Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Milo Manara - Bolero

Η ιστορία της ανθρωπότητας  σε 24 comic strips, από το μεγάλο ιταλό μαέστρο

Η ιστορία της ανθρωπότητας αφηγημένη χωρίς διαλόγους, σε μία εντυπωσιακή πομπή χαρακτήρων από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ μέχρι σήμερα, μέσω των δύο ακρογωνιαίων λίθων για την ερμηνεία του σύμπαντος του Milo Manara : του έρωτα και της βίας.

Το Bolero είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος του - ένας χορός, ένα γαϊτανάκι της ανθρώπινης ιστορίας, της τόσο παραγεμισμένης με σεξ και βία. 

Δημοσιεύθηκε το 1999 στο περιοδικό "Echo des Savanes", και έπειτα κυκλοφόρησε σε album από την εταιρεία Edizioni Di.


Με διαδοχικά strips, χωρίς κείμενο, αλλά με αφοπλιστική ευγλωττία και υπέροχα (όπως συνήθως) παστέλ χρώματα, ο ιταλός εικονογράφος του έρωτα περιγράφει τις συνήθειες και τα πάθη των ανθρώπων κάθε εποχής που εναλλάσσονται ανά τους αιώνες, με φόντο την αλλαγή της χιλιετίας και τα ανάμικτα συναισθήματα απαισιοδοξίας αλλά και προσδοκιών που αυτή είχε επιφέρει. Είναι μία καταγραφή της καταπίεσης, της σκληρότητας, της αγριότητας, της γενοκτονίας και των σφαγών, των φρικτών δεινών που προκαλέθηκαν από κάποιους, και αντέχθηκαν από κάποιους άλλους. Και του σεξ. Και της βίας. O Manara λοιπόν κάνει μία καλλιτεχνική τομή στην ιστορία για να τονίσει ότι, παρά τις εφευρέσεις και τις επιστημονικές ανακαλύψεις, παρά τις μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας (ανάλογα την περίοδο), η ιστορία μας παρέμεινε πάντα μια ιστορία του σεξ και της βίας.

Ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει στην εισαγωγή του :

"Μιλώντας για το 2000, κάνουμε γενικά εικασίες για το μέλλον. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να προτείνω το αντίθετο: να μιλήσουμε για το 2000 ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν. Τίποτα σοβαρό ή επιστημονικό, μόνο ένα απλό, γρήγορο και ρηχό κρυφοκοίταγμα. Έτσι, επιφανειακά, να απλοποιήσουμε την ιστορία της ανθρωπότητας σε μια ιστορία του σεξ και της βίας. Έτσι κι αλλιώς, φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα άλλο εκτός του να αναπαράγονται, να σκοτώνουν και να αλλάζουν ρούχα."


























Το Bolero σε κινούμενη εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου