icaro έχει να κάνει με ένα αγόρι που μπορεί να πετάξει. Έχει να κάνει με την έννοια της ελευθερίας, και με τη διαχείριση της πολύτιμης αυτής έννοιας, επειδή όπως θυμόμαστε από τη μυθολογία, ο Ίκαρος παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του και πέταξε πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα ο ήλιος να του κάψει τα φτερά. Είναι ένα καθηλωτικό sci-fi manga με γρήγορους ρυθμούς, μία αυθεντική cyberpunk περιπέτεια στην παράδοση του Akira και του Ghost in the Shell

Ο Icaro λοιπόν είναι ένα αγόρι που γεννήθηκε με την εκπληκτική ικανότητα να πετάει. Αμέσως μετά τη γέννησή του τον "ανέλαβε" η κυβέρνηση, και τον μετέφερε σε μυστικές, επιστημονικές εγκαταστάσεις για να μελετήσει τον εγκέφαλό του. Για 20 χρόνια, επί καθημερινής βάσης οι επιστήμονες ενεργούσαν πειράματα πάνω του, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν το μυστικό του. Ο ήρωάς μας δεν είχε δεί ποτέ τον έξω κόσμο και, μη γνωρίζοντας τί χάνει, συμμορφωνόταν πειθήνια με τη μοίρα του. Όταν όμως θα ερωτευθεί τη Yukiko, μία από τις επιστήμονες του προγράμματος, θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται οτι αυτό που θεωρούσε σπίτι του είναι στην πραγματικότητα μία φυλακή, και θα αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιό ανυπάκουος. Τελικά, οι δύο ερωτευμένοι νέοι θα αποδράσουν μαζί, και ο Icaro θα γευτεί για πρώτη φορά στη ζωή του τη γλύκα της ελευθερίας. Η ευτυχία τους όμως δε θα κρατήσει για πολύ, και ο μοντέρνος Ίκαρός μας θα ξαναβρεθεί φυλακισμένος στο υψίστης ασφαλείας κλουβί του. Οι επιστήμονες, για να αποτρέψουν ανάλογες ιδέες να ξαναγεννηθούν στο νεανικό μυαλό του, θα αποφασίσουν να του κάνουν λοβοτομή, και να τον μετατρέψουν σε ένα υπάκουο στις επιθυμίες τους ρομπότ. Μοναδική του ελπίδα να αποδράσει, και να κατακτήσει το όνειρό του για ελευθερία, είναι η αγαπημένη του Yukiko...






Το σενάριο του Moebius για το Icaro σίγουρα δεν είναι και πολύ πρωτότυπο, και μάλιστα είναι εντυπωσιακά "λιτό", σε βαθμό που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και απλοϊκό. Ο ρυθμός του είναι καλός, τόσο στις σκηνές διαλόγων όσο και στη δράση, και δείχνει να κατανοεί τη φιλοσοφία και τις τεχνικές storytelling των manga, κάτι που είναι περισσότερο δύσκολο από όσο ακούγεται, για κάποιον που δεν είναι mangaka. Όμως, σε κάποια σημεία υπάρχουν "τρύπες" και ασάφειες, όπως π.χ σε μία υπο-ιστορία για μια ομάδα "ψυχικών" τρομοκρατών, που αναπτύσσεται για λίγο και μετά αφήνεται ανολοκλήρωτη, ή, το πιο σημαντικό, στην κατάληξη της κύριας ιστορίας, όπου δε γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ποιά είναι η τελική μοίρα του Icaro (κάτι το οποίο, βεβαίως, δεν είναι απαραίτητα κακό).

Όμως, αντί να βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε το σενάριο "λίγο", μπορούμε να θεωρήσουμε οτι ο Moebius επέλεξε αυτή τη μινιμαλιστική προσέγγιση τους διαλόγους, με σκοπό να "αφήσει χώρο" στην εικόνα, που σε μία τέτοια ιστορία είναι λογικό να έχει τον πρώτο ρόλο. Και εδώ είναι που μπαίνει στο προσκήνιο ο εκπληκτικός εικονογράφος (και όχι μόνο βεβαίως) Jirô Taniguchi, και κάνει θαύματα. Με το γνωστό, εξαιρετικά λεπτομερές στύλ του και τις πολύ λεπτές γραμμές, ο ιάπωνας παραδίδει υπέροχες εικονογραφήσεις του ιπτάμενου Icaro σε πρώτο πλάνο, αλλά και απίστευτα, σχεδόν φωτο-ρεαλιστικά background, πάντοτε όμως κρατώντας την ισορροπία ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πλάνο (στο πού πρέπει να εστιάσει το μάτι του θεατή δηλαδή). Λοιπόν, νομίζω πως μπορούμε να καταλήξουμε με σιγουριά ότι η εικονογράφηση του Taniguchi κλέβει την παράσταση, αλλά μου φαίνεται ότι έτσι σχεδιάστηκε από την αρχή. Όπως και να έχει πάντως, και παρ'όλα τα μικρά "φάουλ" του σεναρίου, το Icaro παραμένει μία πολύ δυνατή ιστορία αγάπης και αναζήτησης της ελευθερίας, που είναι δύσκολο να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο.





Icaro @ Google books
Icaro @ Read about comics
Icaro @ Anime News Network
Read Icaro online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου