Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Yoshitaka Amano - Deva Zan

Η πρώτη συγγραφική δουλειά του τεράστιου ιάπωνα εικονογράφου

Όταν διάβασα την είδηση στο φιλικό comic blog The Fables Habitat, τρελάθηκα ! Καινούρια δουλειά του εκ-πλη-κτι-κού Yoshitaka Amano, και μάλιστα η πρώτη του απόπειρα στη συγγραφή σεναρίου ? Νομίζω οτι αυτή θα είναι η πιο σημαντική κυκλοφορία της χρονιάς για τον κόσμο των manga (αν και το καλλιτεχνικό στύλ του Amano είναι εντελώς ξεχωριστό, και δεν εντάσσεται εύκολα σε συγκεκριμένες κατηγορίες).

Ίσως μάλιστα να είναι η πιο σημαντική κυκλοφορία της χρονιάς για ολόκληρο το σύμπαν των 2 διαστάσεων, αν και δεν είναι σωστό να προτρέχουμε. Πάντως, στους λίγους μήνες που απομένουν για το τέλος του 2012, δύσκολα νομίζω θα βγεί κυκλοφορία μεγαλύτερης σημασίας - και μιλάω για σημασία ως είδηση, επειδή φυσικά δε γνωρίζω αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο των (πολύ υψηλών για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη) προσδοκιών μου.

Δεδομένης όμως της ποιότητας που χαρακτηρίζει όλες ανεξαιρέτως τις προηγούμενες δουλειές του θρυλικού αυτού εικονογράφου (Vampire Hunter D, Final Fantasy, Hiten, The Magic Flute, The Sandman : The Dream Hunters, και τόσα άλλα ), είναι αδύνατον να μας απογοητεύσει.

Προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2012 απο τη Dark Horse, σε μία σίγουρα εντυπωσιακή έκδοση μεγέθους 21cm x 28cm, και περιέχοντας περισσότερες από 240 νέες εικονογραφήσεις (!), το Deva Zan είναι ένα μεγαλεπήβολο project που χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτό βεβαίως συνέβη επειδή ο Amano δούλευε ταυτόχρονα και τη μεταφορά της ιστορίας σε ταινία anime, και μάλιστα σε 3D (παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα δείγμα 67 δευτερολέπτων). Την παραγωγή είχε αναλάβει το προσωπικό στούντιο παραγωγής κινουμένων σχεδίων του καλλιτέχνη, Studio Deva Loka, που σημαίνει "τόπος όπου συναντάς τους Θεούς". Δυστυχώς η ταινία, που ήταν προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2012, δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Η ιστορία ξεκινάει συστήνοντάς μας τους Juni Jinsho, τους 12 θεϊκούς στρατηγούς που κατά τον "εσωτερικό" ιαπωνικό βουδισμό στέκονται στα σημεία του ζωδιακού κύκλου, αιώνιοι φύλακες του σύμπαντος. Όταν όμως αυτοί εξαφανίζονται, νικημένοι από τις δυνάμεις του σκότους, το σύμπαν χάνει την ισορροπία του, και ο μόνος που απομένει να υπερασπιστεί την ανθρωπότητα και να αποκαταστήσει την τάξη στο κοσμικό στερέωμα είναι ο Deva Zan, ένας samurai χωρίς αναμνήσεις που καβαλάει έναν τεράστιο, μαύρο πολεμικό πάνθηρα. Ο Zan λοιπόν θα ανακαλύψει το πεπρωμένο του, και θα πρέπει να τελειοποιήσει την πολεμική του τεχνική, αλλά και να συγκεντρώσει συναγωνιστές οι οποίοι να μπορούν να διασχίσουν τα όρια του χώρου και του χρόνου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις λεγεώνες τους σκότους. Η μάχη θα είναι επική και θα δοθεί σε όλα τα επίπεδα, από τα λιβάδια της αρχαίας Ιαπωνίας μέχρι τις λεωφόρους της σύγχρονης Νέας Υόρκης, ακόμη και σε διαστάσεις πέραν της ανθρώπινης αντίληψης.

Ο ίδιος ο Yoshitaka Amano δήλωσε ότι με το Deva Zan θέλησε να επιχειρήσει μία προσωπική απόδοση των μύθων της ανατολής, με σκοπό να τους κάνει πιο κατανοητούς για το κοινό της δύσης. Και, με το λαμπρό καλλιτεχνικό υπόβαθρο που διαθέτει αυτός ο εξαιρετικός δημιουργός, είμαι σίγουρος ότι το έχει καταφέρει.








Deva Zan @ Dark Horse
Deva Zan @ anime.gr forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου